Hopp til innhold

Kaller Demidovs nye arbeidsplass en krigssone

Vadim Demidov skal spille fotball for Anzji i Dagestan. NUPI-forsker Julie Wilhelmsen skisserer et område med store dødstall, grov terror og enorm korrupsjon.

Vadim Demidov

Vadim Demidov kommer til å møte en helt ny hverdag i Dagestan. Den tidligere landslagsspilleren kommer til å bo i Moskva, men spille kamper i Dagestan. De tre bildene til venstre er ikke uvanlige syn i republikken.

Foto: NTBscanpix

Julie Wilhelmsen

Julie Wilhelmsen er forsker ved NUPI. Hun har jobbet mye med Nord-Kaukasus.

Foto: NUPI

– Siden begynnelsen av 2000-tallet har det rett og slett raknet. Det dreier seg til dels om veldig store sikkerhetsutfordringer, sier NUPI-forsker Julie Wilhelmsen til NRK.no.

Wilhelmsen er ekspert på konflikter i Nord-Kaukasus, inkludert området Dagestan. Hun er overrasket over at en nordmann skal spille fotball i et åpenbart konfliktområde.

– Hvis du finner reelle tall for antall dødsfall i Dagestan, er det snakk om en krigstilstand. Antall døde er så høyt at det kunne vært regnet som en krig, sier Wilhelmsen.

Skal pendle fra Moskva

Vadim Demidov ble klar for millionklubben Anzji på siste dag av overgangsvinduet mandag kveld.

Den norske midtstopperen skal bo sammen med resten av laget i Moskva, altså i langt mer vestlige omgivelser.

Moskva har de siste årene blitt stadig mer amerikanisert, og den tidligere Rosenborg-spilleren vil finne både McDonalds og Starbucks i den russiske storbyen.

Sammen med resten av Anzji-spillerne kommer han til å pendle 2200 kilometer til Dagestan hver gang laget spiller hjemmekamp. Totalt blir det over 15 turer frem og tilbake i året, i tillegg til alle bortekampene.

Dagestan

Denne bomben, som gikk av 20 mai i Makhatsjkala år, drepte minst fire personer.

Foto: Ap

– Klart det kan være farlig

Reiseregimet gjør at 26-åringen trolig slipper unna de verste konfliktene i den lille, russiske republikken. Likevel tar han en risiko, mener eksperten.

– Ja, det er klart det kan være farlig. Jeg vet ikke så mye om sikkerhetsopplegget til klubben, men nesten uansett hvor bra det er kan det jo skje forskjellige tilfeldigheter. Islamistiske grupper i områder sikter seg ofte inn på sikkerhetspersonell, politi og militærpersonell. Jeg vet ikke om den typen sportsarrangemener er et uttalt mål for dem, men det er ikke usannsynlig, sier Julie Wilhelmsen.

Problemet blir verre av at Russlands eneste svar er å «pøse på med styrker», sier forskeren.

Samtidig er ikke terrorangrep den eneste utfordringen i Dagestan.

– I tillegg til de åpne konfliktene er Dagestan enormt korrupt. Det er masse mafiavirksomhet, og klangrupperinger kjemper seg imellom. Det er veldig lav terskel for bruk av vold for å gjøre opp i feider, sier forskeren.

Dmitrij Medvedev

Julie Wilhelmsen mener russiske myndigheters eneste løsning på konfliktene er å sende inn flere politi- og militærstyrker. Her er president Dmitrij Medvedev på besøk i 2009.

Foto: Mikhail Klimentyev / AP

40 befolkningsgrupper gir konflikter

Republikken har 2,5 millioner innbyggere, og blant dem finnes en rekke forskjellige folkegrupper og rundt 40 språk. Wilhelmsen omtaler det som «et lappeteppe».

Dagestan er en av Russlands 83 delrepublikker. Det lille området, 50.300 kvadratkilometer eller litt større enn Finnmark, ifølge Wikipedia, grenser til Tsjetjenia, som opplevde to kriger på 90-tallet.

Den lille republikken greide å «overleve» som normal delrepublikk i Russland gjennom det turbulente tiåret. Samarbeidet mellom de forskjellige folkegruppene, det såkalte «konsensus-systemet», fungerte forholdsvist godt.

Problemene oppstod da Vladimir Putin kom til makten og ville ha mer direkte kontroll over hver enkelt delrepublikk.

– Det dummeste man har gjort er å legge ned hele konsesjons-systemet, som fungerte. De hadde et territorie der 40 folkeslag levde i relativ fred og fordragelighet, og nå prøver de å drepe hverandre i stedet, sier NUPI-forskeren.

Jevnlige terrorangrep og bombinger

Resultatet har vært flere langvarige konfliter. Islamistiske terrorgrupper angriper russiske politi- og militærstyrker jevnlig.

I tillegg oppstår det ofte interne konflikter mellom flere av de forskjellige befolkningsgruppene.

Nettstedet Caucasian knot har en oversikt over konflikter i Dagestan. Bare de siste ti dagene kan man lese følgende overskrifter:

  • Dødstallene i skytingen i Makhatsjkala når tre
  • 17 drept i Nord-Kaukasus
  • Ali Abdurazakov er den tredje læreren som er drept i Dagestan i 2013
  • Over 120 personer er kidnappet i Nord-Kaukasus

Demidov: – Ingen fare for oss

Vadim Demidov flytter til Moskva sammen med kjæresten Christina Vukicevic. NRK.no har forsøkt å få tak i Demidov på onsdag, men har ikke lyktes. Den nybakte Anzji-spilleren har imidlertid uttalt seg til Nettavisen, hvor han blant annet ble spurt om det er trygt i Makhatsjkala, hovedstaden der Anzji spiller kampene sine.

– Ja, jeg tror ikke det er noen fare for oss. Jeg vet at det har vært noen militæroperasjoner og uroligheter der, men det har stabilisert seg nå. De som bor der er veldig glad for å ha et lag i den russiske ligaen, sa Demidov.

Willian

Brasilianeren Willian er en av mange spillere som Anzji har solgt de siste ukene. Han er nå klar for Chelsea sammen med klubbens store plakatsignering, Samuel Eto'o.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Unik klubb - men har pengestrømmen stoppet?

26-åringen, som har en fortid i blant annet Eintracht Frankfurt, kommer ikke bare inn i et turbulent område - han kommer inn i en av verdens merkeligste fotballklubber.

For to år siden begynte milliardær-oligarken Sulejman Kerimov å bygge stjernelaget Anzji i det turbulente hovedstaden Makhatsjkala.

Han brukte flere milliarder kroner på laget, inkludert verdens best betalte fotballspiller Samuel Eto'o, men nå virker det som han plutselig har skrudd av pengekrana.

Historiene om at klubben er i ferd med å legge ned satsningen er overdrevne, mener Demidov selv.

– Det som er skrevet om at eieren trekker seg ut og legger satsingen på hylla, stemmer ikke. Klubben har fremdeles et enormt budsjett, sier Demidov til Nettavisen.

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten