Chelsea vant Champions League etter straffedrama

Kampen som hadde alt måtte avgjøres på straffespark. Og tro det eller ei: Der var engelskmennene bedre enn tyskerne.

Didier Drogba

Da det så som mørkest ut for Chelsea i det 88. minutt, scoret Didier Drogba.

– Det er den innstillingen vi har hatt i årevis. Man gir aldri opp som Chelsea-spiller, sier en ekstatisk Didier Drogba i et intervju vist på Viasat.

Han ble den store helten for Chelsea. Først da han utlignet i det 88. minutt, og så da han satte den gjørende straffen i straffesparkkonkurransen.

Ivorianeren løp rundt og rundt på banen i glede etter kampen mens tårevåte Bayern-spillere lå strødd rundt på Allianz Arena.

– Det er Didier Drogba som vinner Champions League-finalen. Han er kampens gigant. Han gjør absolutt alt, og i tillegg klarerer han et titalls cornere i egen felt, sier NRKs fotballekspert Hallvar Thoresen.

Endelig seier for milliardæren

Et av kveldens bredeste glis tilhørte Chelsea-eier Roman Abramovitsj. Han lyktes endelig med sitt store mål for klubben i Chelseas kamp nummer 100. i Champions Leauge siden den russiske oljemilliardæren tok over klubben i 2003.

– Eieren var på gråten oppe på tribunen, sier Chelseas John Terry ifølge sportsjournalist Rob Harris i AP.

Drogba og Abramovitsj

Didier Drogba overrekker troféet til Chelsea-eier Roman Abramovitsj.

Dramatiske sluttminutter

Det var lenge en helt ordinær finalekamp i München. Så startet fyrverkeriet.

Thomas Müller

Thomas Müller gir Bayern ledelsen under ti minutter før slutt. Men Chelsea skulle komme tilbake.

• 83. minutt: Thomas Müller kommer først på et innlegg bakerst i feltet og nikket ballen hardt i bakken og opp igjen over Petr Cech. 1-0 til Bayern med bare minutter igjen.
  • 88. minutt: Chelsea utligner! London-laget får sin første corner i kampen (mot Bayerns 16), og hvem andre enn Didier Drogba stiger til værs og klinker ballen i mål via keeper.
  • 93. minutt: Målscorer Drogba feller Ribery på klumsete vis inne i 16-meteren. Straffe til Chelsea.
  • 95. minutt: Arjen Robben bommer på straffe. Cech gjetter riktig og redder det lave skuddet.

Chelsea-spillerne hadde flere anledninger til å gi opp håpet, men nektet å gi seg.

– Vi så på klokka og visste at vi hadde tid igjen. Vi hadde alltid troa, jublet Ashley Cole i sekundene etter full tid.

Schweinsteiger og Olic bommet

Etter en heseblesende halvtime roet kampen seg litt ned, og lagene måtte ut i straffesparkkonkurranse.

Der bommet Chelsea først, og mange engelskmenn fryktet nok et straffetap mot tyske motstandere. Men så bommet både Schweinsteiger og Olic for Bayern, og Drogba kunne avgjøre for Roberto Di Matteos menn.

Petr Cech

Petr Cech gjorde en avgjørende strafferedning i første ekstraomgang.

– Jeg kan ikke beskrive følelsen engang, det var 20 sekunder der hvor jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg. Jeg er så stolt av alle sammen. Jeg gjettet riktig på alle seks straffene og reddet tre av dem, så jeg har vel gjort hjemmeleksa mi, sier Chelsea-keeper Petr Cech i et intervju vist på Viasat.

Utenom Schweinsteiger, Olic og resten av Bayern-spillerne er det kanskje Tottenham som er kveldens store taper. Harry Redknapps menn mister sin plass i neste års Champions League fordi Chelsea sniker seg inn som regjerende mester.

Bayern best før pause

Bayern var klart best i første omgang. De hadde ballen 60 prosent av tiden, ledet 8-0 i cornere og skapte flere gode muligheter.

Den kanskje største fikk Arjen Robben da han lurte seg inn i straffefeltet fra venstresiden. Den nederlandske lynvingen skjøt hardt og lavt i nærmeste hjørne, men Petr Cech fikk strukket ut en fot i siste liten og sparket ballen til side for mål.

Også målkongen Mario Gomez fikk en stor sjanse i første omgang. Tyskeren vendte opp midt i 16-meteren og skjøt fra god posisjon, men ballen gikk høyt over Chelseas mål.

Chelsea inn i kampen i andre omgang

Franck Ribery

Franck Ribery triller ballen i mål, men blir avblåst for offside.

Tyskerne fortsatte presset etter pause. Etter 53 minutter gikk ballen i mål etter nok en kanonade fra Bayern, men scoringen fra Franck Ribery ble annulert for offside. Avgjørelsen fra assistentdommeren så riktig ut.

Bayern spilte på hjemmebane fordi det allerede før sesongen var bestemt at finalen skulle spilles i München, og tyskerne spilte med selvtilliten de så ofte har på Allianz Arena.

Likevel så Chelsea farlige ut de gangene de kom framover, og utover i andre omgang spilte de seg sakte, men sikkert inn i kampen. Begge lag hadde flere halvsjanser i midten av andre omgang, men de store sjansene uteble.

Helt til kampen tok fyr de siste ti minuttene. Og Drogba-magi sendte troféet til London.

• Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

– Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

Haaland
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

– Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

– Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

– Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

Andreas van der Spa
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

– Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

– Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.