Hopp til innhold

Messi verdens beste spiller igjen

Lionel Messi fikk mandag Gullballen 2012 for fjerde gang på rad. Det har ingen mannlig fotballspiller klart før ham.

FBL-FIFA-BALLONDOR

Lionel Messi slo Cristiano Ronaldo igjen. Det er argentinerens fjerde Gullball.

Foto: OLIVIER MORIN / Afp

FBL-FIFA-BALLONDOR

Ingen pris på Ronaldo denne gangen heller.

Foto: OLIVIER MORIN / Afp
Vicente Del Bosque

Spanias landslagssjef Vicente Del Bosque ble årets trener. Han var nominert sammen med Pep Guardiola og José Mourinho.

Foto: OLIVIER MORIN / Afp
Arne Scheie

Arne Scheie: - Fortjent pris.

Foto: Mattis Folkestad / NRK

Den prestisjetunge Ballon d'Or - Gullballen - ble delt ut på FIFA-gallaen i sveitsiske Zürich mandag kveld.

Utmerkelsen gis hvert år til verdens beste fotballspiller.

– Det er utrolig å vinne fire ganger på rad, ufattelig. Dette er det fineste jeg har fått, sa Barcelona-spilleren da han mottok prisen til stor applaus fra publikum.

– Jeg ønsker å takke medspillerne på laget, sa argentineren på sedvanlig beskjedent vis.

Dette er for øvrig 10. gang prisen gis til en Barcelona-spiller.

(Se oversikten over alle vinnerne nederst i artikkelen)

Ronaldo uten pris igjen

Lionel Messi var på forhånd skyhøy favoritt til å stikke av med prisen også i år.

Cristiano Ronaldo, Lionel Messi og Andrés Iniesta var de som var nominert i klassen for verdens beste spiller, og enkelte har ment at det var Ronaldos tur til å vinne prisen i år.

– Jeg vil at dere skal sende en tanke til både Ronaldo og Iniesta, sa Messi i sin takketale.

Scheie: – Messi har vært den beste

Vinneren de tre siste årene har vært Lionel Messi, mens Cristiano Ronaldo vant i 2008.

Real Madrid-spilleren virket svært nervøs under presentasjonen av de nominerte, og er nok skuffet over nok en gang å ha blitt forbigått av juryen.

NRKs Arne Scheie mener imidlertid at det var kun én kandidat i år.

– Han har vist at han er verdens beste også i år. Både som kreativ spiller og som avslutter. Prisen er helt fortjent, sier han.

– Messi har vært den beste av de to, og det er det ikke noe å gjøre med, konstaterer han.

Slo scoringsrekord

For Messi har hatt en fantastisk sesong.

Med 91 mål for Barcelona og Argentina i 2012 slo han Gerd Müllers gamle scoringsrekord og var en soleklar favoritt til prisen også i år.

– Hvor høyt kommer Messi til å rage i fotballhistorien, tror du?

– Svært høyt. Mange vil rangere ham som den største gjennom tidene, tror jeg. Men personlig har jeg Maradona som favoritt foran Messi, innrømmer Scheie.

– Takker spillerne

Spanias landslagssjef Vicente Del Bosque ble årets trener.

62-åringen ledet Spania til nasjonens tredje strake mesterskapsgull under EM-sluttspillet i Polen og Ukraina. Spanias prestasjoner varierte noe i turneringen, men i finalen mot Italia viste Del Bosques mannskap seg overlegne og vant 4-0.

– Jeg takker spillerne. De gjør oss trenere bedre, sa han under takketalen.

Tidligere USA-trener Pia Sundhage fra Sverige mottok prisen som beste kvinnetrener.

Årets kvinnelige spiller ble ikke brasilianske Marta, som har vunnet rekordmange fem ganger på rad.

Dette året gikk prisen til amerikanske Abby Wambach, som vant prisen for første gang.

Årets vinnere:

Årets spiller, menn:
Lionel Messi.

Årets spiller, kvinner:
Abby Wambach

Årets trener, menn:
Vicente del Bosque.

Årets trener, kvinner:
Pia Sundhage.

Årets mål:
Miroslav Stoch.

Årets hederspris:
Franz Beckenbauer.

Fair play-prisen:
Fotballforbundet i Usbekistan.

Verdenslaget i 2012:
Iker Casillas, Real Madrid - Dani Alves, Barcelona, Gerard Piqué, Barcelona, Sergio Ramos, Real Madrid, Marcelo, Real Madrid- Xabi Alonso, Real Madrid, Xavi Hernandez, Barcelona, Andrés Iniesta, Barcelona - Lionel Messi, Barcelona, Radamel Falcao, Atletico Madrid, Cristiano Ronaldo, Real Madrid.

Fotball

  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP
Guro Reiten
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland