Hopp til innhold

Derfor er Messi og Ronaldo best

Scoringsrekordene til Lionel Messi og Cristiano Ronaldo er en historie om gode sportslige forhold, rått talent og en umettelig appetitt.

Cristiano Ronaldo og Messi

Real Madrids Cristiano Ronaldo og Barcelonas Lionel Messi før El Clásico i mars.

Foto: STRINGER/SPAIN / Reuters

Telmo Zarra var en baskisk spiss som spilte for Athletic Club fra 1940 til 1955. Med sine nådeløse avslutninger og kraftfulle headinger scoret han 251 mål i La Liga, hvorav hele 38 kom i sesongen 1950/51.

Det var to enorme prestasjoner. Begge var rekorder.

De skulle bli stående i lang tid. De neste 60 årene spilte en galakse av stjernespillere i La Liga, men ingen klarte å overgå den legendariske Zarra.

Så kom dagens epoke. I 2010/11 scoret Cristiano Ronaldo 40 ligamål. Sesongen etter smalt Messi inn 50. I kveld vil samme mann vandre ut på Santiago Bernabéu med 250 ligamål; han mangler bare én scoring på å ta igjen Zarra, i en alder av 27 år.

Historiske tall blir ikke bare slått; de blir knust i stykker med slegge.

Thore Haugstad

Dette er kun høydepunkter. De siste sesongene har Messi og Ronaldo scoret så ofte at de sannsynligvis har satt ny rekord i å slå nye rekorder. Listen er vanvittig. Historiske tall blir ikke bare slått; de blir knust i stykker med slegge.

Historiebøkene har blitt omskrevet foran øynene våre av to spillere som ikke en gang har fylt 30.

Hvordan er det egentlig mulig?

Feige lag

Det hjelper selvsagt å være god. Sjelden i fotballens historie har to spillere dominert så kraftig, så lenge. I kåringen av gullballen i 2007 kom Ronaldo på andreplass og Messi på tredje. Siden har de delt de to øverste plassene fem av seks ganger.

Samtidig har forholdene vært ideelle. Blant annet er dette en periode hvor Spanias to giganter er sterkere enn noen gang.

Stormaktenes dominans reflekterer de økonomiske vilkårene. La Liga tillater klubbene å forhandle individuelle TV-avtaler, i motsetning til Premier League hvor det finnes et høyt minstebeløp. Så Real Madrid og Barcelona håver inn omtrent 140 millioner euro hver per sesong, mens bunnlagene får rundt en tidel av det.

Med billettpenger og store kommersielle salg har de to lagene toppet Deloittes årlige liste over klubber med høyest inntekt fra 2008/09 til 2012/13. (Det finnes ikke tall for 2013/14.) Denne inntekten blir stadig mer gjeldende i den europeiske eliten, fordi UEFAs regler nå setter en maksimumsgrense på klubbenes årlige underskudd. Penger må tjenes for å kunne brukes. De rike onklenes tid er over.

Real Madrid og Barcelona håver inn omtrent 140 millioner euro hver per sesong, mens bunnlagene får rundt en tidel av det

Thore Haugstad

Med slike finansielle muskler samt en prestisje som stadig forfører Premier Leagues beste spillere, har Real Madrid og Barcelona handlet talent som eleverer dem til et eget nivå.

Og gode lagkamerater er viktig for Messi og Ronaldos rekordjakt, som motvind for en skihopper.

Den spanske filosofien

En annen faktor er mentaliteten i La Liga. Det finnes en antagelse om at Spanias toppdivisjon har to-tre gode lag mens resten er udugelige, slik at Messi og Ronaldo kan gjøre som de vil.

Ikke helt. Det ligger nærmere sannheten å hevde at spanske lag følger en spillestil som ofte straffer seg mot storlag. Fokuset legges på korte pasninger, høyt ballinnehav og offensivt spill. Selv for bunnlagene, og selv mot storlagene.

Prakteksemplaret er Rayo Vallecano, og treneren Paco Jémez, som gjerne møter Barcelona med høy forsvarslinje og aggressivt press.

Tidligere denne sesongen dro lille Elche til Santiago Bernabéu og prøvde flere ganger å spille seg ut bakfra. Ikke alle måker ballen oppover. Det legges stolthet i å holde ballen i laget, selv i løvens hule.

Denne prinsippfastheten kan lønne seg mot La Liga-lag med normale ressurser, hvor tekniske ferdigheter kan skape dominans. Men mot Barça og Real Madrid kan slusene fort åpnes.

Ikke det at europeisk fotball er et unntak. Ronaldo har allerede tangert Raúls scoringsrekord i mesterligaen med 71 mål, mens Messi har 69.

Det er ikke bare i Spania at lag får bank.

Gode lagkamerater er viktig for Messi og Ronaldos rekordjakt, som motvind for en skihopper.

Thore Haugstad

Priviligerte roller

Videre har Messi og Ronaldo alltid hatt hovedrollene. Dette handler ikke kun om straffer og frispark, men om to lag med en kollektiv dynamikk konstruert for å maksimere innflytelsen til sine fremste aktører.

Spesielt Pep Guardiolas 4-3-3-system var, på sitt beste, et strategisk mesterverk.

Hver offensive rolle hadde en spesifikk funksjon som bidro til kollektivet. De to kantene var i konstant bevegelse for å skape rom for Messi sentralt. Argentineren hadde en tendens til å vandre ned i mellomrommet til høyre, så Xavi spilte dypere på midten for å frigjøre denne sonen.

Til venstre linket Andrés Iniesta midtbanen sammen med angrepet, mens Dani Alves stormet fremover for å hjelpe Messi. Resultatet var et balansert nettverk av støttespillere med Messi i midten, designet for å sette ham opp i så mange gunstige situasjoner som mulig. Det fungerte greit.

José Mourinho var heller ikke dårlig. Portugiserens 4-2-3-1-system var bygget for Ronaldo. Fokuset på kontringer ga han masse bakrom, mens alenespissen tok løp ut mot høyre slik at Ronaldo kunne storme innover i banen. Laget skjøv ofte ut mot venstre uten ball, slik at Ronaldo slapp å jobbe hjemover.

Mange av disse funksjonene eksisterer fortsatt i begge lag. Og hvorfor ikke? God taktikk handler om å få stjernespilleren til å trives.

Portugiserens 4-2-3-1-system var bygget for Ronaldo.

Thore Haugstad

Får aldri nok

Den viktigste faktoren handler likevel om spillerne selv, og mentaliteten om å alltid ønske mer.

Hjemme mot Elche i september bommet Ronaldo med en heading. Han hadde scoret tre den kvelden og Real Madrid ledet 4-1, men var likevel rasende. Messi ser ut til å jakte mål like aggressivt på 5-0 som på 1-0. Forrige uke, på stillingen 2-0 hjemme mot Eibar, nektet han å bli byttet ut.

Alt teller. For hvert mål tar de et nytt skritt inn i fotballhistorien. Og de vet det.

For oss menneskelige er det bare glede seg over disse oppvisningene uke etter uke. Spesielt til El Clásico kan vi lene oss tilbake, ta frem popkornet og se vår generasjons to fremste gladiatorer strekke fotball så langt mot perfeksjon som mulig.

La oss nyte synet mens vi kan.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten