Hopp til innhold

Frankrike verdensmester etter målfest: – En finale vi aldri kommer til å glemme

Frankrike er vinner av fotball-VM 2018 etter den mest målrike finalen siden 1966. 4–2 over Kroatia sendte «Les Bleus» til himmels.

World Cup - Final - France v Croatia

BLÅ EKSTASE: Frankrike jubler for at de kan kalle seg verdensmestere i fotball etter 4-2 over Kroatia i finalen.

Foto: Maxim Shemetov / Reuters

1 av 9
6,050 visninger

Se Lloris gjøre en gedigen tabbe

  • Se Lloris gjøre en gedigen tabbe

    0:15
  • Frankrike tar ledelsen etter selvmål

    0:16
  • Ivan Perišić dunker inn utligningen for Kroatia

    0:21
  • Frankrike roper på hands

    0:09
  • Dommeren dømmer straffe etter videodømming

    0:12
  • Frankrike tar tilbake ledelsen etter straffe

    0:15
  • Sjanse Kroatia

    0:08
  • Pogba sender Frankrike opp i 3-1!

    0:20
  • Mbappé dunker inn Frankrikes fjerde mål!

    0:18

– En fantastisk fotballkamp, en finale vi aldri kommer til å glemme, konkluderte Aleksander Schau i NRK-studio på Kontraskjæret.

Finalen inneholdt det aller meste, og ikke minst scoringer. Flere enn i noen VM-finale siden England slo Vest Tyskland 4-2 i 1966. Og siden den ble avgjort i ekstraomganger må man helt tilbake til 1958 før det har vært scoret flere i ordinær tid.

– En finale vi kommer til å huske. Ikke bare for de seks målene, men for mye annet og, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

Og aller best vil den huskes av franskmennene, som var en eneste stor saus av smil og pur lykke etter at VM-pokalen ble deres.

Laster Twitter-innhold

– Det er så herlig å se hva fotball kan gjøre med mennesker, så mye glede det kan skape, sa studiogjest John Carew.

Kroatia kom klart best i gang, og truet det franske målet ved flere anledninger det første kvarteret. Likevel var det «Les Bleus» som scoret først etter det som nesten var en blåkopi av den første mot Uruguay i kvartfinalen, et innoverskrudd frispark fra Antoine Griezmann i retning Raphael Varane. Forskjellen fra da var at Mario Mandžukić rakk imellom, men dessverre for Kroatia ikke til annet enn å stusse ballen i eget nett. Det første selvmålet i en VM-finale.

VAR-diskusjon

Som de har gjort i alle utslagskampene slo Kroatia tilbake, og det med en utsøkt scoring. Kaoset i 16-meteren endte med at Domagoj Vida la igjen til Ivan Perišić som med et praktfullt medtak og like flott skudd utlignet etter 28 minutter.

Samme mann var uheldig da Matuidis heading gikk i armen hans seks minutter, og etter store franske protester tok dommer Néstor Pitana hjelp av VAR før han til slutt bestemte seg for å peke på straffemerket.

Billig eller ikke, det brydde ikke Griezmann seg om da han iskaldt ventet ut Danijel Subašić og trillet ballen til venstre etter at Kroatias keeper hadde kastet seg andre veien.

frankrike

LEDELSE: Antoine Griezmann sendte Frankrike opp i 2-1 på en omdiskutert straffe.

Foto: Adrian Dennis / AFP

– Finale for historiebøkene

Andreomgangen fortsatte i samme spor, med Kroatia som det førende laget i jakten på utligning. Det gav også rom for kontringssterke franskmann, og etter 52 minutter var Kylian Mbappé svært nær å øke ledelsen da han parkerte Vida og kom alene med Subašić. En god benparade holdt imidlertid kroatene inne i kampen.

Få minutter senere, rett før snaue timen var gått lot ikke Paul Pogba sjansen gå fra seg da han fikk returen fra sitt eget skudd på 16-meterstreken. Skuddet med høyrefoten gikk i en forsvarer, det neste med den venstre endte i nettmaskene.

Kroatia nekter å gi opp, men maktet ikke å skape store trusler. Og det tok ikke mer enn fem minutter før kampen var avgjort. Kylian Mbappé fikk akkurat den tiden og plassen han trengte for å hamre ballen i hjørnet fra 20 meter.

– En spiller som sliter ut alle adjektivene. Han har vært utrolig god, beskrev ekspert Lise Klaveness i studio.

Laster Twitter-innhold

Megatabbe

Frankrike-keeper Hugo Lloris skjenket Kroatia et lite håp da han skjenket Mandžukić ballen og med det reduseringen på en måte man sjelden ser på dette nivået.

– Det må¨være den største tabben i en VM-finale noensinne. Det går Karius fra Champions League-finalen en høy gang, mente Stabrun Smith.

Om franskmennene ble nervøse skjulte de det godt, for Didier Deschamps` menn holdt roen, og kontrollerte det inn uten at Kroatia klarte å skape de store sjansene.

macron

HØYT OPPE: Også Emmanuel Macron turte å slippe jubelen løs på VIP-tribunen.

Foto: Alexei Nikolsky / AP

Dermed er Frankrike det sjette landet som har blitt verdensmester i fotball mer enn én gang.

– Nydelig å se at de endelig, i den aller siste omgangen av VM 2018, slipper håndbrekket. Man kan vinne så mange ligamesterskap og Champions League man bare vil, å vinne VM er det aller største for alle fotballspillere, sier Schau.

Laster Twitter-innhold

De tapende finalistene fikk også trøstende ord etter en kamp de virkelig bidro til at ble en minnerik affære.

– De har all grunn til å være stolte. De kommer til å bli feiret når de kommer hjem, og det er så fortjent. Dette er helter og legender uansett, mener John Carew.

franske fans

Franske supportere tar av på gatene i Paris når de feirer VM-gullet.

Foto: Thibault Camus / AP

Siste nytt

  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal