Hopp til innhold

Raser mot AaFK-ledelsen: – Elendig jobb

Frode Fagermo (41) mener sparkingen av Harald Aabrekk (59) viser at Aalesund-ledelsen gjorde en grov tabbe da han først ble ansatt.

Aabrekk

FERDIG: Her snakker Harald Aabrekk med Sakari Mattila under stortapet mot Molde tidligere i april. Frode Fagermo (innfelt) er kritisk til at AaFK-styret ansatte Aabrekk i utgangspunktet.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

– Det er styret som har gjort feil ved å ansette Aabrekk. Nå blir han satt fullstendig i gapestokk, og han har absolutt ingenting å vinne på denne situasjonen. Aalesund har hatt sterke ledere som (Janne) Jönsson og (Kjetil) Rekdal, og så havner de litt i den økonmomiske fellen. De velger en enkel og billig løsning ved å dytte ham opp fra 30 prosent stilling som speider til hovedttrener, sier tidligere AaFK-spiller Fagermo til NRK.

– Skyter seg selv i foten med kanon

Frode Fagermo

KRITISK: Tidligere Aalesund-spiller Frode Fagermo.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Tirsdag ble Aabrekk fjernet fra sjefsstolen i Aalesund. Både ledelsen og spillerne har lagt vekt på at 59-åringen ikke hadde den nødvendige tilliten i garderoben.

Men flere peker også på ledelsen, som altså sparker Aabrekk etter fire kamper ved roret. Fagermo, som også er fotballekspert for Sunnmørsposten, har hele tiden vært kritisk til ansettelsen.

– De skyter seg selv i foten med kanon. De var jo helt sikre på at de hadde funnet rett mann. Det hadde ingen sammenheng med hans gode forhold til (Kjell) Tennfjord (daværende styreleder, journ. anm.). Han sa seg inhabil og trakk seg ut. Styret har gjort en elendig jobb. Nå tar de konsekvensen av sin egen jobb og sparker ham, sier Fagermo.

Fagermo er én av flere Aalesund-personligheter som reagerer. Amund Skiri gikk mandag ut i Aftenposten og krevde endringer i klubbledelsen. John Arne Riise havnet tirsdag i ordkrig med daglig leder Henrik Hoff da APOEL-spilleren kritiserte lederen på Twitter, skriver TV 2.

VGs fotballskribent Knut Espen Svegaarden peker også på ansettelsen og mener AaFK-ledelsen nå må se seg selv i speilet.

– Ingen vei tilbake

Styreleder Reidar Mjelde har stor forståelse for at mange stiller spørsmål ved jobben som ble gjort i høst, men han avviser at ansettelsen var en økonomisk snarvei.

– Økonomi er alltid et tema, men vi valgte ikke Aabrekk fordi han var den billigste løsningen. Vi valgte ham fordi vi mente han hadde den kompetansen vi ønsket å ha i klubben, sier Mjelde.

– Vi gjorde et grundig forarbeid. Og så er det relevant å spørre hvor sikre vi kan ha vært. Vi var så sikre man kan være i en sånn prosess. Men dessverre har det kommet opp forhold som gjør at det ikke var mulig å fortsette samarbeidet, sier Mjelde og tenker på misnøyen blant spillerne.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Harald Aabrekk fikk i dag sparken som trener i Aalesund. Klubben har bare ett poeng på de 4 første kampene, og spillerne har ikke vært fornøyd med måten Aabrekk har ledet laget på.

Denne misnøyen kom for alvor til overflaten under et møte med spillerutvalget mandag kveld, forteller Mjelde.

– Vi har fått indikasjoner på at situasjonen har vært vanskelig, men etter møtet i går kveld, ble det såpass tydelig og alvorlig. Hvis en trener mister garderoben, er det vanskelig å vinne den tilbake. Vi følte at det ikke var noen vei tilbake, sier Mjelde.

Han ønsker ikke å gå inn på reaksjonene, men styrelederen sier at det kom frem konkrete detaljer som ble avgjørende for den endelige beslutningen.

Ønsket å ha med Aabrekk videre

Selv om det har vært en svært dårlig seriestart for Aalesund, var det «ingen» som forventet et trenerskifte allerede etter fire serierunder.

Mjelde forteller at Aabrekk selv fikk den overraskende beskjeden tirsdag morgen.

– Vi var åpen med ham, og det sa han at vi måtte være også. At vi må snakke direkte til hverandre og ikke gå rundt grøten. Vi ga ham tilbakemeldingene og forklarte ham situasjonen. Det synes vi var vanskelig, fordi vi setter stor pris på ham. Vi ønsket å ha med ham videre i en rolle, men det ønsket han ikke selv. Og det er forståelig og ærlig, sier Mjelde.

Styrelederen forklarer at de ønsket å ha 59-åringen på et eller annet nivå i klubben, men partene kom aldri langt i diskusjonen. Aabrekk ga nemlig klart uttrykk for at han ikke vil fortsette i Aalesund, forteller Mjelde.

– Det er jo naturlig når en trenerkontrakt blir terminert. Vi har forståelse for det, sier styrelederen.

Mener klubben råtner på rot

Ledelsen og spillerne står nå overfor en stor utfordring med å snu den dårlige trenden for klubben. I takt med de dårlige resultatene, ser Aalesund nå en svikt i publikumsinteressen.

Fjørtoft

BLIR ASSISTENTTRENER: Karl Oskar Fjørtoft.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Den nådde sitte foreløpige bunnpunkt i 0-2-tapet for Tromsø. Fagermo mener klubben er i ferd med å miste sin sterke posisjon i byen.

– Stemningen er merkelig. Den har rett og slett vært råtten. Publikum flykter fra stadion, og klubben råtner på mange måter på rot. Jeg snakker med folk som ikke orker å dra på kamp. Stormen, som har stått unisont bak klubben, er i ferd med å forsvinne. Folk bryr seg ikke lenger, sier Fagermo.

– Det er alltid sånn at når du taper kamper og presterer dårlig, kommer kritikken. Jeg vil ikke si at ting blir gjort veldig mye annerledes nå enn for ett eller to år siden. Det er noen endringer, men langtidsplanene ligger fast. Det er mer en frustrasjon over at ting går som de går, sier Mjelde.

Han mener klubbens nedtur er en kombinasjon av flere faktorer, og han peker på at publikumssvikten også kan forklares med at byen ikke lenger er like sulteforet på eliteseriefotball.

Samtidig innrømmer han at klubben – og ledelsen – har en stor jobb å gjøre når det gjelder å gjenreise tilliten.

– Vi har en jobb nå med å bygge opp tilliten ute. Mange vil nok oppfatte også dette (sparkingen) som negativt. Vi må ta tak i disse tingene, sier Mjelde.

Han varsler at styret vil gjøre en grundig evaluering.

– Vi må være etterpåkloke. Kunne vi gjort ting bedre? Kunne vi brukt mer tid på prosessen? Vi kommer til å gå i oss selv og se på hva som kunne vært gjort annerledes, sier Mjelde.

Harald Aabrekk ønsker foreløpig ikke å kommentere saken. Treneren sier til Sunnmørsposten at han trenger tid for seg selv før han prater med pressen.

Trond Fredriksen, som har vært assistenttrener sammen med Aabrekk, overtar nå som midlertidig hovedtrener på ubestemt tid. Han får med seg Karl Oskar Fjørtoft som assistenttrener fram til en permanent løsning er på plass.

Allerede torsdag møter Aalesund ekstrener Kjetil Rekdal og Vålerenga i seriekamp på Ullevaal.

Aabrekk

SISTE KAMP: Her er Harald Aabrekk (t.v.) og assisttrener Trond Fredriksen under kampen mot Tromsø søndag.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Fotball

  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland