Hopp til innhold

Varsler endringer etter krass Høgmo-kritikk

MARBELLA (NRK): Norsk Toppfotball innrømmer at den sene seriestarten gir landslaget ekstra utfordringer før kampen mot Kroatia.

HøgmoDæhli

VISER VEI: Her diskuterer Per-Mathias Høgmo og Mats Møller Dæhli under tirsdagens landslagstrening i solskinnet på Marbella.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Hvis Norge hadde dratt til Falun uten et verdenscuprenn i beina, ville det blitt ramaskrik hos dere journalister.

Høgmos parallell lokket frem latter blant pressekorpset. Landslagssjefen smilte, men samtidig var han klar på at det ligger et alvor i resonnementet: Norges manglende tilpasning til den internasjonale kamparenaen gir ham færre spillere i kampform (se faktaboks).

Leif Øverland

STØTTER HØGMO: Administrerende direktør Leif Øverland i Norsk Toppfotball.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Konkurranseperioden internasjonalt øker, mens den har krympet i Norge. Slik kan vi ikke ha det. Her bør vi spille så tidlig som mulig, sier Høgmo, som også svarte konkret på når eliteserien bør starte.

– Senest tidlig i mars.

Vil evaulere oppsettet

Det er første gang Høgmo er så tydelig i kritikken. Leif Øverland er administrerende direktør i Norsk Toppfotball (NTF). Han påpeker at serielengden allerede har vært et tema på fotballtinget, som ønsker at sesongen skal strekkes.

Men denne sesongen ble det tatt andre hensyn.

– Vi kunne ikke hatt serierunde forrige runde, siden det var internasjonalt vindu med landskamper. Dermed måtte vi ha startet i Kollen-helgen. Vi kunne hatt et par serierunder fra slutten av februar eller starten av mars før det ble et opphold. Men det var landslagspausen og påsken som gjorde at vi landet slik, sier Øverland.

Han påpeker at han ikke var direkte delaktig på møtene før avgjørelsen.

– Det ble trukket frem at vi hadde fått én serierunde før et langt opphold. Og så kommer påsken. Det hadde ikke blitt en ordentlig seriestart, sier Øverland.

– Men 1-2 serierunder ville vel ha hjulpet?

– Det er absolutt en klok kommentar. Og det blir veldig viktig å evaulere. Vi er opptatt av fremtiden, og vi må se på hvordan vi kan bli bedre internasjonalt.

Ny situasjon

NTFs styreleder Bjarne Berntsen utdyper at toppklubbene blant annet la vekt på den økonomiske kostnaden ved å gjøre banene klare da beslutningen ble tatt i fjor. Et flertall av klubbledelsene mener også at det styrker eliteserien som produkt med en tydelig seriestart.

– Da var det også færre norske spillere i landslagstroppen. I år er det heller ikke sluttspill i sommer, så vi slipper den pausen. Samtidig er det vanskelig å spå at temperaturen blir som den blir, sier Berntsen, som påpeker at våren har kommet tidligere i år enn i 2013 og 2014.

Han støtter likevel argumentet fra Høgmo, og Berntsen påpeker at landslaget er flaggskipet i norsk fotball.

– Det gjelder også de aldersbestemte landslagene, som kan komme i samme situasjon senere. Men nå vet vi at landslagsvinduet er lagt i slutten av mars, og ikke i begynnelsen av mars, i tre år fremover. Vi vil gjøre en grundig evaluering, sier Berntsen.

– Merkelig

Det er bare Ukraina som har kortere sesong enn Norge i Europa, ifølge NTF. Det har imidlertid vært delte meninger om det norske serieoppsettet de siste årene, og den internasjonale tilpasningen har blant annet blitt veid opp mot publikumsoppmøte.

Vegard Forren er blant spillerne som får sin første offisielle kamp mot Kroatia denne sesongen. Midtstopperen er skeptisk til den nåværende situasjonen.

Haakon Schwabe

MERKER FORSKJELL: Medisinsk ansvarlig Haakon Schwabe i Rosenborg.

Foto: NRK

– Det er merkelig å starte sesongen med en så viktig kamp, sier Forren, som gir sin fulle støtte til landslagssjefen.

– Vi skulle gjerne sett at serien var i gang. Ikke minst vi som spiller i eliteserien. Det er rart at vi kommer så sent i gang, sier Molde-spilleren.

27-åringen har riktig nok vært med på hele sesongoppkjøringen, som blant inneholder flere treningskamper. Men, som han selv påpeker, blir det ikke helt det samme som en obligatorisk kamp.

– Det er ofte små, men viktige ting som vi har mer på plass når vi kommer ordentlig i gang. Det handler om å få satt det som er kamplikt. Det er forskjell på å være i god fysisk form og i god kampform. Men jeg føler at jeg har hatt en god stigning gjennom treningskampene, sier Forren.

– Handler om psyken

Haakon Schwabe ble medisinsk ansvarlig i Rosenborg i 2008 etter en niårsperiode i Vålerenga. Han har med andre ord lang erfaring med å følge opp spillere med og uten kamptrening.

– Det går veldig mye på psyken, hvordan belastning har vært underveis. Man har spilt treningskamper, men utgangspunktet er at det er viktig å få konkurrert. Trening er trening, og det er alle innforstått med. Da ofrer man ikke alt. I kamp blir det høyere intensitet – det er mer på spill, sier Schwabe.

– Det å spille landskamp eller eliteseriekamp, vil alltid være noe ekstra. Man ser forskjeller på hvor mye spillerne løper og hvor slitne de blir.

Høgli

ERFAREN: 31 år gamle Tom Høgli har spilt flere kamper i og uten kampform.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Han forklarer at mange spillere automatisk tar seg mer ut i tellende kamper. Samtidig trekker han frem at de taktiske vurderingene blir mer skjerpet etter god kamptrening.

Schwabe får støtte av Tom Høgli, som er på Marbella i god kampform etter spill for FC København. Men han kjenner godt til forskjellen.

– Du får den rappheten i steget, og du kjenner deg igjen i ulike situasjoner som oppstår i en kamp. Du er inne i den raske, taktiske tenkingen. Hvis du kun trener, får du ikke vært i de situasjonene. Du mister den taktiske analysen, sier Høgli, som imidlertid mener at treningskamper som oftest er god nok erstatning.

– Det spørs litt hva du legger i den. Men det er noe med spenningen og den ytre biten du ikke får trent på.

Optimistisk Dæhli

Mats Møller Dæhli er en av de start-aktuelle utenlandsproffene som også har fått lite kamptrening før Kroatia-kampen.

Freiburg-spilleren har trøblet med kneet, men han er nå i gang med sin andre fulle treningsuke etter andrelagskampen i helgen.

Dæhli tror han får den nødvendige gjennomkjøringen til å takle 90 minutter.

– Jeg følte meg veldig bra i kampen for andrelaget. Det er klart at det ikke er topp motstand (Pirmasens), men «touchen» satt. Jeg har trent fullt i snart to uker, og det tror jeg skal være bra nok til å levere, sier Dæhli til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dæhli

KAMPKLAR: Her kjøler Mats Møller Dæhli ned kneet med en ispose etter tirsdagens trening.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Kan ikke gjøre noe med som er blitt gjort

Den manglende kampformen er en større utfordring bakover på banen, hvor Forren og keeper Ørjan Håskjold Nyland ikke har startet sesongen. I tillegg har Håvard Nordtveit, som har kapret midtstopperplassen på landslaget, spilt midtbane for Borussia Mönchengladbach når han har fått sjansen.

Steffen Hagen står også uten en offisiell kamp i år.

– Det er fakta, og det får vi ikke gjort noe med. Men Vegard har jobbet beinhardt, og jeg synes han ser bra ut. Håvard spiller på et lag som er i fremgang, og når vi ser hvem han konkurrerer mot, er det for så vidt forståelig at han ikke har spilt så mye. Han har vært såpass mye innpå at jeg ikke er bekymret, sier Høgmo til NRK.

– Jeg skulle gjerne sett ham (Nordtveit) spille stopper til daglig, men han trener mye individuelt på den rollen, og han er en av de beste på soneprinsippene, sier landslagssjefen.

Høgmo understreker samtidig at han håper han har flere formspillere å velge mellom neste landslagsvår.

– Jeg håper at våre hjemlige spillere på sikt får samme konkurransevilkår som de ute, sier Høgmo.

Og mye tyder altså på at landslagssjefen blir hørt.

– Vi i NTF og toppklubbene er også opptatt av det. Vi støtter Høgmo, og så kan vi ikke gjøre noe med det som er blitt gjort, sier Øverland.

Ødegaard

GOD STEMNING: Martin Ødegaard herjet til tider på topp under tirsdagens landslagstrening.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden