Hopp til innhold

Er han grunnen til at Citys milliardprosjekt står på stedet hvil?

ANALYSE: Manchester City har en gammel stall og en manager som har underprestert, men endringene har så langt ikke kommet. Det virker som milliardprosjektet venter på noe - eller noen.

Guardiola

CITY-FRELSER? Pep Guardiola.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Det fantes lite som talte for at Manchester City burde beholde Manuel Pellegrini denne sommeren. Selv om laget kom på andreplass i ligaen, var prestasjonene altfor ujevne: De lå 13 poeng bak da Chelsea sikret tittelen, de ble rundspilt av Barcelona i åttedelsfinalen av mesterligaen, og de tapte 2-0 både mot Newcastle og Middlesbrough i de to engelske cupene.

Store ressurser, og likevel milevis unna troféer. Trenere har blitt sparket for langt mindre.

Men dette er en spesiell situasjon. Citys sportslige avgjørelser tas av Txiki Begiristain og Ferran Soriano, to direktører med fortid i Barcelona, som står for en filosofi hvor underholdende fotball og ærverdig oppførsel settes høyt. Det var derfor Pellegrini ble hentet i 2013, året etter at duoen ankom Manchester.

Nå har Pellegrini hatt en skuffende sesong, og laget trenger åpenbart utskiftninger. Dette virket som en passende sommer for totalrenovering. Likevel har Raheem Sterling og Fabian Delph vært de eneste profilene inn portene, mens Pellegrini har fått fornyet tillit.

Kanskje er problemet at drømmekandidaten er opptatt et annet sted.

Kanskje venter City på Pep Guardiola.

Prosjekt Pep

Timingen virker perfekt. Guardiolas kontrakt med Bayern München går ut sommeren 2016, og katalaneren har gjentatte ganger nektet å fornye den. Det er slik Guardiola jobber. Selv i Barça hadde han kun korttidskontrakter; han visste at hans egen motivasjon og forholdene rundt ham kunne endres over natten.

Denne uken gikk tidligere Bayern-playmaker Stefan Effenberg ut i pressen og sa at han trodde Guardiola ville forlate klubben om ett år. Det resulterte i en krass respons fra Guardiola, men selv Bayerns høye herrer har lenge vært klar over muligheten, og har for lengst prøvd å få treneren til å forlenge.

City vet dette. Og både Begiristain og Soriano vil huske at Guardiola vurderte å forlate Barça etter tre år, før han ble overtalt til å ta en ny sesong.

Spesielt Begiristain kjenner Guardiola godt. Det var han som var involvert i å hente ham tilbake til Barcelona i 2007, som trener for B-laget i spansk fjerdedivisjon. Alt er nå opp til treneren selv, for Citys interesse er hevet over enhver tvil.

Denne sommeren har enkelte rapporter allerede hevdet at Guardiola vil gå til City neste år.

Pellegrini og Guardiola

I BAKGRUNNEN: Bayern-trener Pep Guardiola (bakerst) og Manchester City-trener Manuel Pellegrini under en mesterligakamp i fjor.

Foto: OLI SCARFF / Afp

Den engelske knipen

Om dét stemmer er vanskelig å bekrefte, men også vanskelig å utelukke. Guardiola ønsker å jobbe i England, og selv om han har en spesiell svakhet for Europas mer historierike klubber, som Manchester United og Liverpool, er City et prosjekt få ambisiøse trenere kan avslå.

Stakkars Pellegrini. Slike rykter kan både distrahere og demotivere. Og det mangler ikke på problemer fra før av.

Klubbens desperasjon etter engelske spillere har allerede blitt en liten farse. Siden starten av 2010/11-sesongen har samtlige Premier League-klubber måttet inkludere åtte spillere som er «home grown» – det vil si registrerte i en klubb linket til det engelske fotballforbundet i minst tre sesonger før de har fylt 21 – i sine 25-mannstropper.

Sterling Raheem

ENSOM: Raheem Sterling er en av få store nysigneringer for City i sommer.

Foto: ANDREW YATES / Reuters

Her sliter City. Og rivalene vet det. Kjøpet av Delph var motivert av denne regelen, mens Liverpool brukte den til å presse Sterlings prislapp opp til svimlende 49 millioner pund, som er langt over markedsverdi.

At City ikke forutså denne knipen er kritikkverdig, spesielt siden regelen har vært implementert i fire år.

Gamlehjemmet

Men selv dét blekner i forhold til bekymringene med hensyn troppens alder.

Sentrallinjen har gjennomgått få utskiftninger siden ligatittelen under Roberto Mancini i 2012, samtidig som få unge spillere har blitt innlemmet med suksess.

I fjor hadde City faktisk den eldste stallen i Premier League.

En titt på lagdelene forklarer hvorfor. Pablo Zabaleta er 30, Vincent Kompany og Aleksandar Kolarov nærmer seg, Bacary Sagna er 32, mens Martín Demichelis blir 35 i desember. Og 24-årige Eliaquim Mangala, som kostet 32 millioner pund i fjor, virker fortsatt som et usikkert kort.

På midtbanen er Delph og Sterling de eneste under 28. City har Fernandinho (30), Yaya Touré (32), David Silva (29), Jesús Navas (29), Samir Nasri (28) og Fernando (28).

Situasjonen er bedre på topp, med Sergio Agüero (27) og Wilfried Bony (26) – Edin Džeko (29) kan være på vei til Roma; Stevan Jovetić (25) har blitt lånt til Internazionale.

Likevel er situasjonen totalt sett kritisk med mindre nye fjes hentes i august.

Stjerner og svakheter

En annen sak er spillertypene og dybden. Kompany har vist svak form i minst 12 måneder, og det samme kan sies om Mangala. Utenom Demichelis er alternativene på stopperplass uprøvde Jason Denayer, som er 20, og Sagna, som er høyreback.

Arbeidskapasiteten til Touré vil igjen komme i søkelyset, selv om ivorianeren nok vil kompensere med sitt enorme tekniske talent. Duoen Fernando og Fernandinho kan utgjøre en solid defensiv plattform, men tilbyr få kreative løsninger. Fremover leverte Samir Nasri kun to mål og seks målgivende i ligaen, mens Navas hadde ni målgivende og null mål.

Bony, som kom fra Swansea i januar, har kun scoret to ganger for klubben. Mye forventes av Sterling, men realistisk sett vil ansvaret igjen hvile på Silva og Agüero, som nærmest alltid leverer.

Pellegrini kan bare håpe at skadene holder seg unna stjerneduoen. Skulle et uhell inntreffe, blir sesongen tøff.

Hart

AUDA: Joe Hart fortviler etter det fjerde baklengsmålet mot Stuttgart i en treningskamp 1. august. City har hatt en fryktelig sesongstart, spesielt i forsvarsspillet.

Foto: THOMAS KIENZLE / Afp

Pep, Klopp, Carlo

Med slike tankevekkere i bakhodet kan en spørre hvorfor klubbledelsen ikke har rekruttert flere spillere denne sommeren. Spesielt siden UEFA nylig firet på FFP-kravene.

Tar man trenersituasjonen med i betraktningen, blir det imidlertid logisk å vente.

Ingen gir et stort budsjett til en trener som er der på lånt tid. Kjøpet av Sterling var nødvendig med hensyn til den engelske kvoten, men utover det kan pengene spares til en trener som kan starte en ny epoke.

Om det blir Guardiola får tiden vise. Hvis ikke, finnes det andre kandidater.

Jürgen Klopp er arbeidsledig, mens Carlo Ancelotti har tatt et friår for å operere ryggen. Spesielt Ancelotti virker som et passende alternativ til Guardiola: En diplomat som står for god fotball, har erfaring i England, og har vunnet mesterligaen tre ganger.

Med slike tungvektere på markedet må Pellegrini sannsynligvis vinne ligatittelen for å ha sjanse til å beholde jobben. Mye tyder på at dette blir et venteår.

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten