Hopp til innhold

– Jeg trodde noen hadde blitt sprø

Arne Scheie (69) kommenterer sin aller siste fotballkamp på søndag. Vi markerer avskjeden ved å sende hele NRK-legendens siste cupfinaledag direkte minutt for minutt!

nrk

Arne Scheie pensjonerer seg til våren, og søndagens cupfinale mellom Molde og Rosenborg blir hans aller siste jobb som fotballkommentator.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

  • Vi ønsker DINE innspill, bilder og tanker til Arne Scheies finaledag. Hva er ditt beste fotballminne med Scheie? Bruk #nrksport på Twitter og Instagram!

Har du kanskje lurt litt på om Arne Scheie er like glad i fotball og smånerdete fakta også når han ikke er på jobb?

Søndag kan du få svaret. Da blir nemlig hver eneste bevegelse den mangeårige fotballkommentatoren foretar seg sendt direkte på NRK.no.

Siste kamp på søndag

– Jeg trodde vel egentlig noen hadde blitt sprø da jeg hørte denne ideen første gang, sier Arne Scheie og ler.

Ideen er kanskje litt sprø, men bakgrunnen er uansett slik: Søndag avsluttes Scheies 40 år lange karriere som fotballkommentator.

Arne Scheie

Arne Scheie bruker alltid lang tid på å forberede seg til sportsbegivenheter - spesielt cupfinalen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Cupfinalen mellom Rosenborg og Molde blir den siste fotballkampen 69-åringen kommenterer før han pensjonerer seg neste år.

Dette markeres på NRK.no ved at publikum inviteres til å ta del i Scheies siste dag som fotballkommentator. Altså hele dagen.

– En morsom markering

Fra han setter seg på sykkelen for å dra til jobb, noe han gjør hver eneste dag, har han med seg en TV-fotograf som sørger for at du kan se alt Scheie gjør resten av dagen direkte på NRK.no.

– Dette er en ellevill, men god idé. Arne er et ikon for NRK-sporten og betyr mye for de aller fleste sportsinteresserte. Vi synes dette blir en morsom markering av hans 40 år i tjenesten, sier Sjur Molven, redaksjonssjef i NRK Sport.

Seerne kan ikke bare følge Scheies forberedelser til cupfinalen, men inviteres også inn i kommentatorboden underveis i kampen.

TV-kameraet følger ham selvfølgelig dit også, slik at seerne kan velge mellom å se cupfinalen på «vanlig måte» eller fra Scheies perspektiv inne i boden, høyt oppe på Ullevaal Stadion.

– Å følge Scheies forberedelser blir både en morsom måte å bygge opp til cupfinalen på og en fin avskjed med en TV-profil mange har et forhold til. For å si det sånn, om du føler du ikke har fått nok Scheie i livet ditt, så kan det hende det endrer seg i løpet av søndagen, sier Molven og humrer.

Litt nervøs

Scheie innrømmer at han er både spent og litt nervøs for hvordan det blir å ha et TV-kamera etter seg i så mange timer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hødd

Det ble litt av en overraskelse i Arne Scheies nest siste cupfinale. Da gikk Hødd hele veien til Ullevaall, hvor de slo Tromsø etter straffesparkkonkurranse.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Jeg er vant til å være på tv, men jeg er ikke vant til å være på TV en hel dag! Jeg lever likevel godt med at min arbeidsgiver har bestemt at dette er en god idé, men jeg skal ikke late som om jeg kommer til å gjøre så veldig mye spennende den dagen, sier han.

– Jeg kommer til å sykle til Ullevaal, forberede meg, kommentere kampen, kanskje snakke litt med folk og deretter sykler jeg hjem.

Kommentatoren frykter ikke at han kommer til å si eller gjøre noe dumt i løpet av dagen, tvert imot er han redd at kameraet skal gjøre at han sier for lite.

– Det eneste jeg har bedt om, er at jeg ikke filmes foran ansiktet mens jeg kommenterer. Da kan det hende jeg begynner å tenke på kameraet, men jeg vil helst ha full konsentrasjon om kampen mens den spilles, forklarer han.

Forsvinner ikke helt

Scheie har kommentert utallige fotballkamper siden han begynte i NRK for 40 år siden, men nekter å bli vemodig av tanken på at karrieren snart er over.

– Når jeg er ferdig på søndag, kommer jeg til å tenke at alt har sin tid. Jeg har hatt det så fantastisk i NRK og kan bare være takknemlig. Jeg legger ikke skjul på at NRK har betydd veldig mye. Det har på et vis blitt en livsstil, men jeg skal nok finne ting å gjøre når jeg blir pensjonist, også, sier han.

Scheie kommer imidlertid ikke til å forsvinne helt fra TV-skjermen med det første. Han skal kommentere verdenscupen i hopp slik han pleier gjennom hele vinteren, før han pensjonerer seg til våren.

Da er kommentatorgjerningen definitivt slutt, men han kommer fortsatt til å dukke opp på NRK i ny og ne.

– Vi ønsker å bruke Scheie og all kunnskapen hans i sendingene våre også etter han er blitt pensjonist, men da først og fremst som gjest og i ekspertroller, sier Molven.

  • Så - hva er ditt beste fotballminne med Arne Scheie? Bruk #nrksport og del minner eller bilder på Twitter og Instagram!
Chukwu

Søndag er det rivalene Rosenborg og Molde som kniver om cupgullet. Her er Daniel Chima Chukwu (t.v.) og Cristian Gamboa under Moldes 1-0-seier 26. oktober.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland