Hopp til innhold

Nordmennene hyller «comebacket» til sin argeste konkurrent

ØSTERSUND (NRK.no): Han har glemt å lade magasiner og glemt å skyte ekstraskudd. Han har brutt løp og ødelagt for laget. Torsdag slo skiskytterstjernen Martin Fourcade knallhardt tilbake etter en håpløs sesongåpning.

I åpningen på skiskyttersesongen er Fourcade helt konge med fire fulle hus.

VIDEO: Martin Fourcade var suveren i Østersund. Her feirer han seiren etter siste skyting.

– Jeg tar av meg hatten for det han gjør i dag.

– Klasse.

Hegle Svendsen

Emil Hegle Svendsen og de andre nordmennene mener Fourcade viste klasse.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– All honnør til han som skyter 20 treff i denne vinden.

Slik hyller henholdsvis Bjørndalen, Bø og Hegle Svendsen sin argeste konkurrent etter en imponerende oppvisning i Østersund.

– Har hatt det tungt

Ekstra imponerende var det med tanke på alle tabbene franskmannen har gjort de siste to ukene.

Under den nasjonale åpningen på Sjusjøen for to uker siden glemte han å lade det ene magasinet og måtte til slutt bryte fellesstarten.

På hans første sjanse til å rette opp inntrykket feilet han igjen. Denne gangen ødela han også for lagkameratene på mixed-stafetten her i Østersund:

Ankermann Fourcade hadde en suveren ledelse inn på siste skyting, men ble felt av kraftig vind og bommet altfor mange ganger.

Det verste var imidlertid at han glemte å bruke det siste ekstraskuddet. Dermed fikk Frankrike en tidsstraff på to minutter og mistet også 3.-plassen som Fourcade tross alt gikk dem inn til.

– Jeg har hatt noen tunge dager, sier 25-åringen nå.

Før rennet innrømmet nordmennene at de er overrasket over alt trøbbelet deres argeste konkurrent har stelt i stand for seg selv.

– Vi får utnytte det så lenge vi kan, sa Emil Hegle Svendsen på onsdag.

Smilte til treneren

Ole Einar Bjørndalen

Bjørndalen er imponert over Martin Fourcade etter verdenscupstarten i Østersund.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Da Fourcade plaffet ned 20 av 20 blinker på den forblåste og iskalde skistadion i Jämtland torsdag slo han tilbake mot alle som tvilte.

Etter det siste skuddet tok han seg tid til en feiring på standplass. Med en knyttet neve i luften viste skiskytteren fra Pyreneene at han er tilbake.

Ut på sisterunden sendte han også et bredt smil til treneren. Bak det lå en god porsjon lettelse.

– Vi visste begge at dette rennet ville bli viktig. Det ville vise om jeg var i god form eller i stor trøbbel, sier Fourcade til NRK.no.

Ingen mental trener

– Hva har du gjort for å snu dette?

– Jeg har vært mye sint på meg selv de siste dagene. Jeg har ikke problemer med å innrømme at jeg har tabbet meg ut, men innerst inne har jeg visst at jeg er i god form og stolt på det. Underveis i dag tenkte jeg verken på teknikk eller å vinne. Jeg bare gikk.

– Jeg viste at jeg bare har hatt uflaks og at jeg ikke alltid gjør tabber, gliser skiskytteren som man aldri kan avskrive i kampen om seire.

– Har du en mental trener du snakker med?

– Nei, men jeg har en kjæreste og det hjelper.

Dårlig skyting for Norge

For de norske skiskytterne ble verdenscupstarten en nedslående forestilling.

Vetle Sjåstad Christiansen ble beste norske på 17.-plass med sine to bom, men var hele 3.52 bak vinneren i mål.

Ole Einar Bjørndalen viste svært lovende takter i sesongoppkjøringen, og under sesongåpningen på Sjusjøen kjempet veteranen med Emil Hegle Svendsen om seieren på sprinten, mens han vant fellesstarten dagen etter.

I verdenscupåpningen i Østersund slet imidlertid både Bjørndalen og de andre norske skiskytterne med å treffe blink.

Ingen god norsk dag

Etter de to første rundene hadde både Svendsen, Bjørndalen og Tarjei Bø pådratt seg to tilleggsminutter i den sterke vinden i Sverige.

Den dårlige norske skytingen fortsatte også på 3. skyting. Bjørndalen pådro seg en ny bom, og Tarjei Bø skjøt seg totalt ut av tetkampen med hele tre bomskudd.

Emil Hegle Svendsen fikk imidlertid etter hvert dreis på skytingen, og leverte en feilfri serie på den nest siste skytingen. Dermed var nordmannen plutselig med i kampen om pallplass.

Dessverre pådro Svensen seg to nye tilleggsminutter på siste skyting, og endte til slutt på 18. plass.

Bø kom til slutt på 37. plass (totalt fem bom), mens Bjørndalen endte på 31. plass (med totalt fem bom).

Heller ikke Henrik L'Abée-Lund hadde noen god dag i Østersund torsdag.

Resultater, menn 20 km:

1) Martin Fourcade, Frankrike 50.10,9 (0), 2) Simon Eder, Østerrike 2.06,1 (1), 3) Daniel Mesotitsch, Østerrike 2.20,2 (1), 4) Jean-Philippe Le Guellec, Canada 2.31,3 (1), 5) Daniel Bohm, Tyskland 2.39,3 (1), 6) Lukas Hofer, Italia 3.39,4 (0), 7) Ondrej Moravec, Tsjekkia 2.42,9 (2) og Christian De Lorenzi, Italia 2.42,9 (1), 9) Klemen Bauer, Slovenia 2.48,2, (1), 10) Erik Lesser, Tyskalnd 3.11,4 (2) De norske: 17) Vetle Sjåstad Christiansen 3.52,2 (2), 18) Emil Hegle Svendsen 3.57,6 (4), 27) Johannes Thingnes Bø 4.50,4 (4), 31) Ole Einar Bjørndalen 5.37,7 (5), 32) Henrik L'Abee-Lund 5.31,8 (4), 37) Tarjei Bø 6.01,5 (5).

Mens nordmennne bommet og bommet, og Vetle Sjåstad Christiansen ble best av dem med 17. plass, var Martin Fourcade suveren på 20 kilometeren i Østersund i kveld. Franskmannen slo kraftig tilbake etter den svak sesongåpningen.

VIDEO: - Bare å gratulere Fourcade.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal