Hopp til innhold

Hva har milliardene egentlig gitt City?

KOMMENTAR: Om penger virkelig kan kjøpe suksess i fotball, betyr det ikke nødvendigvis at du får valuta for kronene. Det er Manchester City et godt eksempel på.

Sjeik Mansour

Denne mannen, sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan fra De forente arabiske emirater, har svidd av mer enn 14 milliarder kroner siden oppkjøpet av Manchester City i 2008.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Denne sommeren vil det være syv år siden Sjeik Mansour kjøpte Manchester City.

Mansour hadde ikke tid til å styre klubben selv – han er visestatsminister og medlem av kongefamilien i De forente arabiske emirater – så han skapte privatselskapet Abu Dhabi United Group og ansatte forretningsmannen Khaldoon Al Mubarak som Citys styreformann.

Alle visste at det skulle investeres. Dette medførte store forhåpninger: Kontinuerlig dominans i England, minneverdige titler i Europa, en voksende supporterskare.

Litt skal man tross alt ha igjen for pengene.

Siden oppkjøpet har Mansour svidd av mer enn 1,2 milliarder pund, som i dag tilsvarer omtrent 14 milliarder kroner.

City har ifølge Soccerex brukt en høyere nettosum på spillere de siste seks somrene enn noen annen klubb i Europa. Mer enn Paris Saint-Germain, mer enn Real Madrid. I november opplyste en sak på Mail Online at Mansour hadde brukt mer enn ti millioner kroner i spillerkjøp per ligapoeng siden 2008.

Vincent Kompany

For en uke siden tapte Manchester City mot Crystal Palace (2-1). City-kaptein Vincent Kompany så alt annet enn fornøyd ut etter kampen.

Foto: John Sibley / Reuters

Hva har så blitt vunnet? To ligatitler, en FA-cup og en ligacup.

Det kunne vært mer. Det burde vært mer. Og mens en sesong uten troféer går mot slutten, bør en kunne spørre: Kan dette prosjektet kalles en suksess?

Slutt på gullalderen

Det føles riktig å vurdere dette nå, for City ser ut til å ha nådd slutten av en periode. Tittelkampen er sannsynligvis tapt og Manuel Pellegrini er under press. Stallen er den eldste i Premier League – snittalderen i september var 28 år – og startoppstillingen er full av spillere som er over eller nærmer seg 30.

City trenger nye fjes. Det er på tide å trykke på reset-knappen.

Behovet for fornyelse kompliseres av UEFAs krav om at klubber må generere mesteparten av sine inntekter uten hjelp fra eksterne eiere. Dette gjør Mansours pengesekk nærmest nytteløs. Og få tilbyr store summer for aldrende spillere med høye lønninger. Dermed må det meste av overgangsbudsjettet skaffes gjennom sponsorer, kommersielle salg og TV-inntekter.

På én måte er Citys gullalder forbi. Det fantes en gyllen periode for fire-fem år siden hvor styrtrike eiere fortsatt gjorde som de ville. City kunne hente stjerner i dyre dommer – og gjorde det. Men flesteparten lå allerede i midten eller siste halvdel av 20-årene, og nå går flere mot slutten som toppspillere. I UEFAs nye finansielle verden vil et lignende innkjøp neppe repeteres.

mange storspillere har vandret inn portene de siste syv årene. Hvorfor har ikke City vunnet mer?

Fra lavere hyller

Ett argument er at storlag tar tid å bygge. Sesongen før Mansours ankomst havnet City på 9. plass under Sven-Göran Eriksson, og det skulle ta fire år før de kjempet om ligatittelen. Den første sesongen under Mark Hughes endte med 10. plass, før Roberto Mancini ledet laget til 5. plass, 3. plass, og så 1. plass, i 2012, da Sergio Agüero avgjorde på overtid.

På dette tidspunktet hadde Mansour allerede brukt mer enn ti milliarder kroner. Den eneste andre tittelen var en FA-cup-triumf fra sesongen før.

Om ikke annet hadde City løftet ett stort trofé. Seriemesterskapet hadde ikke vært mulig uten gode spillere. De hadde kjøpt Pablo Zabaleta, Vincent Kompany (2008), Carlos Tévez, Emmanuel Adebayor (2009), Yaya Touré, David Silva (2010), Samir Nasri, Agüero (2011).

Mancini og Tevez

Roberto Mancini og Carlos Tévez med ligatroifeet i 2012. Den første ligatittelen Manchester City tok etter at Sjeik Mansour kjøpte klubben. Verken Mancini eller Tevez er lenger i klubben.

Foto: JON SUPER / Ap

Men rekrutteringsstrategien var også grunnen til at City ikke vant mer. Flere spillere ble hentet fra lavere hyller og reflekterte ikke klubbens høye ambisjoner. Vurdér for eksempel Craig Bellamy, Wayne Bridge, Shaun Wright-Phillips, Shay Given, Tal Ben Haim, Jó, Kolo Touré, Roque Santa Cruz og Adam Johnson.

Alle er brukbare aktører. Men få er navn du forbinder med en klubb som skal bli best i verden.

En ny bølgedal

Det kan hevdes at flere av disse spillerne ble kjøpt da laget ikke hadde status nok til å tiltrekke seg de største navnene. Dette er sant. Men selv da City skulle forsvare ligatittelen i 2012 og var etablert som en mesterligaklubb, var rekruttene middelmådige.

Den sommeren kjøpte de Javi García, Matija Nastasić, Maicon, Jack Rodwell og Scott Sinclair. Laget havnet 11 poeng bak United og Mancini ble sparket.

Samme år hadde City ansatt to tidligere direktører i Barcelona, Txiki Begiristain og Ferran Soriano, og i 2013 kom Pellegrini. Nå var budskapet attraktiv fotball. Dette ble reflektert i spillerkjøpene – Fernandinho, Stevan Jovetić, Jesús Navas, Álvaro Negredo – og det fungerte i England. City vant Premier League og scoret 102 mål underveis.

Så feilet styret igjen. Sommeren 2014 forberedte de tittelforsvaret ved å hente dyre spillere som ikke forsterket førsteelleveren. Duoen Eliaquim Mangala og Fernando kostet rundt 600 millioner kroner til sammen.

Begge ga stallen dybde. Ingen hevet lagets toppnivå. Nå er laget nede i en ny bølgedal.

Pengespillet

Situasjonen i hjemlig serie er ikke bare skuffende nå. Den er også bekymringsfull på lengre sikt.

Finansielt sett ser rivalene ut til å stå bedre rustet. Chelsea takler UEFAs finansielle regler bedre enn noen andre, både gjennom lure spillersalg og kløktige sponsoravtaler. Ingen har større kommersielle inntekter enn United, mens Arsenal har bygget et ungt og slagkraftig mannskap.

City er fortsatt klubben som kan finne på å bruke 300 millioner kroner i januar på en 26-årig spiss som går inn som lagets tredjevalg.

Til tross for dette er det resultatene i Europa som deprimerer mest. På fire år har City ennå ikke nådd så mye som en kvartfinale. De to første forsøkene endte med utslag i gruppespillet; de to siste førte til tap mot Barcelona i åttedelsfinalen. Oppgjørene mot Barça har understreket hvor City ligger i forhold til sine ambisjoner.

Spesielt i den siste kampen ble de rundspilt. Laget er milevis bak Europas elite.

Dyrekjøpte troféer

Om man ønsker en forklaring på dette, kan man begynne med å spørre om Barça, Real Madrid eller Bayern München hadde brukt penger på Johnson eller Sinclair. De beste kjøper som regel kun det beste.

Det ligger litt ironi i at tankevekkerne har blitt delt ut av nettopp Barça, klubben som etter alt å dømme har vært inspirasjonen bak ansettelsene av Soriano og Begiristain, spillerkjøpene fra La Liga, lovnadene om lekkert pasningsspill og ønsket om å ansette Pep Guardiola. City har prøvd å implementere flere av de samme prinsippene i sitt forsøk på å bli en kontinental stormakt.

Klubbens fans vil utvilsomt være takknemlige overfor Mansour; en første ligatittel siden 1968 har ingen pris.

Men da Lionel Messi spilte ball i hatt med forfjamsede blåtrøyer på Camp Nou forrige måned, var det vanskelig å ikke tenke på hva som gikk gjennom hodene til Citys eiere. Syv år. Mer enn 14 milliarder kroner. Fortsatt henger de så langt etter de beste.

To seriemesterskap og to engelske cuper er brukbar trøst, men likevel. En vil tippe Mansour hadde forventet mer.

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland