Hopp til innhold

Her er din guide til Bislett Games

Det er ikke bare Usain Bolt og de andre sprinterne som skal i aksjon på Bislett. Her gir NRKs friidrettsekspert Lars Lystad deg flere ting å se fram til i kveld.

Video Friidrett: Diamond League 5:15

Se Bislett Games direkte her!

NRKs kommentator Lars Lystad

Lars Lystad

Foto: Hans Petter Blom / NRK

På sedvanlig vis har NRK.no bedt friidrettskommentatoren plukke ut tre høydepunkter før kveldens arrangement.

Lystad trekker fram spydkast og hekkeløp, foruten den selvsagte 200-meteren, og presenterer de grunnleggende fakta du trenger for å kunne få maksimal glede av prestasjonene senere i kveld.

Se øvelsesprogram og startlister her

  • Hva gleder du deg mest til i kveld? Diskutér nederst i saken!

Her er Lars Lystads tre stalltips:

1. 200 meter for herrer

Det er ikke til å komme utenom. Høydepunktet på årets Bislett Games er jamaicanske Usain Bolt mot norske Jaysuma Saidy Ndure.

Verdensrekordholderen på både 100 og 200 meter, Bolt, løper distansen for første gang denne sesongen, og er stevnets suverent største stjerne.

- Bolt er litt redusert. Han er ikke så umenneskelig som vanlig, sier tidligere toppsprinter John Ertzgaard til NRK. Han tror det er mulig for Ndure å slå jamaicaneren.

Ndure var nære ved å vinne 200-meteren i Eugene i helgen, men ble slått av amerikaneren Walter Dix på de siste meterne. Nordmannen klokket inn til 20.26 sekunder.

- Jays må vise at han kan holde helt inn. Jeg regner med at han vil gjøre et godt løp, og normalt bør han ta andreplassen. Men han har nok ikke sjans på Bolt, selv om Ertzgaard tror det. Bolt bør være overlegen, kommenterer Lars Lystad.

Les mer:

Han påpeker at årets felt slett ikke er dårlig bak verdensener Bolt.

- Dette er et felt hvor vi tilsynelatende mangler de største, men som allikevel har med fire av finalistene fra OL i 2008, da Bolt vant suverent, sier Lystad.

De fire han sikter til er Usain Bolt (Jamaica), Cristian Malcolm (Storbritannia), Kim Collins (St. Kitts and Nevis) og Brian Dzingai (Zimbabwe). Amerikanerne Tyson Gay og Walter Dix glimrer med sitt fravær.

- Det som er interessant her er at det er sesongdebuten til Bolt på 200 meter. Han har sagt at han vil løpe hardt for å se hvor han står, og han løper med både årsbesterekorden og Bislett-rekorden som mål, sier Lystad.

Sistnevnte har stått siden 1996, da Frankie Fredericks løp på 19,82 sekunder.

Saken fortsetter under videoen!

Video Usain Bolt på Bislett

Se Usain Bolt løpe 200 meter direkte her!

2. 100 meter hekk for kvinner

Vårt største hjemmehåp i år er, i Andreas Thorkildsens fravær, Christina Vukicevic. Av alle som stiller til start på 100 meter hekk, har hun den raskeste tiden i år.

- Det er en ny situasjon for meg. Også fordi jeg kommer stinn av selvtillit, uttalte hun til NRK onsdag.

Ettersom løpet ikke teller i Diamond League-sammendraget, prioriterer de aller ypperste hekkeløperne å løpe i New York lørdag framfor Bislett Games.

- Det er likevel 5-6 løpere som har løpt under 13 sekunder i år, så det bra nivå. Det er også veldig jevnt, sier Lars Lystad.

Selv om det er flere løpere med bedre personlige rekord enn Vukicevic, tror Lystad den norske jenta kan gå helt til topps.

- Hun har jo gått ut i hundre, og forteller at hun er i kjempeform og sprudler over av energi. Hun gleder seg enormt, og det er et godt utgangspunkt, sier han.

- Men det er altså et veldig jevnt felt. I hekk er det så lite som skal til før alt endres, og det er ofte veldig mye spenning, oppsummerer Lystad.

Saken fortsetter under bildet!

Christina Vukicevic

Christina Vukicevic kom på tredjeplass i 60 meter hekk i innendørs-EM, og er favoritt på 100 meter hekk på Bislett.

Foto: BERTRAND GUAY / Afp

3. Spydkast for herrer

Selv uten hjemmehåp Thorkildsen kan spydkonkurransen bli en spennende affære på Bislett, med store deler av verdenseliten på deltakerlisten.

Vi vil derfor få servert en kamp mellom finske Tero Pitkämäki, tyske Matthias de Zordo og latviske Vadims Vasilevskis. Finnen er nok ute etter revansj etter at De Zordo vant spydkonkurransen i tjekkiske Ostrava 31. mai.

- Dette ville jo vært det første møtet mellom alle de beste kasterne, om Andreas også kunne deltatt. Det er høyt nivå, sier Lystad.

- Vasilevskis har riktignok til gode å prestere virkelig bra utenfor sitt eget hjemland, men har flere ganger vist at han har kapasitet, fortsetter han.

De Zordo, som bare er 23 år, var den eneste som slo Andreas Thorkildsen i fjor, da han vant en konkurranse i Bergen.

- De Zordo er en venstrehåndskaster, noe som gir han en liten fordel om vinden kommer fra den siden. Han ble også nummer to i Barcelona-EM, og er absolutt en kar som kan bli virkelig god, sier Lystad.

Saken fortsetter under bildet!

Matthias De Zordo

Tyske Matthias De Zordo jubler etter å ha vunnet spydkonkurransen i Tsjekkia i slutten av mai.

Foto: MICHAL CIZEK / Afp

Andre høydepunkter

Selv om de tre grenene over er de aller morsomste ifølge Lystad, har han også et knippe andre stalltips før kveldens sending.

  • Damenes 800-meter: Hele europaeliten er på plass, i tillegg til Sør-Afrikanske Caster Semenya, som nesten er en attraksjon i seg selv. Hun er på Bislett for aller første gang. Feltet er det beste på distansen hittil i år.
  • Damenes 100-meter: Vi må heller ikke glemme Ezinne, som møter omtrent hele EM-finalen fra Barcelona. Mangler likevel de aller største, som også er å finne i New York denne helgen.

Hva gleder du deg mest til på Bislett Games? Si din mening her!

Siste nytt

  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Anna Svendsen legger opp

    Langrennsløper Anna Svendsen avslutter karrieren etter inneværende sesong.

    Tromsø-jenta bekrefter beslutningen i en oppdatering på Instagram fredag.

    – En tid for alt, skriver veteranen.

    – Jeg har gått en litt annerledes vei enn mange andre. Tok bachelor i sykepleie rett etter videregående og dro to år til USA etter det og har de siste ti årene satset for fullt som langrennsløper, men nå er den reisen over, legger hun til.

    Svendsen har blant annet markert seg i sprinter i verdenscupen over mange sesonger.

    Selv trekker tromsøværingen fram sjuendeplassen i sprint under VM i Oberstdorf som et naturlig høydepunkt. Det har også blitt fire sesonger på landslaget og 86 starter i verdenscupen.

    – Et nytt kapittel i livet står for tur, og nå gleder jeg meg til å starte i jobb som sykepleier på infeksjonsmedisinsk avdeling, skriver 34-åringen. (NTB)

    Anna Svendsen i Drammen
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal