Hopp til innhold

Ap-topp slakter Diskeruds kritikk av norsk idrett

– Norsk idrett kan bli bedre, men den medisinen Diskerud foreslår er jeg helt sikker på at ikke virker, sier Raymond Johansen som mener Vegard Ulvangs kritikk av Northugs privatsatsing inneholder gode poenger.

Raymond Johansen

Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen mener Mikkel Diskerud må forklare hva han egentlig mener i sin kritikk av norsk idrett. Innfelt Twitter-meldingen Johansen la ut som sin første reaksjon på kritikken fra «Mix».

Foto: NTB Scanpix

Raymond Johansen mener Mikkel Diskerud bommer kraftig i sin begrunnelse av hvorfor han velger å spille landslagsfotball for USA fremfor Norge.

– Hvis du tror en dyrking av individet alene fører til suksess i Norge, tar du helt feil. Vi er av avhengige av bredde for å få fram norsk enere, sier Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen til NRK.no.

Selv om han er på ferie i utlandet har Ap-politikeren fått med seg de kontroversielle uttalelsene Mikkel «Mix» Diskerud kom med fredag. Rosenborg-spilleren kritiserte norsk idrett for å satse for lite på individet og sammenlignet norsk idrett med en fasciststat.

– Norsk idrett er en suksesshistorie fordi vi har fått frem en stor bredde gjennom å dra i samme ende av tauet. Det er verdier som tidligere Stabæk-spiller Diskerud har nytt veldig godt av, sier Johansen.

– Kan svekke norsk idrett

Tidligere denne uken var Vegard Ulvang inne på samme tematikk i sin knallharde kritikk av Petter Northugs privatsatsing.

– Det å bryte ut av Norges Skiforbunds landslagssystem er et alvorlig brudd på måten vi er organisert på, sa Ulvang til NRK.no.

Diskerud

Rosenborg-spiller Mikkel Diskerud skapte fredag overskrifter da han sammenlignet norsk idrett med en fasciststat.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Johansen har fulgt med på saken.

– Ulvang har mang viktige og gode poenger, sier Ap-politikeren og legger til:

– Hvis enkeltindivider tror suksess kommer ved å gi mer penger til eliten på bekostning av bredden, vil det på sikt svekke Norge som idrettsnasjon.

«Godfot-teorien»

Johansen har tidligere hatt flere roller i Vålerenga og kjenner norsk fotball godt. Da Ap-poltikeren fredag ettermiddag leste utspillet til Diskerud klarte han ikke å holde seg og la ut følgende melding på Twitter:

«Diskerud spiller på et lag som er bygd på Eggens postulater om å gjøre hverandre gode. Hans oppgulp om verdiene i norsk idrett lavmål.»

– VI har kanskje ikke bredde nok til å dyrke frem enere, men vi har mulighet til å spille hverandre gode. Nettopp den kulturen bygde Nils Arne Eggen opp i Rosenborg. Rosenborg er blitt gode på grunn av samhandling. Derfor mener jeg Rosenborg-spiller Diskerud må forklare hva han egentlig mener, sier Johansen når NRK.no ber han utdype Twitter-meldingen.

– På tynn is

NRK.no har vært i kontakt med Diskerud som ikke ønsker å kommentere utspillet til Johansen.

Fredag ble det klart at «Mix», som både er norsk og amerikansk statsborger, har bestemt seg for å representere USA og er tatt ut i lagets tropp til Gold Cup i juli

I en epost tidligere fredag skrev «Mix» følgende:

– Jeg synes sport skal drives på individenes og utøvernes premisser – mer det enn sånn som kommunist- og fascistland drev før, og vi i Norge dessverre ganske mye ennå.

Johansen rister på hodet over sammenligningen fotballspilleren trekker mellom det norske samfunnet og kommunismen og fascismen

– Her er Diskerud virkelig på tynn is, sier han og utdyper:

– Er det noe som preget kommunismen og fascismens bruk av idrett var det nettopp dyrking av individer. Man ønsket å bruke idretten som virkemiddel i propagandaen med å bygge staten der man viste frem sterke selvbevisste individer. Det skjedde ikke gjennom et kollektiv.

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten