Hopp til innhold

Tapet som gjorde at Hareide ikke kunne si nei

Åge Hareide hadde gitt opp mesterligadrømmen og sluttet som fotballtrener. Så ringte Malmö FF.

Åge Hareide 2003

Åge Hareide ledet Rosenborg til serie- og cupmesterskap. Men i Europa måtte han gi tapt på Estadio Municipal de Riazor.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

26. august 2003. Rosenborgs rutinerte mannskap løper ut på Estadio Municipal de Riazor. De skal kvalifisere seg for mesterligaen for niende gang på rad. Trønderne har med seg 0-0 fra hjemmekampen. Det betyr at et uavgjort resultat kan være nok, forutsatt at Rosenborg scorer på Deportivo La Coruñas fryktede hjemmebane på nordvest-hjørnet av Spania.

Harald Brattbakk

Måken stoppet kampen. Harald Brattbakk stoppet ikke Deportico La Coruna.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Rosenborg bruker å score, uansett bane, uansett motstander.

– Jeg tenker på headinga i sluttsekundene som kunne ha gitt oss 1-1, sier Åge Hareide når han tenker tilbake på sensommerkvelden for elleve år siden.

Det er Åge Hareides store sjanse til å få oppleve mesterligaen som trener. Han har allerede trent Helsingborg til seriegull i Sverige og Brøndby til det samme i Danmark – men forlatt begge klubbene før mesterligakvalifiseringen påfølgende sesong. Han har overtatt et RBK-lag som Nils Arne Eggen gjennom en årrekke nærmest har formet til et selvspillende piano, selv på den internasjonale scene.

Deportivo La Coruña er favoritter, Hareide har advart om at det blir knalltøft, men i Trondheim har de fleste trua. Ganske mange forventer at det går veien. Dette er et Rosenborg-lag som gjennom de siste sesongene har slått storheter som Real Madrid, Porto, Celtic, AC Milan og Athletic Bilbao, som har lekt med Borussia Dortmund på fremmed gress, og som har maltraktert motstandere som Helsingborg (6-1), Olympiakos (5-1), Legia Warszawa (4-0).

Det er bare spilt 16 minutter da folk setter pilsen i vrangstruper på pubene i Trondheim og Albert Luque ballen i nettet bak Espen Johnsen på Riazor. Rosenborg, som hjemme er på vei mot et nytt suverent seriegull, har ikke noe å svare med. En PR-kåt måke på banen stopper kampen i noen minutter. Deportivo La Coruña stopper Rosenborg Ballklub.

Rekken er brutt. Ingen hymne skal riste duggen av Lerkendal-gresset denne høsten. Ingen vill og vakker krig skal varme trønderhjertene.

Ingen forfrosne verdensstjerner skal reise hjem til avisforsider skrevet med slakterkniv.

– Vi skulle hatt et mål å gå på hjemmefra. Men de ble for sterke for oss. Senere kom de til semifinalen, påpeker Åge Hareide.

På mange måter var det en tilnærmet perfekt sesong, bortsett fra at vi ikke fikk spille i mesterligaen.

Åge hareide

Ventetid: Elleve år

Da Deportivo La Coruña tapte semifinalen mot Jose Mourinhos Porto (som senere vant hele turneringen) i mai 2014, var Åge Hareide for lengst blitt uspiselig for Rosenborg. Ikke på grunn av Deportivo-tapet, men fordi sunnmøringen valgte landslaget framfor å føre trønderne tilbake til verdens gjeveste klubbfotballturnering.

– Jeg har tenkt en hel del på den kampen etterpå, erkjenner Hareide.

– Vi hadde en fantastisk sesong med Rosenborg. Vi vant både serien og cupen. Vi vant også borte mot Røde Stjerne og gikk videre i Uefa-cupen. På mange måter var det en tilnærmet perfekt sesong, bortsett fra at vi ikke fikk spille i mesterligaen. Og det er litt synd, for jeg tror vi kunne gjort det godt med det laget vi hadde. Det var et kjempegodt fotballag, konstaterer han ettertenksomt.

Det skulle bare gå ett år fra tapet på Riazor til Rosenborg var tilbake i mesterligaen.

For Åge Hareide skulle det gå elleve år før han fikk sjansen til å sette seg på en trenerbenk i mesterligaen.

Nå er han der. Malmö FF har allerede spilt to kamper. De åpnet gruppespillet borte mot Italias beste lag i øyeblikket. Det ble 2-0-tap mot Juventus.

Men svenskene kom knallsterkt tilbake og vant 2-0 over greske Olympiakos i den første hjemmekampen.

Les videre under bildet.

Åge Hareide

Åge Hareide sjekket forholdene på Vicente Calderon tirsdag kveld. Endelig er han på verdens største fotballscene.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / NTB scanpix

Gulroten

Onsdag venter Atletico på Estadio Vicente Calderon i Madrid. Det er intet mindre enn de regjerende spanske mestrene Hareides «pojkar» skal opp mot.

Det får blodet til å bruse i den gamle bankmannen fra Hareid. Det er dette han har ventet på, lengtet etter og drømt om.

– Det som skjedde i 2003 – er det en medvirkende årsak til at du faktisk er trener i Malmö nå? Det at du ikke fikk oppleve mesterligaeventyret?

– Ja, jeg tror godt du kan si det sånn. Det å ha den gulroten, å forsøke å komme dit og få med meg det i en trenerkarriere, det var vel den ene årsaken til at jeg valgte å gå til Malmö da de ville ha meg, bekrefter Hareide.

Som de fleste husker: Hareide satte egentlig punktum for trenerkarrieren, én gang for alle, etter vikariatet i sin gamle klubb Helsingborg høsten 2012.

En siste mulighet til å få føre et lag til mesterligaen, var akkurat det som skulle til for å reversere avgjørelsen.

Det å ha den gulroten, å forsøke å komme dit og få med meg det i en trenerkarriere, det var vel den ene årsaken til at jeg valgte å gå til Malmö da de ville ha meg,

Åge Hareide

Vi intervjuer ham på telefon, bare et par minutter etter at Atletico Madrid har gjort unna sin siste kamp før møtet med Malmö. Åge Hareide har sett sin neste motstander slå Espanyol 2-0.

Mener Atletico er svekket

Den rutinerte Malmö-treneren har analysen klar.

– Vi møter et jækla hardtarbeidende lag. Det er Diego Simeone sitt kjennetegn. Det er et godt organisert lag, et toveislag. De spiller raskt framover, de har forskjellige varianter, de har Mario Mandzukic på topp som er en veldig god hodespiller, de er sterke på dødball, gode i boksen på innlegg, forsvarer seg beintøft og jobber hardt. Og de slo Juventus 1-0, påpeker Hareide.

Han har naturligvis notert seg at Atletico er sterke på dødballer – og at de rødhvite har scoret mange mål med hodet til nå denne sesongen.

– Gjør dere noe spesielt for å demme opp for det?

– Nei, vi gjør ikke det. Vi har bra høyde i midtforsvaret vårt. Erik Johannsson var jo i landslagstroppen til Sverige nå, og Filip Helander spilte for U21-landslaget. Begge er veldig sterke duellspillere. Men det viktigste er alltid å hindre pasninger inn i boksen, at vi kommer tett nok oppi dem, og det kommer vi til å gjøre noe med, sier Hareide.

Det blir ofte sånn at utenlandske lag blir snakket veldig opp.

Åge Hareide

– Er Atletico svekket sammenlignet med i fjor, slik du vurderer det?

– Ja, i begynnelsen synes jeg faktisk det. Det at de tapte i Athen mot Olympiakos, det var litt overraskende. De har selvfølgelig masse gode spillere, har hentet inn dyktige spillere, og fortsetter med det samme harde arbeidet som de har gjort tidligere. Men de har mistet en del kvalitetsspillere og kanskje den ypperste brodden helt foran i Costa. Men svekket …, sier Åge Hareide og bryter ut i en selvironisk latter som avslører at Malmö neppe kommer til å ta lett på oppgaven, i alle fall.

Les videre under bildet.

Spain Soccer Champions League Age Hareide

På tirsdagens internasjonale pressekonferanse fleipet en strålende opplagt Åge Hareide om å fore sine vikinger med fluesopp før onsdagens kamp.

Foto: Andres Kudacki / Ap

– I én kamp kan vi utfordre dem

Samtidig er Hareide opptatt av at Malmö ikke skal ha overdreven respekt.

– Det blir ofte sånn at utenlandske lag blir snakket veldig opp. Og de er selvfølgelig gode, men i én enkelt kamp kan vi utfordre dem på det vi er sterke på. Og det synes jeg er veldig interessant.

– Hvordan har det vært å være i mesterligaen med Malmö til nå?

– Det har vært en helt fantastisk fin opplevelse. Vi hadde jo en tøff åpningskamp i Torino mot Juventus, et av de sterkeste lagene i Europa for øyeblikket. I en times tid klarte vi å holde dem borte fra målet vårt, men så skrur de på en del individuelle ferdigheter som er på høyt nivå i verden. Da blir det vanskelig.

– Kampen hjemme mot Olympiakos ga oss den første seieren, og det ga oss en veldig god opplevelse, så det har vært en fantastisk fin erfaring å ta med seg, sier Hareide.

Italy Soccer Champions League

Åge Hareide tror Malmö kan overraske Juventus og Atletico hjemme i Malmö.

Foto: Massimo Pinca / Ap

Garderoben har trua

– Hva venter du å få ut av det som gjenstår i mesterligaen?

– Det er vanskelig å spå noe om de kampene. Vi vet at vi står overfor formidable oppgjør. Men kampene hjemme mot Atletico og Juventus er jeg veldig spent på. For jeg tror nemlig at med hjemmebanetrykket vårt, «recorden» vår, og måten vi framstår på, så kan vi overraske dem. Så får vi se om vi er dyktige nok til å plukke med oss poeng.

– Virker det som at garderoben har trua på at det går an å slå sånne lag også?

– Absolutt!

Det vil åpenbart være en gedigen sensasjon hvis Malmö går videre i mesterligaen på bekostning av den italienske serielederen Juventus eller den regjerende spanske mesteren Atletico Madrid.

Mest sannsynlig blir det en duell med Olympiakos om tredjeplassen i gruppa, som gir videre liv i europaligaen på nyåret.

Svaret: Latter

Henger Malmö med, gjør nok Hareide det også. Formalitetene er ikke på plass, men 61-åringen fra Sunnmøre og ledelsen i den svenske mesterklubben er gjensidig enige om at han trener laget også i 2015.

På mange måter var det en tilnærmet perfekt sesong, bortsett fra at vi ikke fikk spille i mesterligaen.

Åge hareide

– Ser du for deg at Malmö er din siste klubb som trener, eller har du nå blitt fristet til å prøve deg på enda større ting?

Spørsmålet får Åge Hareide til å bryte ut i latter. Han har allerede sagt «aldri mer» én gang, og lært at man aldri kan si aldri.

– Jeg tror ikke jeg skal si så veldig mye om framtida, for i fotball kan det endre seg veldig fort! Det er viktig å nyte dagen, ta en dag om gangen og en kamp om gangen. Foreløpig skal jeg trene Malmö og prøve å gjøre det best mulig med dem.

Klokka halv elleve onsdag kveld vet Hareide om «best mulig» er godt nok til å klare det Barcelona ikke klarte på seks forsøk forrige sesong – å slå Atletico Madrid.

Fotball

  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Guro Reiten
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland