Hopp til innhold

Hvordan klarte han å fortsette å spille etter dette?

Flere spillere har fått tilsynelatende svært vonde smeller i hodet under VM, men fortsatt å spille etterpå. Den norske landslagslegen mener helsepersonellet godt kunne vært strengere og tatt flere spillere av banen.

Javier Mascherano

SE VIDEO: VM inneholder ikke bare flotte mål og frekke finter. Mange har reagert på alle hodeskadene som kommet i løpet av mesterskapet. Her kan du se noen av de styggeste duellene.

Javier Mascherano

Javier Mascherano løp inn på banen igjen fire minutter etter denne hendelsen.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Det går et gisp gjennom publikum i det 27. minutt av semifinalen mellom Argentina og Nederland:

Javier Mascherano sjangler bortover gresset som en beruset mann mens han hviler hodet i den venstre hånden.

30-åringen har akkurat stanget pannen i bakhodet på nederlandske Georginio Wijnaldum.

Mascherano strekker ut høyre arm og prøver å støtte seg i løse luften, og må ha hjelp av Wijnaldum for å ikke deise rett i bakken – hele tiden med håndflaten mot hodet. Millioner av TV-seere får dramatikken direkte hjem i stua.

– Vi diskuterte faktisk denne hendelsen hjemme, og jeg sa da at jeg var glad for at jeg ikke var doktor i den situasjonen med presset og alt rundt, sier Truls Straume-Næsheim, landslagslege for kvinnelandslaget i fotball.

Han har skrevet doktorgrad med temaet «Hodeskader i fotball» basert på data fra eliteserien og jobber til daglig ved Ortopedisk avdeling ved Akershus universitetssykehus.

Straume-Næsheim kan hodeskader.

  • Se flere av de styggeste hodesmellene i videovinduet over!

Spilleklar etter fire minutter

Vi går tilbake til Arena de São Paulo: Dommeren fyller lungene og blåser hardt i fløyta. Både med- og motspillere spurter mot Mascherano og frykter det verste.

Wijnaldum – mannen som «vant» hodeduellen – vender Mascherano over på ryggen. Barcelona-stjernen har fortsatt hånden på pannen, men virker svimeslått.

Det går fire minutter, Mascherano står på sidelinjen og er klar for spill igjen. Drøye 100 minutter med blodslit venter 30-åringen.

I samme øyeblikk koker det på mikrobloggtjenesten Twitter. Folk er i harnisk og mener det er hoderystende at legene lar han fortsette å spille.

– Har reagert på situasjoner

Brazil Soccer WCup Belgium Russia

Alexander Samedov sniffet litt luktesalt og fortsatte kampen for Russland.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Onsdagens stjernesmell er langt ifra den første i årets fotball-VM. Og det finnes flere eksempler på spillere som har gått ned for telling med hodeskader – og nærmest har sett bevisstløse ut – men som likevel har fått fortsette kampen.

Straume-Næsheim har fulgt VM tett og har sett det samme selv.

– Jeg har reagert på et par hendelser hvor de har fått fortsette å spille etter å ha fått seg noen kraftige smeller i hodet. Enkelte ganger er det greit, andre ganger bør man nok tenke seg litt mer om, sier Straume-Næsheim.

Her er et par omdiskuterte situasjoner:

  • Russland-Belgia: Alexander Samedov går i bakken og ligger nede med det som ser ut som en hodeskade. De russiske legene plasserer en ispose mot hodet hans og holder frem luktesalt under nesen til Samedov – et middel som ifølge TV 2 er blitt brukt for å vekke folk som har besvimt eller hatt illebefinnende anfall.
  • Uruguay-England: Álvaro Pereira får kneet til Raheem Sterling i hodet og går ned for telling. Det medisinske apparatet er klar på at Pereira skal byttes ut, men forsvarsspilleren nekter og fortsetter kampen. I ettertid uttalte han til The Guardian at han var bevisstløs et øyeblikk.

Spillerforeningen FIFPro reagerte sterkt på Pereira-situasjonen og uttalte følgende:

«Verdensmesterskapet må sette standarden for spillernes helse og sikkerhet, for å utdanne det internasjonale fotballsamfunnet».

Spørsmålet mange nå stiller seg er: Bør det medisinske apparatet være strengere med spillerne i disse situasjonene?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pereira

Álvaro Pereira nektet å bli byttet ut etter denne smellen. Han innrømmet etter kampen at han var bevisstløs i periode.

Foto: DAMIR SAGOLJ / Reuters

– Leger kan bli påvirket

– Vi har gjort studier på hodeskader i eliteserien, og ser flere tilfeller der man dagen etter en sånn smell også har tegn på at man har gjennomgått en hjernerystelse. Det er god grunn til å være mer forsiktig enn man kanskje er. Flere studier viser at opp til fire av fem hjernerystelser ikke blir erkjent av spilleren selv, sier Straume-Næsheim.

– Er det et ekstra press på legene i slike situasjoner i et verdensmesterskap?

– Jeg kan være åpen på at man kan fort, også som doktor, bli påvirket av 80.000 på tribunen og stort press i avgjørende kamper, helt klart. Men jeg tenker at det er viktig for medisinsk personell at man tar opp sånne scenarioer i forkant av store kamper – både overfor spillere og trenere, svarer landslagslegen, som har som huskeregel at «er man i tvil, skal man gi spilleren hvil».

Tor Trondsen, tidligere Rosenborg og Fredrikstad-spiller, vet mye om hodeskader. Han måtte legge opp som fotballspiller før han ble 30 år på grunn av flere alvorlige hodesmeller.

Tor Trondsen

Tor Trondsen ga seg som fotballspiller etter flere alvorlige hodeskader. Her er han i duell med Morten Gamst Pedersen i 2004.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Det så ikke veldig bra ut med Mascherano i går. Man vet aldri hvor stort eller lite det kan være, men jeg frykter bestandig det verste, sier Tor Trondsen.

Men til tross for sin egen ubehagelige fotballskjebne, forstår midtstopperen at VM-spillerne ønsker å fullføre kampene selv med donald-kul i panna og stjerner i øynene.

– Jeg var i samme situasjon mange ganger – og jeg har aldri vært i nærheten av å spille et VM. Men når det er verdensmesterskap, setter du helsa på spill, tror jeg. Det er det som har skjedd når spillerne har nektet å gi seg og vil fullføre kampen. Dessverre, sier Trondsen, som mener fotballen bare har blitt tøffere og tøffere med årene.

Angrer ikke på at han la opp

Han påpeker at det er det medisinske apparatet som bestemmer om spilleren får fortsette eller ikke, og slippes spillerne tilbake på banen, tyder det på at legene mener at det er forsvarlig.

Men også Trondsen tror legene kan føle seg presset til å la spillerne fullføre kampen med hodeskade.

– Det er ikke lett å stå der og si «du har spilt din siste VM-kamp». Det er VM som er drømmen til fotballspillere, og du skal være ganske tøff og sterk som lege å si nei til spilleren. Jeg tror det er veldig lett å stå på utsiden og si at de bør byttes ut, men når du står på banen, er det noe annet. Du skal ta hensyn til helsa, men jeg skjønner at det er kjempevanskelig, sier Trondsen.

Chelsea-keeper Petr Cech har i likhet med Trondsen fått seg en smell for mye i løpet av karrieren. Den tsjekkiske stjernespilleren bruker nå hjelm, som vanligvis brukes av rugbyspillere, etter et sammenstøt med Stephen Hunt tilbake i 2006.

Truls Straume-Næsheim tror imidlertid ikke det vil bli vanlig for fotballspillere med hjelm på hodet.

– Litt av problemet med hjelmen er at den ikke beskytter så godt mot hjernerystelse. Polstringen er for tynn og man vil likevel få smellen, sier landslagslegen.

Tor Trondsen mener det viktigste er Fair Play og bevissthet om hvordan man går opp i duellene.

– Tenker man seg litt om, blir det nok færre av disse skadene, sier Trondsen.

Den tidligere Rosenborg-spillere er i dag helt frisk og veldig glad for at han ga seg med fotballen.

– Jeg har tatt det helt rolig i fem år og har jeg gradvis trent meg opp, så nå er jeg pigg og frisk. Jeg har aldri angret på at jeg la opp, sier han.

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland