Hopp til innhold

Scheie og Nesbø kårer tidenes norske fotballspiller – vraker Thorstvedt

Frem mot julaften vil Arne Scheie og Knut Nesbø gi deg sin rangering av tidenes norske fotballspillere. Men keeperne får ingen plass på den prestisjefylte listen.

Scheie og Nesbøs julekalender

Arne Scheie og Knut Nesbø har valgt ut de 24 beste fotballspillerne i norgeshistorien. Du kan åpne den første luka allerede på lørdag.

Foto: NRK

NRK Sportens julekalender vil være en hyllest til de 24 beste norske fotballspillerne – etter Arne Scheie og Knut Nesbøs vurderinger.

I en slik rangering er det ikke bare 24 fotballspillere som skal hylles, men flere titalls gode spillere som må velges bort. Derfor måtte Scheie og Nesbø begrense seg.

Det første valget var å vrake keeperne.

– Er keepere egentlig fotballspillere? Ja, fordi de spiller på et fotballag. Men for oss er det vanskelig nok å sammenligne en midtstopper og en angriper, om vi ikke skal ha en keeper med i bildet også, sier Knut Nesbø, og forklarer:

– Det er håpløst å påstå at for eksempel Erik Thorstvedt var en bedre fotballspiller enn Erik «Myggen» Mykland.

Egen idrett

Nesbø mener keeperne driver med sin helt egen idrett på fotballbanen.

– Var Gordon Banks god til å spille fotball? Nei, han var en god keeper. Man spør ikke om keeperen er en god fotballspiller, men om han er en god keeper. Jeg mener keeperne driver sin egen idrett, sier han.

– Men hvis man ser utelukkende på prestasjonene og ikke ferdighetene: Thorstvedt var jo sentral på både landslaget og Tottenham i en årrekke?

– I den grad man skal ha med keepere på slike kåringer, ville Erik Thorstvedt vært blant kandidatene. Men det ville vært på bekostning av en god utespiller, og derfor mener jeg det blir feil, sier Nesbø, og legger til:

– Jeg regner selvsagt med at mange vil være uenige i listen. Det er jo også det som er sjarmen med slike kåringer.

– Burde inkludert keepere

Erik Thorstvedt

Erik Thorstvedt mener keepere burde vært vurdert i kåringen, men sier han ikke vil miste nattesvønen selv om det ikke er slik.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Nettopp Erik Thorstvedt synes det er greit nok at Nesbø har en slik mening, men er ikke enig med NRK-journalisten.

– Keeperen er en del av laget, kanskje til og med den viktigste spilleren på et lag vil jeg påstå. Han er den som har den mest direkte innflytelse og kan påvirke resultatet lettest, sier Thorstvedt til NRK.no.

– Skal du først plukke ut de du synes har vært best, bør du vel kunne ha tunga rett nok i munnen til å kunne inkludere keepere også. Hvis du mener noen ikke har vært gode nok, er det helt fair, men keepere er en del av et lag uansett. En keeper defineres også som en fotballspiller, sier Thorstvedt.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Erik Thorstvedt når ikke opp i NRK-sportens Julekalender.

Erik Thorstvedt vartet opp med mange gode redninger i sin keeperkarriere, men når likevel ikke opp i Scheie og Nesbøs kåring.

Den tidligere landslagskeeperen er likevel ikke i nærheten av å hisse seg opp, selv om han er vraket fra kåringen.

– Jeg kommer neppe til å miste noe av nattesøvnen på grunn av dette uansett, sier han lattermildt.

– Det er noe av hele poenget med fotball, at alle skal kunne diskutere, ha egne meninger og krangle frem og tilbake. Nesbø får bare mene dette, så får gjerne noen andre mene noe annet, sier den tidligere landslagskeeperen.

Flere måtte vike

Reidar Kvammen

Reidar Kvammen får heller ikke plass i kåringen fordi Nesbø og Scheie har satte en historisk grense i 1961. – Det er viktig for oss å understreke at vi ikke har glemt dem som var aktive før den tid, sier Scheie.

Foto: NTB scanpix

Keeperne var ikke de eneste som måtte vike i kåringen. For å begrense omfanget ble det satt en historisk grense i 1961 – året da det ble innført én toppdivisjon i Norge.

– Ett sted måtte vi sette en strek. Det passet bra i 1961, fordi da har vi kommet så langt at det var én toppdivisjon i Norge. Men det er veldig viktig for oss å understreke at vi selvsagt ikke har glemt de store spillerne som var aktive før den tid, sier Scheie.

Blant dem finner vi spillere på det legendariske bronselaget fra sommer-OL i Berlin i 1936:

  • Jørgen Juve – Norges mestscorende landslagsspiller med 33 mål på 45 kamper
  • Arne Brustad – Scoret blant annet hattrick mot Polen i bronsefinalen i 1936
  • Henry «Tippen» Johansen - Fikk 48 landskamper mellom stengene for Norge. Spilte hele 23 år i Vålerenga
  • Reidar Kvammen – Mestscorende i Viking med 202 mål. Scoret 17 mål på 51 landslagskamper

– Vår gode kommentatorkollega Putte Kock, som blant annet var landslagssjef for Sverige på 20-tallet, sa bestandig at Reidar Kvammen var Nordens beste spiller. Poenget er at vi overhodet ikke har glemt hverken bronselaget eller de som var aktive rett etter krigen, sier Scheie.

– Har ikke glemt dem

Blant etterkrigsspillerne trekker Scheie frem Gunnar Thoresen, Thorbjørn Svenssen og Per Bredesen. Bredesen spilte til sammen ni år i Italia for blant andre Lazio, Udinese og AC Milan.

– Dette er fotballspillere av ypperste klasse, og det er viktig å understreke at vi selvsagt ikke har glemt dem, sier Scheie.

Til tross for å måtte plukke ut 24 spillere fra en tidsperiode på over 50 år, var både Scheie og Nesbø relativt enige om plasseringene.

– Vi var faktisk 100 prosent enige om 20 av de 24 spillerne. Men det var selvsagt vanskelig å rangere dem plass for plass, sier Scheie.

1. desember får du se hvem som akkurat klarte å kapre en plass på den eksklusive listen. Alle lukene finner du på NRK.no

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten