Hopp til innhold

Loe slaktet pressen fra vitneboksen: – Ingen anstendighet

Tidligere Stabæk-styreleder Erik Loe mener hele overgangssaken er bygget på løgn fra norske medier.

Erik Loe

KAMPLYSTEN: Det er godt å komme i gang, sa Erik Loe til NRK.no i tingretten. Her med advokat John Christian Elden, som forsvarer Stabæk Fotball og Stabæk Fotball AS.

Foto: Svein Olsson, NRK

Stene

Aktor Morten Stene konfronterte Erik Loe med sms-en han mottok fra Ingebrigt Steen Jensen etter at opsjonsavtalen ble kjent på TV2.

Foto: Svein Olsson / NRK

Loe valgte å trekke seg som styreleder etter mediestormen rundt overgangen til Veigar Páll Gunnarsson og opsjonsavtalen til Herman Stengel i 2011.

Loe var også siktet i saken, men politiet henla saken etter bevisets stilling.

– Direkte løgn

Fra vitneboksen torsdag tok Loe et nådeløst oppgjør med den norske pressen, som han mente var mer opptatt av å lage saker fremfor å finne sannheten.

– Det totale fraværet av faglig integritet og anstendighet i mediene, å lage saker fremfor å finne sannheten, det har kostet mye, sa Loe fra vitneboksen.

I likhet med de fire tilalte mener Loe at hele saken var bygget på en løgn om at Veigar Páll Gunnarsson var verdsatt til 5 millioner kroner, fordi TV 2 meldte at Stabæk hadde avslått et bud på den størrelsen.

– Det er ikke bare upresist. Det er en direkte løgn, raste Loe. Han anklaget også NRK, Dagbladet og VG for å ha bidratt til å fremstille Stabæk-ledere som kriminelle.

Loe var klar på at 5 millioner kroner-opplysningen førte til en rekke misforståelser innad i Stabæk.

I retten har det kommet frem at Rosenborg bød 2,5 millioner kroner for Gunnarsson i juni.

Konfrontert med SMS

Én av misforståelsene, ifølge Loe, skjedde da Ingebrigt Steen Jensen sendte en svært spesiell SMS til styrelederen 13. oktober, dagen etter overgangssaken ble kjent på TV 2.

Aktor Morten Stene konfronterte Loe med SMS-en.

Erik Loe

Tidligere Stabæk-styreleder Erik Loe ønsket ikke å gi kommentarer til pressen.

Foto: Svein Olsson / NRK

«Jeg tror begge hvis vi står frem og tar smellen som mannfolk. Vi behøver ikke si at vi stjal og løy, men at vi gjorde en vurdering basert på Stabæks interesser som vi ser ble feil og som vi vil rette opp. Folk tilgir feil som man ordner opp i, men ikke juks som man lyver for å slippe unna med. Lett å si fra et kafèbord i Barcelona men kanskje riktig. DU skal slippe å fronte ting du ikke kan stå inne for. Tror du vi kan juge videre å slippe unna?»

– Jeg husker ikke hvordan jeg reagerte på den meldingen. Og det var det jeg sa i politiavhør også, at jeg ikke kan huske hvordan jeg reagerte, sa Loe i retten.

– Meldingen ble sendt dagen etter at TV2 hadde startet sin «vendetta». Samtidig er det mange faktafeil ute og går i pressen. Vi vet ikke hva som er riktig og ikke og er veldig berørt av alt som skjer. Min teori er at det er derfor han sender den meldingen til meg, la Loe til.

Da Steen Jensens selv ble konfrontert med SMS-en av VG i vinter, forklarte han det slik:

– Jeg ble bombardert med fortvilte tekstmeldinger og e-poster fra folk som hadde sett på TV2s reportasje kvelden før. Mange av dem er glade i Stabæk og lurte på hva i all verden vi hadde gjort. Nå vet vi at alle faktaene i TV2s påstander var feil, men der og da fikk jeg vel nærmest panikkangst og fryktet at klubben hadde gjort noe ulovlig.

– Jeg tenkte at alt vi hadde bygd opp på 20 år ville rase sammen og at det jeg var blitt fortalt i Stabæks styre om overgangssaken hadde vært usant. Så jeg sendte en melding til en venn hvor jeg delte min tanke om at vi i så fall burde stå frem som mannfolk og innrømme det, sa Steen Jensen til VG.

Tidslinje: De viktigste hendelsene

– Ønsket mer for Stengel

Erik Loe forklarte også at han reagerte sterkt da han ble kjent med opsjonsavtalen for Herman Stengel på 4 millioner kroner. Ifølge politiet var prisen unormalt høy.

Herman Stengel

Herman Stengel var den første til å forklare seg fra vitneboksen.

Foto: Svein Olsson, NRK

Men den tidligere styrelederen ønsket mer.

– Det er ikke 15-åringen som utløser interessen, men det er alle årene han har igjen. Samtidig visste vi at det var interesse fra utenlandske klubber, og vi hadde hørt snakk om 2 og 3 millioner euro. Derfor var jeg skeptisk, men jeg ble beroliget da jeg ble orientert om betingelsene, sa Loe.

I avtalen hadde Stabæk sikret avtalefestede summer, som gjorde at Vålerenga måtte betale 10, 12,5 eller 15 millioner kroner hvis osloklubben benyttet seg av opsjonen før 2014.

Var siktet i saken

Selv om Loe ikke er tilalt i straffesaken, kan han fortsatt bli dømt i domsutvalget til Norges Fotballforbund.

Det var en tydelig kamplysten Erik Loe som inntok vitneboksen etter lunsj torsdag.

– Er det noe du ønsker å si selv før jeg begynner å stille spørsmål, spurte aktor Morten Stene?

– He he, det kan bli langt. Vel, jeg er glad vi nå skal diskutere fakta og ikke drive med føleri, svarte Loe.

NRK.no fikk en kort kommentar fra Erik Loe på vei inn i rettslokalet.

– Det er to ting å si. Dette burde skjedd for lenge siden, og det skal bli godt å komme i gang.

På vei ut ville han ikke snakke med pressen.

– Flere av dere stoler jeg ikke på et sekund. Jeg har sagt det jeg har å si i retten. Det burde være mulig både å forstå og respektere, sa Loe før han forlot pressen utenfor rettslokalet.

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten