Hopp til innhold

Fra Helsingfors til Daegu

VM i Daegu er det 13. mesterskapet i rekka siden starten i 1983.

Grete Waitz vant marathon i Helsinki i 1983.

Grete Waitz ble historiens aller første verdensmester i friidrett

Foto: Ap

Det er tredje gang friidretts-VM er arrangert i Asia. De to første var i Japan, i Tokyo i 1991 og i Osaka i 2007. Ett har gått i Canada (Edmonton 2001), ellers har alle mesterskapene gått i Europa.

Fra 1920 fikk olympiske mestre i friidrett også status som verdensmestre. Men utover på 70-tallet begynte friidrettens ønske om et eget VM å bli sterkt, og i 1976 ble det vedtatt å arbeide for et friidretts-VM.

Det første gikk i Helsingfors i 1983. Til å begynne med ble VM holdt bare hvert fjerde år, men fra 1991 annethvert år.

Antallet øvelser for menn - 24 - er uendret siden starten, men antallet for kvinner ble øket fra 17 i 1983 til 23 i 2005. Det betyr at det nå er 47 øvelser som skal fullføres i den ni VM-dagene.

Norge har tatt seks gull i disse 12 mesterskapene, deriblant historiens aller første: Grete Waitz' seier i åpningsøvelsen maraton i Helsingfors i 1983.

Dette er de tidligere mesterskapene:

Carl Lewis

Carl Lewis

Foto: REUTERS

1. Helsingfors 1983: Grete Waitz ble historiens aller første verdensmester i firiidrett (utenom OL-vinnerne som automatisk også ble regnet som verdensmestre). Og Carl Lewis ble VMs forgrunnsfigur med fire gull.

Ingrid Kristiansen

Ingrid Kristiansen

Foto: Nedrås, Knut / Scanpix

2. Roma 1987: Ingrid Kristiansen vant 10.000-meteren og tok Norges eneste medalje. Carl Lewis tok igjen fire gull, og bulgarske Stefka Kostadinova satte sin til nå uslåelige verdensrekord i høyde for kvinner med 2,09.

Mike Powell

Mike Powell

3. Tokyo 1991: Lengdeduellen mellom Carl Lewis og Mike Powell overstygget alt. De to leverte tidenes - fremdeles - to beste hopp. Powell satte verdensrekord med 8,95, fem centimeter lenger enn Bob Beamons legendariske rekord. Lewis' serie på 8,68 - dødt - 8,83 - 8,91 - 8,87 - 8,84 er tidenes beste, likevel ble han slått den dagen. Norges eneste medalje var Lars Arvid Nilsens sølv i kule.

Trine Hattestad

Trine Hattestad

Foto: LEHTIKUVA / Scanpix

4. Stuttgart 1993: Trine Hattestad tok et suverent gull i spyd, Norges eneste medalje. Colin Jackson satte verdensrekord på 110 meter hekk med 12,91, og USAs vinnertid 2.54,29 på 4 x 400 meter stafett er fortsatt verdensrekord.

Jonathan Edwards

Jonathan edwards

Foto: HERBERT KNOSOWSKI / AP

5. Göteborg 1995: Den kommende OL-mester Vebjørn Rodal tok Norges eneste medalje, bronsen på 800 meter. VMs sportslige høydepunkt var nok britiske Jonathan Edwards' 18,29 i tresteg, mer enn 60 centimeter foran nummer to. I sitt første sprang fikk han 18,16 og ble førstemann over 18 meter. Kvinnenes trestegkonkurranse gav også verdensrekord, da Inessa Kravets hoppet 15,50 meter. Også den rekorden står ennå.

Hanne Haugland

Hanne Haugland

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

6. Athen 1997: Trine Hattestad innfridde favorittstempelet og tok gull aom i 1993, men denne gangen med bare 14 centimeters margin til sølvvinner Joanna Stone. Langt mer overraskende var Hanne Hauglands gull i høyde. For første gang ble det ikke satt verdensrekorder under et VM.

Maurice Greene

Maurice Greene

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

7. Sevilla 1999: Trine Hattestad tok igjen Noirges eneste medalje, Hun fikk bronse i spyd, slått med en drøy meter av den greske vinneren Mirela Manjani. Maurice Greene ble sprintkongen med tre gull. VMs eneste verdensrekord sørget Stacy Dragila for med 4,60 i stavsprang for kvinner.

Kjersti Tysse Plätzer

Kjersti Tysse Plätzer

Foto: Wiklund, Anders / SCANPIX

8. Edmonton 2001: For første gang kom ikke Norge på medaljestatistikken i det hele tatt. Men det norske TV-seere sannsynligvis husker best, er Kjersti Tysse Plätzer som gråtende brøt 20 kilometer kappgang like før mål. Seerne visste det ikke da, men årsaken var at hennes mann og trener hadde kollapset like før konkurransen skulle starte, og ingen visste på det tidspunkt tilstanden hans. Det var langt mellom de sportslige høydepunktene, og en hel haug utøvere som i utgangspunktet kom på medaljeplass, ble seinere - til dels mange år seinere - disket for doping.

Christian Olsson

Christian Olsson

Foto: JERRY LAMPEN / REUTERS

9. St. Denis (Paris) 2003: Dette ble Sveriges mesterskap. De blågule tok fem medaljer, derav to gull - Christian Olsson i tresteg og Carolina Klüft i sjukamp. Sistnevnte satte personlig rekord i seks av sju øvelser, og ble med sine 7001 poeng den tredje kvinna i historien som brøt barrieren på 7000 poeng. For Norge ble det et nytt medaljeløst mesterskap.

Tyson Gay

Tyson Gay

Foto: ERIC FEFERBERG / AFP

10. Helsingfors 2005: VM var tilbake der det startet 22 år tidligere, men det skulle egentlig vært i London. London klarte imidlertid ikke å finansiere sitt nye stadion i tide. Andreas Thorkildsen var blant favorittene i spyd etter sitt OL-gull året før, men ble slått med 99 centimeter at estiske Andrus Värnik. Hjemmehåpet Tero Pitkämäki skuffet og ble bare nummer fire. Justin Gatlin ble sprintkongen med gull på 100 og 200 meter. Stavsprang-dronningen Jelena Isinbajeva viste seg fram for første gang og vant på ny verdensrekord 5,01 meter. Sverige tok igjen to gull.

Carolina Klüft

Carolina Klüft

Foto: RUBEN SPRICH / REUTERS

11. Osaka 2007: For første gang ble VM holdt i Asia. Igjen tok Andreas Thorkildsen Norges eneste medalje, og igjen ble det sølv - denne gang 1,72 meter bak Pitkämäki. Finnen kastet 89,16 i andre omgang, og slo til med vinnerkastet 90,33 i siste kast da gullet var sikret uansett. Thorkildsens sølvkast kom i andre omgang. Tyson Gay vant begge sprintdistansene, og slo den dengang ukjente Usain Bolt med 15 hundredeler på 200 meter. Carolina Klüft vant sjukampen for tredje VM på rad, nå med hele 7032 poeng.

Andreas Thorkildsen

Andreas Thorkildsen

Foto: Markku Ulander / SCANPIX

12. Berlin 2009: Nå klarte Andreas Thorkildsen endelig å gå til topps også i VM, og holdt dermed spyd-tittelen i alle de tre store mesterskapene - EM, VM og OL. Norges store overraskelse var Trond Nymark, som avsluttet sterkt og tok sølvet på 50 kilometer kappgang. Forøvrig ble Usain Bolt mesterskapets gigant, som han var det i OL året før. 9,58 på 100 meter og 19,19 på 200 meter var begge solide verdenrekorder.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal