Hopp til innhold

Reagerer på Siems «sutreutspill»: – Trodde ikke sjefen skulle forsvare mobbing

Flere kvinnelige fotballspillere reagerer kraftig på uttalelser fra Kjetil Siem om at de må takke seg selv for fordommene mot idretten deres.

guro

Guro Knutsen Mienna sier hun og de fleste av lagvenninnene har måttet tåle mye drittslenging om kvinnefotball, og skjønner lite av Kjetil Siems utspill om at de må ta deler av skylden selv. 28-åringen er nybakt mamma og ikke med i til fotball-EM i Sverige denne uken.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Siem

Kjetil Siem, generalsekretær i Norges Fotballforbund, forklarer at han ikke siktet til dagens kvinnelige fotballspillerne da han uttalte at det har vært sutring.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix
caroline

Tidligere landslagsmålvakt Caroline Knutsen var én av spillerne som reagerte på Siems utspill.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Det er ikke så vanlig å høre fra sin egen sjef at man må ta en del av ansvaret for å bli mobbet. Jeg trodde ikke han skulle forsvare det, sier Røa-spiller Guro Knutsen Mienna til NRK.no.

Debatten om de negative holdningene mange har til kvinnefotball har blusset opp igjen før landslaget skal i aksjon i fotball-EM denne uken.

  • Se Norges åpningskamp mot Island direkte på NRK eller NRK.no klokken 18.00 på torsdag!

Mener kvinnene har sutret

I en artikkel i tirsdagens VG er Kjetil Siem, generalsekretær i Norges Fotballforbund, sitert på at han mener kvinnelige fotballspillere må ta sin egen del av skylda for at mange ser ned på idretten.

– Jentefotballen er ikke helt uten ansvar selv. De har historisk sett sutret litt selv også, og da med likestilling som utgangspunkt. Blir du sår og slår tilbake med samme mynt, blir du fort oppfattet som sutrete, sier han blant annet til avisen.

Denne uttalelsen har fått flere kvinnelige fotballspillere til å stusse.

– Spent på når dagen kommer hvor Siem kan gi full støtte til kvinnefotballen uten at han i samme setning føler han må undergrave den, skriver tidligere Røa-spiller Siri Nordby på Twitter.

Hun får støtte av sin gamle lagvenninne Caroline Knutsen.

– Sykt at en generalsekretær kan si noe sånt, skriver hun.

Knutsen Mienna mener Siem må ha misforstått.

– Å mislike å bli sjikanert for idretten sin er ikke det samme som å sutre, skriver hun i en diskusjon med andre fotballspillere på Twitter.

28-åringen utdyper overfor NRK.no:

– Jeg tror ikke helt han har skjønt hva vi egentlig er misfornøyde med. Det er faktisk ikke sånn at vi forventer at folk skal like eller i det hele tatt bry seg veldig mye om idretten. Men vi forventer at folk ikke skal slenge dritt til oss bare fordi vi er jenter som spiller fotball, sier Knutsen Mienna.

– Ingen skal måtte tåle så mye dritt

Den tidligere landslagsspilleren forteller at hun har måttet tåle mye drittslenging om kvinnefotball gjennom hele karrieren, og at de fleste av kollegaene hennes har lignende historier.

– Dersom Kjetil Siem hadde visst all den dritten vi har tatt imot, hadde han nok ikke sagt det der. Det er ingen, uansett idrett eller kjønn, som fortjener så mye drittslenging. Det må være lov å si fra at det ikke er greit uten at det blir kalt sutring, fastslår hun.

Knutsen Mienna understreker at hun baserer uttalelsene sine på det hun har lest i avisen, og gjerne vil høre mer av meningene til Siem.

– Men jeg synes uansett det er feil å legge ansvaret over på oss. I stedet burde han, som er sjefen vår, stå opp for oss og forsvare oss, konkluderer hun.

Siem: – Mente spillerne før

Kjetil Siem står for sitatet da NRK.no konfronterer han med reaksjonene fra fotballspillerne.

– Men jeg tenkte egentlig ikke på spillerne som spiller i dag. Jeg tenkte mer historisk sett. Kvinnefotballen må komme seg ut av offerrollen, og heller bygge sin egen identitet basert på sitt eget potensial. Og det synes jeg man er i gang med nå, sier han.

Generalsekretæren er i Sverige for å få med seg fotball-EM, og sier han er glad for at denne debatten har kommet opp.

– Å videreutvikle kvinnefotballen er noe vi i fotballforbundet er veldig opptatte av. De må få sin egen identitet, og ikke hele tiden bli sammenlignet med guttene. Det er helt merkelig at det fortsatt er sånn, for det er ikke sånn i verken langrenn, friidrett eller noen andre idretter. Vi vil gjøre det blant annet ved å bygge opp rundt landslaget og cupfinalen for kvinner, sier han.

– Må videre

Diskusjonen om kvinnefotball har pågått i årevis, og Siem understreker at han har forståelse for at spillerne synes det er tungt å hele tiden måtte høre og lese mye negativt om yrket sitt.

– Det må være veldig sårende, for de er veldig proffe idrettsutøvere. Jeg skjønner at det er vanskelig å svelge, og min intensjon er ikke å disse jentene. Men man må bare videre, ellers gir man fornyet energi til de som hetser dem, sier han.

– Akkurat nå er det beste svaret man kan gi til kritikerne å levere et kjemperesultat i Sverige, fastslår han.

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden