Hopp til innhold

Sparket etter sin 13. (!) skjebnekamp

Hvis du trodde Ståle Solbakken hadde brukt opp sine ni liv som Köln-trener for lengst – da har du helt rett. Faktisk har han brukt hele 13. Men på det 14. var det slutt.

SOCCER-GERMANY/ FC Cologne coach Stale Solbakken reacts during their German first division Bundesliga soccer match against FSV Mainz 05 in Mainz

I 14 av 31 kamper denne sesongen har Solbakkens Köln spilt med kniven på strupen. – Man blir halvparanoid, sier fotballtrener Tom Nordlie.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters/NTB Scanpix

– Kampen mot Werder Bremen er viktig også for meg, men spørsmål om hva de enkelte kamper betyr for min rolle i klubben, har jeg fått siden den tredje Bundesliga-runden, sa Ståle Solbakken tidligere denne uken.

En gjennomgang av avisartikler om Solbakken og Köln viser at hele 14 av totalt 31 seriekamper er blitt presentert som såkalte «endspiels» – altså kamper som kan ende trenerens tid i klubben.

Solbakken i Tyskland

PRESSET: Ståle Solbakken har en tøff jobb med å redde både plassen i Bundesligaen og sin egen jobb.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Til tross for dette var Solbakken fortsatt Köln-trener. Fram til torsdag.

Han har selv vært med på å fyre opp stemningen foran kampene, med uttalelser som «det kan fort brenne under føttene mine ved tap», «historisk sett sitter jeg veldig, veldig utrygt» og «barna spør om vi skal flytte».

Se en oversikt over Kölns skjebnekamper i bunnen av artikkelen.

Enormt press

Allerede den tredje seriekampen under Ståle Solbakkens ledelse ble omtalt som en skjebnekamp. Den tidligere FC København-treneren hadde allerede rukket å gjøre seg upopulær ved å vrake klubbens største stjerne, Lukas Podolski, som kaptein.

Siden har presset vært enormt.

– Ser du på alle klubbene i Tyskland, er Köln den klubben det er mest mediestyr rundt, sier Vidar Riseth, som spilte i 1860 München i perioden 2000–2003.

– Mediepresset er ekstremt. Det har det vært i alle år! Den som tar på seg trenerjobben i Köln bør ha et sterkt hode, legger Riseth til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Føler seg jævlig alene

Solbakken

Ståle Solbakken har hatt sitt å stri med etter at han tok over som trener i FC Köln.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Hvis noen vet noe om å mobilisere før skjebnekamper på rekke og rad, er det Kongsvinger-trener Tom Nordlie.

Han har reddet både Viking og Kongsvinger fra nedrykk. I Vålerenga i år 2000 opplevde han at «alle» mente han ville få sparken for hver runde som gikk.

Start spillere Start spillere

Tom Nordlie har selv vært med på en rekke skjebnekamper i løpet av sine 25 år som topptrener.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Det er fort gjort å føle seg jævlig alene. Man må være nøye på hvem man stoler på, for man blir gal om man ikke har noen å dele tankene sine med, forklarer Nordlie.

50-åringen er blitt kjent for å være en «redningsmann» og en ypperlig motivator. Nordlie forteller om farene som lurer i en presset hverdag.

– Man blir halvparanoid. Alle mener noe hele tiden, men selv har man egne tanker og ideer man brenner for. Da er det lett å bli litt trassig, forteller Nordlie.

Selv har Nordlie ofte slitt med å fortsette suksessen over tid.

– Når hver kamp omtales som en skjebnekamp, blir det tøffere og tøffere for hver gang å motivere spillerne, innrømmer han.

Ny skjebnekamp

FC Köln ligger for øyeblikket på 16.-plass på tabellen, noe som gir nedrykk ved sesongslutt. Da er det ikke rart at Solbakken fikk mye kritikk, ifølge Riseth.

SPORT SOCCER

Vidar Riseth mener FC Köln er den klubben i Tyskland med størst mediekjør, men har troen på at Ståle Solbakken takler motgangen. Her fra tiden i tyske 1860 München.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / REUTERS

– Når tysk presse først bestemmer seg, er de en ulveflokk. Da blir det historier som ikke er sanne, kun for å selge aviser, sier Riseth.

Han er imidlertid sikker på at Solbakken er i stand til å takle motgangen, selv om det endte med at han fikk sparken.

– Ståle har et utrolig sterkt hode. Det er mange som hadde kastet inn håndkleet under et slikt mediestyr. Er det noen som holder ut presset, er det Ståle, bedyret Riseth før Köln valgte å sparke nordmannen.

– Jeg tror ikke det finnes noen som misunner Ståle Solbakken det trøkket han opplever nå, sa Tom Nordlie til NRK like før det var slutt i den tyske klubben.

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten