Hopp til innhold

Italias vanskelige tiår

Dette vil vi huske fra italiensk fotball sesongene 2000/2001 – 2009/2010.

Milan-legenden Paolo Maldini (2005)

Milan-legenden Paolo Maldini. Her fra 2005.

Foto: PAUL BARKER / AFP
Arkiv: Batistuta i Roma 2001

Profil: Gabriel Batistuta. Ble kjøpt av Roma i 2000.

Foto: STR / REUTERS
Luca Toni og Roberto Baggio i Brescia, 2002

Profil: Roberto Baggio (t.h). Her sammen med Luca Toni (2002).

Foto: FELICE CALABRO' / AP
Inters Ronaldo og Vieri, 2001.

Profiler: Vieri og Ronaldo spilte sammen i Inter. Her fra 2001.

Foto: STEFANO RELLANDINI / REUTERS
Arkiv: Pep Guardiola spilte for Brescia og Roma i Italia.

Profil: Guardiola spilte for Brescia, her fra 2001.

Foto: FELICE CALABRO' / AP

LES OGSÅ: – Den mest underholdende fotballen i Europa

90-tallet var italiensk fotballs gullalder. Ligaen hadde de største stjernene, hamstret inn de gjeveste pokalene i Europa, hadde mye penger og bra publikumsoppmøte. Men det siste tiåret har vært vanskelig for italienerne, dårlige resultater i Europa har ført til at de nå kniver hardt med Tyskland om tredjeplassen på UEFAs seedingliste. En plass som gir fire plasser i Champions League.

Det som en gang var verdens beste liga har mistet fotfestet - hva skjedde?

– Penger og calciopoli-skandalen. Italiensk fotball har havnet litt i bakleksa økonomisk. Man eier ikke stadion og man har aldri vært gode på effekter og lignende. Skattereglene er ikke like gode som i Spania, mens England har mer penger. I tillegg ble et av de beste lagene degradert i 2006, med de følgene det får, skriver Vegard Berget, redaktør for Calcio.no, til NRK.no.

– Serie A må forsøke å bygge seg opp igjen, og de tok det første steget i år. Det sagt, Italia har to CL-titler siste tiår - det samme som England, sier han.

Mange av store navn har forsvunnet eller lagt opp de ti siste årene. Inn i det nye tiåret er spillere som Francesco Totti, Del Piero, Zanetti, Seedorf og Inzaghi fortsatt aktive, men om få år vil de også legge skona på hylla. Nå må nye stjerner dyrkes fram.

– Stevan Jovetic i Fiorentina har allerede presentert seg og vil garantert bli en stor profil det neste tiåret. Mario Balotelli har talentet, men sliter med holdninger. Om han får orden på det, så er han garantert en fremtidig profil. Av de litt eldre tror jeg Giampaolo Pazzini kan få sitt gjennombrudd utenfor Italia i denne sommerens VM, mens Leonardo Bonucci og Andrea Ranocchia nok blir å finne blant verdens beste forsvarsspillere i løpet av noen år, mener Vegard Berget.

LES OGSÅ: Grazie, Paolo!

LES OGSÅ: - Klarer seg fint uten Zlatan - sliter uten Kaká

Video nsps_upload_2009_3_22_18_42_52_1377.gif
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SE VIDEO: NRK og norske Roma-fans på besøk hos Riise.

Her er noen av de hendelsene Berget mener vi vil huske fra italiensk fotball 2000-2010:

• Calciopoli: « Ingen hendelser har vært viktigere det siste tiåret enn calciopoli. Den tidligere Juventus-direktøren, Luciano Moggi, styrte det meste av det som foregikk i fotball-Italia – inkludert dommerutnevnelser og hvem som skulle få gule kort. Juventus ble sendt ned en divisjon, mens fire andre lag fikk poengtrekk. Den italienske fotballen har ikke helt stablet seg på bena igjen etter dette,
og mistenksomheten ble ikke mindre. En ny rettssak pågår nå, og Moggis forsvarere drar inn flere klubber i skandalen.»

• Paolo Maldini: «Man kan ikke unngå å nevne Maldini. Spilte til han gikk av med AFP, uten å bli husket for mye annet enn positive ting. Profesjonell til fingerspissene. Det er fortsatt uvant uten Maldini i Serie A. Neste generasjon Maldini kommer antagelig snart.»

• Tribunebråk: «Dette har vært et av Serie As største problem det siste tiåret. Roma-derbyet i mars 2004 ble stoppet da supporterne truet med å rive stadion om kampen fortsatte. I Catania 2007 ble en politimann drept som følge av voldsomme opptøyer på tribunen. Det har dessverre vært for mange slike hendelser. Legg til rasismen som tidvis skjemmer ut italiensk fotball, så har du den mindre sjarmerende delen av calcio. Myndighetene har forsøkt å gjøre ting strengere, og antallet alvorlige episoder har nok sunket noe de siste årene.»

Lazio - Roma i 2004 ble stoppet etter bråk mellom supportere og politi.

Lazio - Roma-derbyet i 2004 ble stoppet etter bråk mellom supportere og politi. Her evakueres supporterne gjennom spillertunnelen.

Foto: GIAMPIERO SPOSITO / REUTERS

• Chievo topper Serie A: «Chievo, laget fra en bydel i Verona, rykket opp til Serie A og alle forventet at laget skulle rykke ned igjen umiddelbart. Men laget uten supportere, uten rike onkler og uten andre ressurser toppet Serie A i seks uker og kvalifiserte seg til UEFA-cupen. Blir kalt de "flygende eslene" fordi det ble sagt at esler kunne fly den dagen de rykket opp til Serie A. En virkelig eventyrhistorie.»

• Zdenek Zemans Lecce: «Man kan huske Zeman for mye, men perioden i Lecce var muligens hans beste. Taktikken var den samme: 4-3-3 og alle mann i angrep. Resultatet var det samme: Ufattelige mengder mål begge veier. Ingen spiller offensiv fotball som Zeman. Ingen. Målsnittet var smått utrolig 3,66 per kamp - totalt 66 for Lecce, 73 i mot.»

• Klubbpresidenten Luciano Gaucci: «Det finnes nok av småeksentriske fotballpresidenter i Italia, men få når opp til Gauccis nivå. At han sparket Ahn Jung-Hwan som sendte Italia ut av VM og forsøkte å signere en kvinnelig svensk landslagsspiller til Perugia er bare to av påfunnene han hadde. Til sist rømte han landet fordi han ble tatt for skatteundragelser. Skal visstnok være tilbake og
funderer på å kjøpe seg en ny klubb.»

• Sparket samme trener fire ganger: « Et merkelig forhold mellom Palermos klubbeier Maurizio Zamparini og trener Francesco Guidolin. Zamparini sparket Guidolin et par ganger i sesongen, kun for å hente ham tilbake et par måneder
senere.»

• Angelo Di Livio: «Den lille soldaten spilte VM for Italia, kom tilbake til et konkursbo i Firenze, men forble i Fiorentina - og spilte neste sesong i Serie C2. Var med å spille Fiorentina tilbake til Serie A, og beviser at selv i fotballen finnes det personer med en viss klubbfølelse.» – skriver Vegard Berget til NRK.no.

NB -denne artikkelen tar ikke for seg resultatene til Italias landslag

Arkiv: Runar Berg og Venezia i kamp mot Nedved og Lazio

Runar Berg er en av flere nordmenn som har spilt i Italia. Her fra 2000, da Venezia møtte Nedved og Lazio.

Foto: DOMENICO STINELLIS / AP
John Carew i Roma 2004.

John Carew var innleid Roma-soldat sesongen 2003/2004.

Foto: GIUSEPPE CALZUOLA / AP
Tore Andre Flo i kampen mot Roma i 2005.

Tore André Flo og Siena møtte Roma og Walter Samuel (t.v.) i siste serierunde i 2005.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden