Japan sjokkerte fotballverdenen i vanvittig VM-drama

«Dramaet er komplett!» ropte NRKs kommentator da Japan fikk rødt kort på overtid av ekstraomgangene. Og da hadde ikke engang straffesparkkonkurransen begynt.

Se hele straffekonkurransen her - inkludert amerikanernes tre strake miss.

Japan

De japanske spillerne jubler hemningsløst etter den fantastiske VM-finalen mot USA.

Alex Morgan

De amerikanske spillerne jubler etter Alex Morgans scoring i andre omgang. Da trodde få at Japan kunne komme tilbake.

Japan

De japanske spillerne løfter VM-troféet som første asiatiske lag.

Japan

Aya Miyama jubler for sin utligning ti minutter før slutt.

Hope Solo

USAs keeper Hope Solo fortviler etter tapet i straffesparkkonkurransen. De tre første amerikanerne bommet sine straffer.

Alex Morgan

Alex Morgan får en kjempesjanse, men greier ikke score. Amerikanernes sjansesløseri i første omgang ble skjebnesvangert.

Japan - USA 2-2 (3-1 e.str.)

De fleste trodde nok finalen i fotball-VM for kvinner var avgjort allerede da Alex Morgan ga USA ledelsen 1-0 etter 69 minutter.

Lite visste de at sensasjonslaget Japan skulle løfte VM-pokalen bare en time senere.

For en av de mest dramatiske VM-finalene gjennom tidene var kun i ferd med å begynne:

• Med bare minutter igjen av ordinær tid utlignet Japans Aya Miyama på lagets aller første målsjanse.
  • USA presset voldsomt, men Japan greide å overleve til ekstraomganger tross flere enorme målsjanser.
  • I første ekstraomgang gikk USA opp til 2-1, og igjen så det hele umulig ut for Japan.
  • Men med bare tre minutter igjen av andre ekstraomgang kom asiatene tilbake nok en gang, denne gangen ved Homare Sawa.
  • Og som om dét ikke var nok drama: På overtid av andre ekstraomgang var USA alene igjennom. Men Japans Iwashimizu strakk ut en fot og felte amerikaneren. Rødt kort, men målsjansen var hindret.
  • Og plutselig var askeladden Japan i straffesparkkonkurranse i VM-finalen.

I straffesparkkonkurransen så plutselig de selvsikre, sterke amerikanerne usikre ut - og bommet sine tre første straffer.

– Jeg fikk selvtillit under straffekonkurransen siden amerikanerne bommet sine første straffer. I en straffekonkurranse må man bare tro på seg selv, og jeg ville bare ha flere skudd mot meg, sier Japan-keeper Kaihori ifølge Reuters.

Dermed fikk Kumagai sjansen til å avgjøre det hele.

Hun ventet, ventet og ventet. Før hun klinket ballen i nettaket, og Japan var verdensmestre.

Det hadde nok de færreste trodd før mesterskapet. Japan var hverken regnet som favoritter i kvartfinalen mot Tyskland, i semifinalen mot Sverige eller i finalen mot USA.

Les: Her knuser japanerne Sveriges VM-drøm

Les: Her skaper Japan fotballhistorie

Amerikansk dominans

Den dramatiske avslutningen kom etter at USA hovedsakelig hadde styrt
kampen slik de ville.

Laget produserte seks store muligheter i første omgang, og burde ha scoret flere ganger.

Lauren Cheney brente fire store sjanser, mens tverrliggeren stoppet Wambachs kanonskudd fra 18 meter etter en halvtimes spill.

Mål ble det først da innbytter Alex Morgan sendte USA i føringen etter 68 minutter. Hun erstattet Lauren Cheney på topp etter pause.

Trekket viste seg smart da spissen klinket inn 1-0 fra 14 meter etter rot i Japan-feltet.

Japansk vinnervilje

Men i det 80. minutt klønet USA det til for seg selv. Amerikanerne fikk aldri klarert et innlegg fra høyre i det 80. minutt, og Aya Miyama fikk en enkel jobb med å utligne fra fem meters hold.

Og japanerne kjempet godt også i ekstraomgangene. Wambach stupheadet amerikanerne i føringen, men Japan slo tilbake, og i straffesparkkonkurransen var de overlegne.

Shannon Boxx, Carli Lloyd og Tobin Heath bommet alle for USA, mens Japan scoret på tre av sine fire første straffer.

-Vi gjorde bare noen få feil. Vi slapp dem tilbake i kampen, men jeg synes vi spilte godt, sa USAs landslagssjef Pia Sundhage.

Les: - Japan angriper som en bisverm

Hyller mesterskapet

Den fantastiske finalen ble et verdig punktum på det som omtales som et svært vellykket verdensmesterskap i Tyskland.

– Det har vært et drama uten sidestykke i hele dette mesterskapet. Og den siste kampen toppet det hele, sier NRKs fotballekspert Hallvar Thoresen.

Mesterskapet har vært de store overraskelsers VM helt siden Japan slo ut storfavoritt Tyskland i kvartfinalen, og kommentator Olav Traaen mener den fantastiske finalen oppsummerer mesterskapet.

– Dette har vært det beste og mest underholdende VM for kvinner noen gang, sier han.

Video Japansk jubel

Alle var opptatt av å hylle de japanske spillerne etter kampen. Se målene og intervjuene her!

• Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

Premier League - Leicester City v Liverpool
  • Viking stoppet av FFK – tre kamper uten seier

Poengfangsten går trått for Viking. Søndag ble laget holdt til 1-1 hjemme mot Fredrikstad.

Ikke siden åpningskampen har Viking stått igjen som vinner i Eliteserien. Nicholas D'Agostinos hodestøt fikset poenget mot FFK.

Før det hadde Morten Bjørlo gitt gjestene ledelsen på fantastisk vis. I det åttende minutt snappet han opp en svak Viking-pasning, tok seg oppover i banen og knallet inn 0-1 fra 20 meter.

(©NTB)

Eliteserien i fotball 2024: Viking - Fredrikstad
  • KFUM Oslo sikret klubbens første eliteserieseier

Etter to uavgjort og ett tap vant KFUM Oslo sin første eliteseriekamp søndag. To mål før pause sørget for 2-0-seier over Sarpsborg på bortebane.

Oslo-laget var effektivt før hvilen, og Johannes Nuñez og Petter Nosa Dahl ordnet 2–0. Sarpsborg ledet an i andreomgangen, men greide ikke å forhindre at poengene ble med tilbake til hovedstaden.

Eliteserien i fotball 2024: Sarpsborg 08 - KFUM Oslo
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.