Scheie: – De tok jo helt av!

Det var i store perioder kattens lek med musen da Barcelona banket Manchester United i mesterligafinalen, og fremst har katalanerne en dødelig angrepstrio.

Arne Scheie

NRKs Arne Scheie er mektig imponert over Barcelona og måten de slo Manchester United i mesterligafinalen på.

– De tok jo helt av i 2. omgang. Det Barcelona har vist er noe av det beste vi har sett fra et klubblag noensinne, sier en engasjert Arne Scheie etter spanjolenes oppvisning på Wembley lørdag kveld.

Barcelona var manges favoritter på forhånd, og Pep Guardiolas mannskap innfridde så til de grader mot England beste lag, Manchester United, på Wembley i London. De vant 3-1 etter å ha vært klart best i stort sett hele kampen.

Gledesscenene etter kampslutt vitnet om et enormt press som nå har lettet fra Barca-spillernes skuldre. Messi, Villa, Xavi og de andre omfavnet hverandre som om de aldri skulle ha vunnet noe før.

Men faktum er at de har vunnet det aller, aller meste nå.

Dødelig trio

Andres Iniesta og Xavi Hernandez styrte som vanlig mye av det offensive spillet foran ankeret Sergio Busquets på midten, mens de spanske mesternes angrepstrio tok seg av scoringene.

Først scoret Pedro. Så scoret Messi. Så scoret Villa.

Når sesongen nå er over og Barcelona har vunnet både serie og mesterliga, har de tre scoret 98 av Barcelonas 152 mål totalt i sesongen 2010/2011.

– Det var jo disse tre som gjorde det, sier Arne Scheie.

United uten sjanser

De har med andre ord mye å feire inn i de små timer, og når de etter hvert kommer hjem som helten til sin hjemby.

United prøvde så godt de kunne, men Barcelona trillet og trillet - mens hvitkledte spillere ble løpende mellom.

– De skapte mest. Det er bare å strekke hendene i været og innrømme at de var bedre enn oss. Vi har aldri møtt et så godt lag før, sier Manchester Uniteds kaptein Nemanja Vidic til Sky Sports etter kampen.

Barcelona skapte mange store sjanser, United knapt noen unntatt Wayne Rooneys 1-1-scoring etter en drøy halvtime.

Engelskmennene ble nylig seriemestere, og gikk dermed forbi Liverpool i kampen om fleste ligagull. Drømmen om også å ta igjen erkerivalene i antall seire i den gjeveste europacupen har det vært skrevet spaltemetere om i engelsk presse de siste ukene, men mot Barcelona var de bortimot sjanseløse.

Det sto riktig nok 1-1 til pause, og før hvilen var ikke forskjellen på lagene like store som etter, da kampen ble avgjort.

Men måten kampen ble avgjort på av Barcelona vitnet om en klasse kanskje ingen andre lag innehar for øyeblikket.

– Jeg hadde kanskje trodd at det skulle bli litt jevnere etter at Rooney scoret, men etter at Barcelona hadde gjort 3-1 hadde de full kontroll. De roet veldig ned da. De kunne helt sikkert ha scoret flere, sier Scheie.

Lekkert fra Xavi

Kampen startet riktig nok, som i finalen i 2009, med et overtak til United de første minuttene. De skapte imidlertid ikke den første farligheten, for katalanerne kom seg raskt etter noen litt svake åpningsminutter.

Både Pedro Ledesma og David Villa hadde brukbare forsøk mellom det 15. og det 20. spilleminutt, men enten ble det bom, eller så var United-keeper Edwin van der Sar med på notene og reddet.

Så smalt det.

Xavi Hernandez fikk tiden i mellomrommet Sir Alex Ferguson garantert har instruert sine spillere til å nekte ham, og da var britene i trøbbel. Den spanske verdensmesteren sendte i vei en lekker stikker med utsiden av høyrefoten til Pedro til høyre i feltet, og angriperen gjorde ikke skam på forspillet.

Han ventet ut Van der Sar, før han banket inn 1-0 lavt i nærmeste hjørne etter 26 minutter og 52 sekunder.

Rooney svarte

Da fryktet nok mange United-supportere en reprise av 2009-finalen, der Barcelona etter et tidlig mål eide ballen veldig mye og ikke lot United slippe mye til. Et relativt raskt mål fra United ville imidlertid lage nytt liv i kampen, og hordene fra Manchester fikk det som de ville.

Wayne Rooney dro seg inn foran Barcelonas 16-meter, spilte til Ryan Giggs i feltet, og løp videre inn i målgården selv. Giggs spilte tilbake til kraftspissen, som smalt ballen opp i hjørnet.

Barcelona-keeper Victor Valdes var like sjanseløs som Van der Sar var noen minutter tidligere. Noen Barca-spillere vinket for offside, dommerteamet hørte ikke på dét øret.

Da var det spilt i 33 minutter, og nå var kampen plutselig i fyr og flamme.

Eide ballen

Etter Uniteds scoring var igjen Barcelona best frem mot pause. Andres Iniesta prøvde seg med et knallhardt skudd fra distanse, Van der Sar reddet greit. Villa var også frempå med et farlig, lavt innlegg foran mål, men Lionel Messi hadde litt for korte bein da han forsøkteå sklitakle ballen i mål fra kloss hold.

Barcelona ledet sjansestatistikken klart, og hadde 70-30 i ballbesittelse. Xavi slo 79 pasninger før hvilen, 58 mer enn noen spillere på United. Men den eneste statistikken som gjelder, den som handler om antall mål, sa 1-1.

Messi med ny rekord

Også etter hvilen fortsatte Barcelona å eie ballen, og de trillet og trillet i noen minutter før mesterligaens toppsccorer sto frem og viste hvorfor mange mener han er verdens beste.

Igjen rygget Uniteds forsvar for mye, og Lionel Messi luktet mål.

Fra 20 meter klinket han til med full kraft, og ballen fór som en kule bak Van der Sar. 2-1 til Barcelona, og ellevill jubel blant de mange tusen supporterne i Barcelona-svingen på Wembley.

Med den scoringen, som for øvrig var den lille ballkunstnerens første på engelsk jord på 10 kamper, var Messi likt med Ruud van Nistelrooys rekord på 12 mål i en og samme mesterligasesong.

Etter scoringen ventet nok mange en ny United-offensiv i et forsøk på å kvittere slik de gjorde etter 1-0. Så skjedde ikke.

Barcelona var nå kanskje inne i sin aller beste periode, og spilte seg gang på gang frem til farligheter. United slet til tider voldsomt med Barcelonas kvikke pasningsspill. Van der Sar var stadig i aksjon i sin siste kamp bakerst hos United, mens hans lagkompiser knapt kom over midten.

Det forsøkte Sir Alex Ferguson å gjøre noe med da han i det 69. spilleminutt satte inn vingen Nani for backen Fabio.

Sekunder etter smalt det også, men nok en gang i nettet bak Van der Sar. Messi tråklet seg vakkert inn i feltet, før ballen havnet hos David Villa på 18 meter. Han dempet ballen, så opp, og skrudde ballen i krysset på en måte som nesten fikk det til å se enkelt ut.

Etter dette forsøkte United å jakte en redusering, og Nani hadde et greit forsøk fra distanse fem minutter før full tid.

Men keeper Valdes hadde kontroll på skuddet, akkurat som resten av laget hadde kontroll på kampen og mesterligaseieren.

• Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

Premier League - Leicester City v Liverpool
  • Viking stoppet av FFK – tre kamper uten seier

Poengfangsten går trått for Viking. Søndag ble laget holdt til 1-1 hjemme mot Fredrikstad.

Ikke siden åpningskampen har Viking stått igjen som vinner i Eliteserien. Nicholas D'Agostinos hodestøt fikset poenget mot FFK.

Før det hadde Morten Bjørlo gitt gjestene ledelsen på fantastisk vis. I det åttende minutt snappet han opp en svak Viking-pasning, tok seg oppover i banen og knallet inn 0-1 fra 20 meter.

(©NTB)

Eliteserien i fotball 2024: Viking - Fredrikstad
  • KFUM Oslo sikret klubbens første eliteserieseier

Etter to uavgjort og ett tap vant KFUM Oslo sin første eliteseriekamp søndag. To mål før pause sørget for 2-0-seier over Sarpsborg på bortebane.

Oslo-laget var effektivt før hvilen, og Johannes Nuñez og Petter Nosa Dahl ordnet 2–0. Sarpsborg ledet an i andreomgangen, men greide ikke å forhindre at poengene ble med tilbake til hovedstaden.

Eliteserien i fotball 2024: Sarpsborg 08 - KFUM Oslo
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.