Hopp til innhold

Sjekk tallene: Suarez knuser målmaskinene

I øyeblikket finnes det ingen spillere i Europa som er i nærheten av å kunne matche målsnittet til Liverpools målkonge Luis Suarez (26).

Suarez, Messi og Ronaldo

Luis Suarez har vært Premier Leagues beste spiss i høst. Tallene viser også at Liverpool-spissen knuser resten av Europa.

Foto: Getty Images

Cristiano Ronaldo (28) og Lionel Messi (26) har de siste årene vært de ubestridte målkongene i Europa. Begge to har ligget jevnt på mer enn ett mål per kamp, og er også i år nominert til Gullballen.

Luis Suarez

ALT GÅR INN: Luis Suarez har scoret i tre seriekamper på rad. Det har resultert i åtte mål - 17 totalt.

Foto: Paul Gilham / Getty Images

I høst har de imidlertid fått en knallhard konkurrent – og blitt forbigått – av Uruguays store sønn.

Bøtter inn mål

Søndag nettet Luis Suarez to ganger mot Tottenham. Kampen før det scoret han også to - mot West Ham. Kampen før der igjen noterte han fire scoringer mot Norwich. Altså åtte scoringer på de tre siste kampene!

Suarez - som måtte stå over de fem første seriekampene i år grunnet bite-episoden i vår - er suveren toppscorer i Premier League med 17 seriemål på 11 kamper. Det gir ham et målsnitt på 1,55 mål per kamp - eller ett mål hvert 58. minutt.

Luis Suarez har alltid vært målfarlig - men aldri så målfarlig som nå. I løpet av de siste tre månedene har han blitt verdens mest målfarlige spiss.

– Jeg tror han har tatt et lite oppgjør med seg selv. Det som skjedde i sommer, der han nok opplevde seg selv som beundret av mange, men ikke elsket eller likt av noen, var et «point of no return» for ham. Jeg tror han etter lang tids sutring bestemte seg for å virkelig bli den beste utgaven av seg selv, sier fotballekspert Lars Tjærnås til NRK.no.

Cristiano Ronaldo har også nettet 17 ganger i serien i år, og er delt europeisk toppscorer med Suarez. Forskjellen er imidlertid at Ronaldo har brukt 15 kamper på sine 17 mål - som gir ham et betraktelig dårligere målsnitt på 1,13 mål per kamp.

Enda mer imponerende er det at samtlige av Suarez sine nettkjenninger i år er rene spillemål. Cristiano Ronaldo har på sin side scoret fire av sine 17 mål på straffespark.

  • Sjekk toppscorerne (og deres målsnitt) i alle de store ligaene i Europa i faktaboksen til høyre (eller nederst i artikkelen om du leser på mobil).

Nesten dobbelt så målfarlig som Messi

Lionel Messi med gullstøvelen

MÅ SKYNDE SEG: Lionel Messi har vunnet gullstøvelen som Europas mestscorende spiller to år på rad. Skal han vinne igjen, må han skynde seg. Suarez er allerede ni mål foran.

Foto: Ap

Lionel Messi har satt målrekord etter målrekord de siste tre årene, men denne høsten - grunnet store skadeproblemer riktignok - har argentinerens vanlige målskred uteblitt.

Men Messi har startet åtte seriekamper for Barcelona i år – kun tre færre enn Suarez – og er likevel et live hav bak Suarez hva gjelder målsnitt.

Med åtte mål på 10 kamper fra start har Messi scoret nesten dobbelt så sjelden som uruguayaneren i høst.

– Suarez kom inn sent i sesongen med mye overskudd og energi. Men han har også et forbedret lag rundt seg. Han får mer rom fordi flere andre truer motstanderen. Nå opptrer han med en ro og harmoni som gjør at det enorme talentet endelig blomstrer for fullt, sier Tjærnås, og legger til:

– Talentet har det aldri vært spørsmål om.

Suarez har alene scoret flere mål enn ti av de tjue Premier League-klubbene. Ingen andre storscorere i Europa er i nærheten av målsnittet hans (sjekk faktaboks).

Langt opp til Messi/Ronaldo

Suarez har imidlertid en lang vei å gå før han nærmer seg det totale målsnittet til Ronaldo og Messi.

Suarez har nå scoret 66 mål på 107 kamper i Liverpool-trøya. Ronaldo står med utrolige 164 mål på 150 kamper for Real Madrid. Lionel Messi, som spilte nærmere 150 Barcelona-kamper før han virkelig ble en målmaskin, står med 322 mål på 385 kamper for Barcelona.

Sist uke ble det kjent at Liverpool er villige til å bryte alle klubbrekorder for å sikre seg at Suarez ikke forsvinner fra Merseyside med det første. Rodgers gjorde det klart at klubben er villig til å strekke seg langt når de nå tilbyr 26-åringen en ny kontrakt.

Det er ennå ikke kjent om Suarez ønsker å bli værende i Liverpool etter årets sesong. Suarez var nær ved å forlate Liverpool i sommer. Mye tyder på at Liverpool er avhengige av å sikre seg mesterligaplass for å kunne friste høstens beste målgjører til å bli værende på Anfield.

VIDEO: Suarez vant supporter-pris og snakker om Liverpool-karrieren

Liverpoolspiss Luis Suarez fra Uruguay har flere ganger vært ute i hardt vær. Men mandag fikk han utdelt en pris fra foreningen for engelske fotballfans. Under intervjuet snakket han også om VM-gruppen med England, Uruguay, Costa Rica og Italia.
  • Tror du Luis Suarez' målras fortsetter? Og hvem vinner gullstøvelen? Si din mening i kommentarfeltet under!

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten