Hopp til innhold

– Det ble litt mye tull

Ingvild Måkestad Bovim fikk søndag den endelige beskjeden: hun har slått den 30 år gamle norske rekorden på 1000 meter for kvinner.

bovim

Mellomdistanseløperen Ingvild Måkestad Bovim.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Ingvill Måkestad Bovim

Ingvill Måkestad Bovim, her under aksjon i NM i 2010.

Foto: Hansen, Alf Ove / Scanpix

Den gamle 1000 meter-rekorden satt av Randi Langøigjelten Bjørn i London i 1981 er dermed slått, men ikke uten dramatikk.

Les også: Satte norgesrekord – men ingen vet tiden

Et feilgrep under tidtakingen under lørdagens stevne i Florø førte nemlig til kaos.

– Det ble litt mye tull, men det er jo menneskelig å gjøre feil, sier Måkestad Bovim til NRK.no dagen derpå, like etter at hun har fått vite tiden sin.

Den er på 2:36,7. Vinner Irina Maratsjeva fra Russland står nå med tiden 2:35,3.

Start-tabbe

Tidene tas i utgangspunktet av automatiske tidtakersystemer. Disse var kalibrert for start på separate startstreker for de forskjellige løperne i heatet, slik som på en 200-meter. Like før start ble det imidlertid ved en misforståelse bestemt fra startordner at alle løperne skulle starte fra såkalt buet strek.

– Det var der feilen ble gjort, sier deltakerkoordinator Ståle Jan Frøynes til NRK.no.

Hadde backup-løsning

Arrangør hadde imidlertid sikret seg med manuell tidtaking i tillegg til det automatiske.

– Vi hadde tre klokker på Måkestad Bovim og to på vinneren, så dette er gjort etter boka. Man ser også innimellom på internasjonale stevner at tidtakersystemet svikter.

Søndag ble det sendt ut nye resultatlister, som arrangør garanterer er helt riktige.

Se listene og en redegjørelse fra arrangør her

Håper og tror

Ronny Nilsen

Sportssjef i friidrettsforbundet, Ronny Nilsen.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Nå er det opp til statistikk- og rekordutvalget i Norges Friidrettsforbund å eventuelt godkjenne rekorden. Alt av dokumentasjon er sendt fra stevneledelsen i Florø.

– Det er de som bestemmer i siste instans. Vi håper og tror at dette blir godkjent som ny rekord, tidene er i hvert fall garantert rette, sier Frøynes.

Sportssjef i friidrettsforbundet, Ronny Nilsen, var selv til stede i Florø lørdag da Måkestad Bovim løp inn til rekord. Han tror den bli godkjent.

– Det er neppe grunnlag for å underkjenne den ut fra det vi kjenner til, sier han til NRK.no.

– Jeg er ikke i toppform

Måkestad Bovim selv sier hun ikke legger altfor mye vekt på rekordløpet, bortsett fra at det viser at hun er i rute til VM i månedsskiftet august/september.

– Jeg er ikke i toppform, og vet at jeg kan løpe fortere enn dette. Men det var definitivt på tide å slå den gamle rekorden, sier hun med et smil.

Neste stopp for vestlendingen nå er Bislett Games torsdag. Der skal hun løpe 800 meter.

– Det blir kjempespennende, med et utrolig bra felt som fort kan være identisk med VM-finalen. 1500 meter er min spesialdistanse, på 800 er det nok fortsatt en del som er bedre enn meg, sier hun til NRK.no.

Siste nytt

  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal