Hopp til innhold

I dag starter «Barcelona-og-Real Madrid-ligaen»

Barcelona og Real Madrid spiller hver sin serieåpning i kveld, og fotballgale Spania følger spent med. Selv ikke spanjolene bryr seg nevneverdig om hvem som kommer på tredjeplass.

Ronaldo Lionel Messi

Du har sett det før: Cristiano Ronaldo (t.v.) og Lionel Messi stilt opp mot hverandre. 'Alt' handler om stjernene i Real Madrid og Barcelona når den spanske ligaen for alvor starter i dag.

Foto: La Liga

Petter Veland

La Liga-ekspert Petter Veland gleder seg til en ny sesong med spansk fotball.

– Det handler om å vinne så mange kamper som mulig for disse to. Uavgjort har blitt det nye tapet, sier Petter Veland til NRK.no.

La Liga-eksperten skal analysere seg gjennom en ny sesong med spansk toppseriefotball for Canal+, og igjen er det fotballgigantene Barcelona og Real Madrid som står i sentrum.

De andre lagene er såpass langt bak de to, at de ikke en gang nevnes som mulige gullkandidater.

Følg kampene:

«Ingen» bryr seg om de andre

For bak Messi og Ronaldo og de andre tekniske vidundrene på «Real» og «Barca», kjemper de andre 18 lagene i de spanske serien febrilsk for oppmerksomheten.

Mens seriekampene til de to gigantene blir sett av TV-seere over hele verden, er interessen for å se på «røkla» nærmest ikke-eksisterende - heller ikke blant spanjolene.

En spansk TV-distributør har offentliggjort seertall fra en seriekamp som ikke omhandlet lagene Barcelona eller Real Madrid for noen år tilbake. Den kampen hadde 47(!) seere totalt i hele Spania – et land med over 40 millioner innbyggere.

– Det er sånn det har blitt, og har vært i en god stund. Folk, selv spanjolene, bryr seg utelukkende kun om de to topplagene, sier Veland.

Forskjellen øker

Mourinho

José Mourinho er klar for en ny sesong med 'Los Galacticos'.

Foto: DANI POZO / Afp

Både på den sportslige siden og den økonomiske siden er Barca og Real enerådende i spansk fotball.

Og gapet mellom de to gullrivalene og de øvrige lagene ser bare ut til å øke.

I fjor endte Real Madrid på rekordhøye 100 poeng. Barcelona var ni poeng bak, mens bronsevinner Valencia endte hele 39 poeng bak seriemesterne.

Året før var avstanden ned til tredjeplasserte Valencia 25 poeng, og året før der igjen, i 2009/2010-seongen var avstanden 28 poeng.

– Sist et lag klarte å skille Barca og Real på tabellen, var da Villareal tok andreplassen i 2007/2008-sesongen. Real vant, mens Barcelona endte på tredje, sier Veland.

Konger på overgangsmarkedet

Det er også enorme forskjeller i hvor mye de øvrige klubbene bruker på spillerkjøp.

I sommer har Barcelona og Real Madrid faktisk brukt mer penger på spillere til sine reservelag enn de andre lagene har brukt på førstelagsspillere.

De beste spillerne i spansk fotball, som ikke allerede spiller for enten Barcelona eller Real Madrid, søker seg vekk fra sine klubber.

Santi Cazorla

Santi Cazorla var meget god for Málaga forrige sesong. Nå er han i Arsenal.

Foto: OLLY GREENWOOD / Afp

Santi Cazorla, Málagas mest fremtredende spiller forrige sesong, har forsvunnet til Arsenal, mens Valencia-backen Jordi Alba gikk til Barcelona under sommerens fotball-EM.

Villareal-spiss Guiseppe Rossi har uttalt at han ønsker seg vekk, det samme har Athletic Bilbao-spiss Fernando Llorente gjort.

– De beste spillerne ønsker seg titler. Den eneste måten de kan få seg det, er ved å enten gå til ett av de to topplagene eller finne seg en klubb i et annet land, sier Veland.

Og å finne seg en klubb i et annet land, er nettopp det mange spanske spillere gjør. De senere årene har flere spanske serieprofiler som ikke spiller for de to seriegigantene, forsvunnet til engelsk fotball:

  • David Silva (Valencia til Man. City)
  • Sergio Agüero (Atlético Madrid til Man. City)
  • David de Gea (Atlético Madrid til Man. United)
  • Fernando Torres (Atlético Madrid til Liverpool (nå Chelsea))
  • Juan Mata (Valencia til Chelsea)
  • Michu (Rayo Vallecano til Swansea)

De øvrige spanske lagene er også gode, for all del. Det beviser resultatene i europaligaen, der fjorårets finale ble spilt mellom Athletic Bilbao og Atlético Madrid. Men uromomentet er at avstanden mellom Real/Barca og de øvrige begynner å bli faretruende stor.

– Hvis La Liga er en konkurranse mellom to lag, noe det er, så er det ikke fordi at resten er en gjeng med esler. I hvert fall ikke ennå, skriver Guardian-journalisten Sid Lowe i en kommentar.

TV-avtale skaper konflikt

På pengefronten er gapet også massivt.

Barcelona og Real Madrid tjener mest i verden og sniker til seg omtrent halvparten av TV-inntektene på 4,4 milliarder kroner (600 mill. euro).

Forrige sesong gikk spillerne til streik på grunn av ubetalte lønninger.

I år var ligastarten nær ved å bli utsatt igjen på grunn av en pågående tvist om TV-rettigheter.

– Det er jo selvfølgelig riktig at de to største og beste klubbene skal få mest TV-tid og mest penger, men at gapet ned til de øvrige skal være så stort, begynner de andre klubbene å irritere seg over, sier Veland.

Málaga er den eneste klubben som har økonomiske muskler til å hamle opp med de to gigantene. Men deres qatarske eier, sjeik Al-Thani, har ikke vært like velvillig med oljepengene foran denne sesongen som den forrige.

– Ønsker man å se Ronaldo og Messi, må man se på La Liga. Men på grunn av deres dominans, på grunn av Real og Barcelonas krefter, får ikke andre gode spillere som spiller for andre lag, mulighet til å vise seg frem, skriver Lowe.

Hvem tar gullet?

Tito Vilanova

Barcelonas nye trener Tito Vilanova vil ta tilbake tittelen i år, tror Petter Veland.

Foto: MANU FERNANDEZ / Ap

Når det er sagt, er den spanske serien fortsatt spennende. For gullkampen og de dramatiske «El Clásico»-oppgjørene lever i beste velgående.

– Det er kanskje den mest spennende gullkampen i hele Europa, men det står alltid mellom de to. Ingen andre lag er i nærheten, sier Veland.

– Hvem vinner i år?

– I det lange løpet er det marginer som kommer til å avgjøre. Det er veldig vanskelig å skille lagene fra hverandre. Magefølelsen min sier at Barcelona vinner, sier Veland.

– Og hvem tar tredjeplassen?

– Valencia igjen. Jeg tror de kommer til å ta flere poeng enn hva de gjorde i fjor. Skulle Valencia vinne serien, tar jeg salto - og jeg kan ikke salto.

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten