Hopp til innhold

Sesongen over for Thorkildsen: – Tror han kommer tilbake

Lite har stemt for Andreas Thorkildsen i det siste. En skade gjør at han nå har bestemt seg for å avslutte sesongen, og dermed droppe EM i friidrett.

Andreas Thorkildsen

Andreas Thorkildsen har problemer med hoften, men sier han vil prøve å komme tilbake neste sesong.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Grunnen er at han sliter med smerter i hoften. Thorkildsen sier han bare må erkjenne at skaden gjør at han må avslutte sesongen nå.

– Det er frustrerende å ha smerter som hemmer meg, og som vi ikke finner ut av. Jeg har trent godt både i forkant av sesongen og gjennom sommeren, men får dessverre ikke uttelling for treningsarbeidet, sier han i pressemeldingen.

Spydkasteren har denne uken gjennomført fysiske og medisinske tester. Det ble klart at han ikke kan delta i EM i Zürich i august.

Ser mot neste sesong

thorkildsen

Thorkildsen endte sist da han kastet under årets Bislett Games, og viste med kroppsspråket at han ikke var så veldig fornøyd.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Skaden føyer seg inn i rekken av nedturer for OL-mesteren fra 2004 og 2008. Han har hatt en svært tung sesong, noe han også hadde i fjor.

Han har ikke vært i nærheten av sine gamle kastlengder, og det hele toppet seg da han under forrige Diamond League i Glasgow kastet fire døde kast.

I de andre Diamond League-konkurransene han har deltatt i, har det heller ikke helt gått veien - i alle fall når man vet hva 32-åringen har prestert tidligere.

  • I Eugene oppnådde Thorkildsen et resultat han følte viste positive tendenser. Det lengste kastet landet på 80.52 meter, og holdt til en andreplass.
  • Under Bislett Games endte han sist i konkurransen. Det lengste kastet var kun 72.70 meter langt
  • I Paris kastet han 80.79 meter. Det er hans beste kast denne sesongen, men det holdt kun til en syvendeplass.
  • Deretter kastet han altså fire døde kast under Diamond League-stevnet i Glasgow
  • Thorkildsens personlige rekord er for øvrig 91,59 meter. Han vant OL-gull i 2008 med 90,57 meter, noe som også er olympisk rekord.

– Nå ser jeg fram til å få diagnostisert problemene, og få behandling som gjør at jeg kan komme tilbake i trening med tanke på neste sesong, fastslår Thorkildsen.

– Tror han kommer tilbake

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal sier det trolig er helt riktig av Thorkildsen å avslutte sesongen nå.

– Det er ikke vits å dra til et mesterskap når man ikke er i form. Det gir ingen god følelse. Jeg tror dette føles greit for ham, for han ville blitt stoppet av smerter og skaden i EM, og der kommer det faktisk til å være ganske høyt nivå, sier han.

Thorkildsens avgjørelse gjør nok at mange frykter han ikke kommer tilbake på friidrettsbanen, men Rodal er ikke veldig bekymret for det.

OLYMPICS-ATHLETICS/

Thorkildsen var i mange år en medaljegarantist for Norge. Her feirer han OL-gullet i 2008.

Foto: MIKE BLAKE / REUTERS

– Jeg tror i alle fall at han kommer til å prøve å komme tilbake. Den Andreas jeg har sett i sommer, er en Andreas som har sett forberedt ut, han har sett godt trent ut og jeg har fått inntrykk av at han har brukt tiden fornuftig og lagt ned mye og god trening. Jeg tror han vil prøve å utnytte den treningen for å komme tilbake en gang til, sier Rodal.

Usikkerhet rundt skaden

Friidrettsforbundets Ove Talsnes er lege for sørlendingen, og forklarer at det er usikkerhet rundt skaden.

Foreløpig vites det ikke om smertene kommer fra ryggen, hoften eller bekkenet.

– Derfor vil vi gjennomføre en omfattende utredning med MR, røntgen og ulike tester de neste ukene. Deretter vil vi sette i gang behandling med sikte på at han skal bli helt frisk og kvitt smertene, slik at han kan trene seg opp igjen, og komme tilbake neste sesong, sier legen i pressemeldingen.

Sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Ronny Nilsen, støtter Thorkildsens beslutning.

– For vår del er det så klart synd at en av våre fremste profiler ikke blir med til EM, men det er viktig at han får gått gjennom alle de medisinske testene og få svar på alle spørsmål, sier Nilsen til NRK.no.

Sportssjefen vil ikke konkludere med at skaden er årsaken til de svake resultatene.

– Det må nesten undersøkelsene gi svar på, men når rapportene er at treningsarbeidet har gått så bra, da må det nesten være noe som ligger bak som gjør at han ikke får resultatene han ønsker, sier Nilsen.

Siste nytt

  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Stavkongen Duplantis dropper Bislett Games

    Stavhopp for menn er Diamond League-øvelse under årets Bislett Games, men øvelsens store stjerne uteblir fra det tradisjonsrike stevnet i hovedstaden.

    Armand Duplantis har satt verdensrekord flere ganger de siste sesongene, og svenskamerikaneren har også vært fast gjest på Bislett. Slik blir det imidlertid ikke i år.

    Det opplyser Duplantis selv og agenten Stina Funke til nyhetsbyrået TT.

    Årets Bislett Games går av stabelen allerede 30. mai. Agent Funke sier at det påfølgende Diamond League-stevnet i Stockholm er viktigere for Duplantis.

    – Han har valgt å stå over Oslo fordi det stevnet kommer for nær konkurransen i Stockholm. Han vil ha noen flere hviledager, sier hun.

    Lørdag er Duplantis med når Diamond League-sesongen starter i kinesiske Xiamen, et stevne som sendes på NRK1 fra kl. 13:00.

    Han konkurrerer to ganger i Kina før turen går til tsjekkiske Ostrava 28. mai og Diamond League i Stockholm 2. juni. (NTB)

    Armand Duplantis på Bislett Games 2023
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal