Hopp til innhold

Slik avgjøres Ødegaards A-lagsskjebne

KOMMENTAR: Martin Ødegaard er med på Real Madrids sesongoppkjøring og har allerede imponert Rafa Benítez. Likevel virker et utlån fortsatt mest sannsynlig.

Real Madrid Training Session 86251137

VISER SEG FRAM: Martin Ødegaard følger A-lagets sesongoppkjøring, og viser seg fram for Rafa Benitez sammen med blant andre Karim Benzema.

Foto: Antonio Villalba / Real Madrid via Getty Images

Det har vært en turbulent sommer for Real Madrid. Sergio Ramos har kranglet med president Florentino Pérez, Iker Casillas har forlatt klubben under skammelige omstendigheter, og Pérez har erstattet Carlo Ancelotti med Rafa Benítez til tross for at store deler av pressen, fansen og stallen ønsket å beholde italieneren.

Nå er selve fotballen endelig rundt hjørnet. De nesten ukene blir spesielt interessante for Martin Ødegaard.

For Ødegaard er med førstelaget på sesongoppkjøringen. Optimistiske røster har hevdet at han kan bruke treningskampene til å kjempe seg til en plass i A-lagstroppen denne sesongen. Andre mener han vil lånes bort uansett. En imponert Benítez skrøt av 16-åringen i natt, men svarte også følgene på spørsmål fra VG:

«Spørsmålet er om han er for ung nå. Det er det vi må avgjøre. Nå skal han trene med oss, så bestemmer vi oss etter disse ukene. Jeg vil se ham i en posisjon der han trives, gjør det bra og kan få noen kamper».

Hva enn som skjer, vil kampene vise mer av hvordan Ødegaard presterer og kombinerer med lagets storstjerner på banen. Og hvor høyt nivået hans har blitt. Rapportene fra treningene forrige sesong var lovende, men i kampsituasjon har vi kun sett 32 minutter mot et nedbrutt Getafe-lag.

Det er ikke verdt mye. Og derfor blir disse oppgjørene så spennende.

Fra Oseania til Oslo

Sirkuset begynner lørdag. Real Madrid vil spille seks kamper før turnéen avsluttes mot Vålerenga i Oslo 9. august. Den første er mot Roma. Seks dager senere venter Manchester City. Begge oppgjørene spilles i Melbourne og er en del av «International Champions Cup».

Vennskapsturneringen fortsetter i Kina, hvor de hvitkledde vil møte Internazionale (27. juli) og AC Milan (30. juli). Til slutt gjester de Bayern Münchens årlige Audi Cup, fra 4. til 5. august, hvor Tottenham og Milan også er invitert.

For en uke siden møtte spillerne til trening. Mandag landet de i kalde Australia i en Airbus A380 – det største operative passasjerflyet i verden – som ifølge den Madrid-baserte sportsavisen Diario AS hadde både spa-dusjer, en restaurant og en kino. I teorien har modellen en setekapasitet på 853.

Det bør ha vært romslig nok for spillergruppen, som var på 24.

Troppen inneholder alle midtbanestjernene, foruten James Rodríguez, som hviler etter å ha representert Colombia i sommerens Copa América.

Stjernene rømmer Castilla

For Ødegaard virker spill for A-laget nå som det eneste realistiske alternativet til et utlån. AS har hevdet at han vil lånes bort uansett, og sier at de aktuelle klubbene er Villarreal, Málaga, Betis og Ronny Deilas Celtic.

Ifølge den andre sportsavisen i Madrid, Marca, ønsker klubben at Ødegaard spiller seg inn i troppen i løpet av vennskapskampene.

Én ting er sikkert: En ny sesong med Castilla frister ikke. Fire av de beste spillerne har allerede forlatt Zinédine Zidanes mannskap. Tre har gått på lån: Venstrekanten Burgui har dratt til Espanyol, midtbanespilleren Álvaro Medrán er i Getafe og midtstopperen Diego Llorente har knyttet seg opp mot Rayo Vallecano. I tillegg har Llorentes makker, Derek Osede, gått gratis til Bolton.

Det betyr at Zidane har mistet sine to beste stoppere, sin beste ving, og sin fremste midtbanespiller.

Interessant nok er de tre lånene avtaler med La Liga-klubber. Det betyr at tre av spillerne som ikke klarte å nå playoff-plassene i tredjedivisjon forrige sesong nå vil spille på elitenivå. Og mens yngre spillere vil hentes opp fra akademiet, vil Castilla sannsynligvis stå igjen svekket.

Om Ødegaard ønsket å komme seg videre fra Castilla før sommeren, vil han neppe ha skiftet mening nå.

FBL-AUS-ESP-REAL MADRID-CUP

MANNEN Å IMPONERE: Rafael Benitez avgjør hva som skjer med Martin Ødegaard kommende sesong.

Foto: PAUL CROCK / Afp

Ni spillere, tre plasser

Dessuten frister A-laget mer. Situasjonen vil delvis komme an på Ødegaards rivaler. I Australia kan Benítez bruke følgende spillere på kantene eller bak spissen: Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Isco, Denis Cheryshev, José Carlos Lazo, Jesé, Lucas Vázquez og Ødegaard.

I tillegg er ikke Rodríguez med. Det er heller ikke Marco Asensio, som i går kveld var travel med å sende Spania i finalen i U19-EM i Hellas med to sene mål mot Frankrike.

Dette er tøff konkurranse. Om Benítez skulle benytte seg av 4-2-3-1 – hans favorittsystem de siste 15 årene – vil Ødegaard i teorien konkurrere med ni spillere om tre plasser. Både Ronaldo, Bale, Isco og Rodríguez er etablerte verdensstjerner som vil spille. Det etterlater navnene Cheryshev, Lazo, Jesé, Vázquez og Asensio.

To av dem kan elimineres med hensyn til Ødegaard. Lazo er for fersk, og Cheryshev, en 24-årig russer som forrige sesong var på lån i Villarreal, vil sannsynligvis brukes på venstre kant.

Dermed står vi igjen med Jesé, Vázquez og Asensio.

Lekne lagkamerater

Hvem er hvem? Asensio er en fotrapp tekniker som trives både sentralt og på kant (hovedsakelig på venstre). Den 19-årige playmakeren ble kjøpt av Real Madrid i desember, men fortsatte i Mallorca ut sesongen. I likhet med Ødegaard er han venstrebeint, men han er raskere, mer driblesterk og mer direkte. Og som så mange spanske unggutter, har han en upåklagelig spilleforståelse.

Det hevdes imidlertid at Asensio vil lånes ut denne sesongen. Steget opp til førstelaget er stort.

Jesé har lenge vært et stortalent, men en langtidsskade ødela mye av forrige sesong. Den 22-årige spanjolen er både kjappere og mer målfarlig enn Ødegaard, men minner mer om en spisstype enn en typisk kantspiller. Benítez holder defensivt arbeid høyt, og skal ifølge Madrid-pressen ha brukt Jesé som spiss i flere av treningsøktene i Australia. Dette henger også sammen med at Benítez kun har én ren spiss i stallen, nemlig Karim Benzema.

Vázquez blir garantert å finne på høyre kant. Den tidligere Castilla-spilleren ble kjøpt av Espanyol forrige sommer, men en fin sesong som inkluderte tre mål og seks målgivende på 34 ligakamper fristet Real Madrid til å aktivere en klausul som lot dem kjøpe ham tilbake.

Mens Ødegaard er en playmaker som skjærer innover, er Vázquez en mer klassisk vingtype. Han går ofte på utsiden for å legge inn, og kan storme inn i boksen for å møte innlegg fra motsatt side.

Rafas to systemer

Det er logisk at Vázquez ble hentet tilbake. Med venstrebeinene til Bale, Rodríguez og Ødegaard, er 24-åringen den eneste høyrekanten i troppen som er høyrebeint. Om Cheryshev brukes som backup for Ronaldo, vil troppen ha to vinger på hver side, hvor én er høyrebeint og én er venstrebeint. En ideell miks.

Dette er klassisk Benítez. Et av favorittordene hans da han ankom Liverpool i 2004 var «possibilities». Han ønsker ulike løsninger og variasjoner til alle mulige situasjoner.

Øktene i Australia har gitt hint om hvem Benítez vil bruke hvor. Han har drillet inn 4-2-3-1 og 4-4-2, hvor både Ronaldo og Cheryshev har spilt på venstrekant. Bale har blitt brukt bak spissen og som ren spiss, mens Isco har spilt sentralt og på høyre. Rodríguez vil sannsynligvis få en lignende rolle som Isco. Med andre ord vil høyrekanten okkuperes av Vázquez, mens Isco og Rodríguez muligens vil brukes der periodevis; kanskje også Bale.

Men lite kan sies med sikkerhet. Sesongoppkjøringen handler om å eksperimentere, og det eneste vi vet er at Ødegaard har stor konkurranse om han håper på en plass i stallen.

Det mest realistiske er fortsatt et utlån. Med mindre Ødegaard viser noe helt spesielt.

Fotball

  • Isnes-seier mot gamleklubben – effektivt Strømsgodset slo KFUM 3-1

    Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

    Godset vant etter en tidlig og en sen scoring i første omgang. Herman Stengel scoret to ganger og fikset seier for vertene og trener Jørgen Isnes, som møtte igjen klubben han trente til og med 2022.

  • Martin Ødegaard tilbake på trening før storkampen mot Bayern München

    Arsenal-kaptein Martin Ødegaard var sammen med resten av laget som forbereder seg til kvartfinalen i Champions League mot Bayern München.

    Det opplyser Sky Sports.

    Ødegaard tuslet av banen etter 77 minutter mot Aston Villa i helgen.

    – Han hadde et problem med beinet, det er årsaken (til at han ble tatt av), sa Arsenal-sjef Arteta, ifølge BBC.

    Onsdag kveld møtes Bayern München og Arsenal. Det første oppgjøret endte 2-2 i London. (NTB)

    Ødegaard
    Foto: Reuters
  • «Kniklas» ute i lengre periode: Ikke aktuell før tidligst til høsten

    Niklas Jensen Wassberg, «Kniklas», blir borte fra fotballbanen i en lengre periode. Det skriver Brann på sine nettsider.

    – Niklas har fått en kneskade som vi fremdeles utreder og gjør vurderinger av hvilke behandlingstiltak vi skal utføre. Men det er uansett ikke aktuelt for han å være på banen igjen før tidligst til høsten, sier Brann-lege Arne Instebø.

    Det var under søndagens kamp mot Viking at 19-åringen pådro seg en kneskade.

    – Det er utrolig kjipt og veldig tungt å få denne skaden nå, men nå skal vi sammen med det medisinske apparatet finne ut hva som blir veien videre, sier Jensen Wassberg.

    Niklas Jensen Wassberg
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Stygg smell for Start-keeper – sendt til sykehus

    Start kunne mandag juble for sitt første poeng denne sesongen etter 1–1 mot Mjøndalen. Det var imidlertid noe helt annet som stjal fokuset.

    Etter 20 drøye minutter smalt det da Start-keeper Jasper Silva Torkildsen skulle avverge et angrep, men ble meid ned av Mjøndalens Mathias Bringaker.

    Keeperen reiste seg først opp og sjanglet bortover, før han måtte sette deg ned igjen med ansiktet dekket av blod. Thorkildsen ville fortsette, men ble til slutt byttet ut med Mats Viken.

    – Han er helt fortumlet, helt sprellemann, fastslo TV 2-kommentator Petter Bø Tosterud.

    Underveis i annen omgang kom Start med en skadeoppdatering på keeperen:

    – Han er ved bevissthet og får medisinsk behandling. Nå er han på vei til sykehuset for videre undersøkelser, skrev klubben på X.

    (NTB)

    1. divisjon fotball 2024: Start - Aalesund
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  • Lyn knuste Aalesund på bortebane etter rødt kort

    Jan Halvor Halvorsens Lyn kunne juble for sin første seier siden opprykket til 1. divisjon da Aalesund ble rundspilt med 3-0 mandag.

    Før mandagens knallsterke borteseier sto hovedstadslaget med én uavgjort og ett tap. Lyn har rykket opp to sesonger på rad og har ikke spilt i 1. divisjon siden 2010.

    Mandag fikk Lyn litt hjelp på veien mot sesongens første seier da Aalesunds Sander Kilen pådro seg sitt andre gule kort og ble sendt i dusjen etter bare 35 minutter.

    Daniel Schneider, Henrik Kristiansen og Andreas Hellum scoret målene for Oslo-klubben.

    (NTB)

    NM fotball cup 2023: Vålerenga - Lyn (1-2)
    Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven