Hopp til innhold

Alt eller ingenting for Rangers

I dag og i morgen blir skjebnen til den skotske storklubben Rangers beseglet. Da blir det avgjort om de må starte på øverste, nest øverste eller laveste nivå når neste sesong begynner om en måneds tid.

Glasgow Rangers

Ibrox Stadium i Glasgow har huset utallige storkamper. Hvem som skal gjeste Rangers her neste sesong, avgjøres denne uka

Foto: Ian MacNicol / Afp

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ledelsen i den skotske ligaen (SFL) foreslo i forrige uke at hvis Rangers ikke får lov å fortsette i Premier League, skal de få gå inn på øverste nivå i SFL, det vil si nivå to i skotsk fotball. Det er det SFL-klubbene skal diskutere i dag.

– Vi ønsker en løsning som best gagner skotsk fotball i full bredde, sa ligaens direktør David Longmuir da han lanserte forslaget i forrige uke.

Forslaget sukres med løfte om større tv-inntekter som skal deles mellom klubbene i ligaen hvis Rangers blir med.

Lufter meningene på Hampden Park

Men det er et forslag som slett ikke alle klubbene er enige i. I dag møtes de 30 klubbene på ærverdige Hampden Park for å si sin mening om forslaget. Mange av dem har allerede uttrykt sterk motstand, ikke minst etter press fra sine tilhengere.

Møtet i dag tar ingen formell avgjørelse. Men det er ventet et tydelig signal om hva klubbflertallet mener. Hvis flertallet av de 30 sier nei, må Rangers kanskje begynne ytterligere to divisjoner lenger nede, det vil si på nivå fire, helt i bunnen av det skotske ligasystemet. I aller verste fall får de ikke engang en plass der.

Kan tape for lille Spartans

Hvis de må søke om en plass i aller laveste divisjon, må de sannsynligvis konkurrere med den lille klubben Spartans, som vil søke om ligstatus. Og Rangers har ingen garanti for at de vil slå lilleputten når klubbene gir sine stemmer. Flere av klubbene skal allerede ha bedt Spartans om å søke på ene eventuell ledig plass.

Ettersom denne saken er helt uten sidestykke i historien, er det heller ingen som helt vet hvor stort flertall som kreves for å gi Rangers plass på nivå 2 – om det er simpelt flertall, to tredels flertall eller tre firedels flertall av klubbene. Juristene arbeider intenst med å finne det ut før en eventuell formell avstemning, skriver Daily Record

Seriesystemet i Skottland er bygd opp på samme måte som i England. Det vi si at Premier League er en egen organisasjon. Under den kommer den skotske ligaen som har tre divisjoner. Premier League har 12 klubber, ligaen har 10 lag i hver divisjon.

PL-avgjørelse onsdag

Onsdag skal Premier League ta en endelig og formell avgjørelse om Rangers skal få en plass i ligaen. Men til det behøves to tredels flertall, det vil si minst 8 stemmer til Rangers' fordel, om de skal beholde plassen. Ettersom sju av de 12 klubbene har signalisert at de kommer til å stemme imot, tyder alt på at Rangers uansett blir degradert til ligaen under .

Da kommende sesongs kampoppsett ble lagt ut 18. juni, var det med " Club 12 " på lista. Det er ennå uvisst hvilken klubb som kommer inn her – Rangers, Dunfermline (som egentlig rykket ned) eller Dundee (nummer to på nivå 2).

Operasjon PL-overtalelse

Bak kulissene er Rangers' nye eier Charles Greene i intense samtaler med styrelederne i de 11 andre PL-klubbene. Ifølge skysports.com prøver noen av dem å diskutere seg fram til et kompromiss som skal legges fram på PL-møtet onsdag.

Ifølge Daily Record var partene så seint som mandag kveld i forhandlinger, og avisa melder om at partene kan være på vei mot en enighet. Kompromisset skal etter det avisa mener å vite inneholde krav om at Rangers må godta en nedbetalingsplan for en del av gjelda, opprettholdelse av spillerkjøp-forbudet, en inntektsfordeling som er mer gunstig for ligaens andre klubber, og poengstraff kommende sesong.

Hans hovedargument er Rangers' betydning for skotsk fotball. – Jeg vet at styrelederne vil lytte til oss. Hvis vi blir ekskludert fra PL, vil skotsk fotball miste store inntekter, noe som alle klubbene taper på, sa Greene.

Derfor er det viktig hva dagens ligamøte mener. Hvis PL som ventet sier nei i morgen, må ligaen gjøre en formell bestemmelse om hvor "nye" Rangers skal spille. Dette må gjøres på et møte som må kalles inn på minimum fem dagers varsel.

Da kniper det på tiden, ettersom ligaen i Skottland starter på ny sesong 4. august.

Lover å lytte til fansen

Generalsekretær David Longmuir i SFL er én av dem som står bak forslaget om å invitere Rangers inn i Division 1, det vil si nivået under Premier League. Men han lover å ta hensyn til klubbtilhengerne som har sagt sin mening. Og de er mange.

– Jeg garanterer at vi har lyttet til og lest alle kommentarene og meningsytringene som vi har fått inn. Mange av dem har gode og tankevekkende argumenter, sa Longmuir i en pressemelding i går kveld.

Fansen blir også lyttet til av klubbene, og flere av dem har allerede sagt at de kommer til å stemme imot at Rangers får flytte inn på nivå 2. I tillegg har noen av klubbene egeninteresse av at Rangers må begynne helt på bunnen, ettersom de da rykker opp et hakk selv, eller beholder plassen i divisjonen de er i.

Én av disse er Division II-klubben Airdrie. Det spesielle med den er at det er fra denne klubben ligapresident Jim Ballantyne kommer. Han har derfor sagt seg inhabil og kommer ikke til å avgi stemme.

Vil kjempe mot spillerflukt

Charles Greene

Rangers nye eier Charles Greene prøver intenst å overtale PL-klubbene til å ta med nye Rangers

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

Rangers' nye eier Charles Greene har sagt at han er skuffet over å ikke få plass i Premier League.

– Vi visste på forhånd at dette ikke ga seg selv. Vi håpet, men det er ikke avgjørende for klubbens framtid, sa Greene, som er langt mer opptatt av et annet problem: Spillerflukt .

Storklubben Rangers har mange toppspillere, som naturlig nok ikke vil være med nedover i divisjonene. De mener at kontraktene deres ikke gjelder lenger, ettersom de er skrevet med "gamle" Rangers, og at de derfor fritt kan gå til andre klubber.

Kyle Lafferty jubler etter å ha scoret for Glasgow Rangers

Landslagsspiller Kyle Lafferty jubler for scoring for Rangers i mars. Nå er han én av spillerne som har funnet seg ny klubb – sveitsiske Sion – og mener han kan gå gratis

Foto: RUSSELL CHEYNE / REUTERS

Greene mener på den andre siden at kontraktene var en del av Rangers aktiva, og dermed kunne overføres til den nye klubben, og videreføres der. Han har skrevet til hver eneste klubb i Storbritannia og bedt dem holde fingrene av fatet når det gjelder å friste Rangers-spillerne.

– Vi kommer til å kreve overgangssummer hvis noen går til en annen klubb. Vi ser på kontraktene med Rangers som gyldige, og vil forfølge våre krav, sier Greene.

Gamle Rangers ble ilagt en ettårig karantene fra spillerkjøp som en del av straffen da den ble satt under administrasjon. Det er uklart om også den straffen blir overført til nye Rangers.

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland