Sarpsborg 08 var nær ved å rykke opp til Eliteserien forrige sesong. I dag fikk Sandnes Ulf kjenne på eliteserieformen til sarpingene.

Resultater og tabell for 1. divisjon

Sandnes Ulf - Sarpsborg 08 2-3

Fredrikstad rykket ned til 1. divisjon etter å ha tapt for lillebror og erkerival Sarpsborg 08 i fjor. Nå er Sarpsborg 08 i ferd med å snyte FFK for andreplassen og dermed direkte opprykk.

Og med Alta i siste kamp er andreplassen aboslutt innen rekkevidde.

Nordlendingene ligger midt på tabellen og har lite å spille for, i tillegg har de tatt kun 11 poeng på bortebane denne sesongen. Vinner sarpingene den kampen kan de feire opprykk foran egne tilskuere på Sarpsborg Stadion.

Fredrikstad har hatt en god sesong og har ligget på andreplass nesten hele sesongen bak suverene Sogndal. Sarpsborg 08 har 6. plass som laveste plassering og har sett bra ut i hele år. I dag spilte de fotball mer enn verdig den gjeveste ligaen i Norge.

Sarspborg nettet tre ganger i løpet av tyve minutter i første omgang og det så ut til at kampen var avgjort ved pause. Joackim Jørgensen og Tom Erik Breive scoret på hvert sitt distanseskudd før Martin Wiig på akrobatisk vis satte inn 3-0. Men Sandnes Ulf skulle komme tilbake.

Morten Eriksen reduserte et kvarter før slutt og Tom Erik Breive brente et straffespark like etterpå og dermed fikk Sandnes-spillerne blod på tann og Jason St. Juste dunket inn enda en redusering, men til ingen nytte. Sarpsborg red av stormen og har stø kurs mot Eliteserien.

Video Høydepunkter Sandnes Ulf - Sarpsborg 08, 31.10.10

Se sammendrag fra Sandnes Ulf - Sarpsborg her.

Borte bra, hjemme best

Sarspborg 08 har vist seg som et svært stabilt hjemmelag og det er kun Sogndal som har tatt flere poeng på eget gress. På bortebane har østfoldingene vaklet litt, men beviste i dag at de kan vinne, og spille glitrende fotball, også utenfor Sarpsborg, riktignok mot 1. divisjons dårligste hjemmelag.

Mange mål, mange målscorere

Det sies at gode lag har mange målscorere og ikke er avhengige av én superspiss med mye ansvar. Det er tilfellet hos Sarpsborg. Med 50 scoringer før siste runde er de tredje mestscorende lag i 1. divisjon, kun slått av erkerival Fredrikstad og Bryne.

Tom Erik Breive og Morten Giæver er toppscorere i klubben med 9 mål hver. Bak kommer Øyvind Hoås(8), Martin Wiig(7), Joachim Jørgensen og Micahel Trulsen(4). Dette tyder på et offensivt og spillende fotballag, med mange målfarlige spillere, noe som blir en kjærkommen tilvekst til Eliteserien. Hvis Sarpsborg rykker opp vel og merke.

Nrksport fulgte kampen spark for spark

Bryne sikret plassen

Løv-Ham - Bryne 1-2

Bryne har slitt i bunnen av tabellen i år og trengte tre poeng borte mot sterke Løv-Ham for å sikre plassen i 1. divisjon til neste år. Etter en jevn kamp trakk bortelaget det lengste strået og kunne derfor juble for fornyet plass i den nest øverste divisjonen.

1. omgang ble noe sjansefattig og målløs. Det var Løv-Ham som hadde de beste sjansene. 2. omgang ble mer fartsfylt, men det var bortelaget som skapte mest denne gangen. Geir Andre Herrem sendte Bryne i ledelsen fem minutter ut i omgangen. Etter 69 minutter la Sverre Larsen på til 0-2. Etter det presset Løv-Ham, men slet i spillets siste fase. Gang på gang var de nære på cornere, og i det 79. minutt fikk storscorer Sindre Marøy endelig hull på byllen da han kranglet ballen i mål etter en corner fra Storesund.

Hjemmelaget fortsatte presset, men klarte ikke utlikne. Det var store jubelscener da dommeren blåste av kampen. Keeper Anders Kristiansen takket for støtten med å klatre opp på tribunen og dele ut klemmer til de tilreisende brynesupporterne.

Video Løv-Ham - Bryne 31.10.10

Se sammendrag fra Løv-Ham - Bryne her.

Løv-Ham fortsetter å inneha den siste kvalikplassen selv med tap, men seier hadde nærmest sikret plassen før sesongens siste runde.

Follo kan klare det umulige

Follo - Mjøndalen 2-0

Follo tok tre livsviktige poeng hjemme mot Mjøndalen i dagens oppgjør på Ski Stadion. Mjøndalen kunne med seier mot Follo sikre seg en plass i 1.divisjon 2011, mens Follo på sin side var helt avhengige av tre poeng for å ha en sjanse til å klare seg.

Follo startet best og var det førende laget helt fra starten av. Hjemmelaget skapte flere gode sjanser, men ingen som resulterte i mål før pause. Gjestene forsvarte seg godt og skapte noen få sjanser, men ikke nok til at det ble mål av det, og det stod 0-0 til pause.

Kun fire minutter ut i den andre omgangen, så slo Alban Shipshani en god corner som endte i bena på Markegård. Den driblevillige spissen satte ballen elegant mellom bena til Rotevatn og 1-0 til Follo. Like etter det hadde de brunkledde en god periode, hvor de blant annet skapte en trippelsjanse som Laajaab burde satt i mål. I steden var det Alexander Ruud Tveter som doblet ledelsen for vertene, etter godt forspill av ”Bonni” Maruti og Eirik Markegård. 2-0 ble også sluttresultatet, en fortjent seier til hjemmesvake Follo.

Se sammendrag fra Follo - Mjøndalen her.

Det vil si at Follo klatrer opp en plass, med 29 poeng. Sandnes Ulf tapte sin siste kamp i årets 1.divisjon mot Sarpsborg. Det vil si at hvis Follo slår Moss i den siste kampen neste helg, så sikrer de seg videre spill i 1.divisjon 2011. Mjøndalen står med 32 poeng og vil klare seg med uavgjort i sin siste kamp som er mot Nybergsund-Trysil.

Strømmen jakter kvalikplass

NIL- Trysil - Strømmen 0-2

NIL-Trysil ligger midt på tabellen og hadde relativt lite å spille for da de møtte Strømmen på Nybergsund stadion. Kampen ble gjevn, men Strømmen var best foran mål.

Det skulle gå en stund før det ble scoring i Nybergsund, men i det 69. minutt smatt Nikolai Hagen forbi hjemmelagets forsvar og satte ballen under Sandbuløkken i målet. Helt på tampen la Nikolai Djupesland på til 0-2.

Video Nybergsund-Trysil - Strømmen 31.10.10

Se sammendrag fra Nybergsund-Trysil - Strømmen her.

Med tre poeng fra dagens bortekamp setter Strømmen skikkelig press på Løv-Ham på den siste kvalikplassen. Strømmen ligger bak, kun på målforskjell. Til neste helg, i sesongens siste runde, møter Strømmen nettopp Løv-Ham til en duell. Kampen vil sannsynligvis avgjøre hvem som får plassen, selv om Bodø/Glimt, med ett poeng mindre, også har muligheten hvis det skulle bli uavgjort.

Sjansesløseri endte målløst

Bodø/Glimt - Moss 0-0

Bodø/Glimt kunne med seier mot tabelljumbo Moss ha klatret opp på kvalikplass. Moss var helt avhengige av tre poeng for å ha noen sjanse til å overleve.

De første 45 minuttene på Aspmyra var enveiskjørin. Hjemmelaget trykket på og skapte sjanse på sjanse. Det stod 7-0 i målsjanser, og det var smått utrolig av Moss ikke lå under med flere mål til pause.

De gulkledde fortsatte dominansen og sjansesløseriet i den andre omgangen. Moss skapte lite men kunne ha skapt et lite under ved Thomas Klaussen i det 74. minutt, men Londak reddet. Ingen av lagene maktet å sette ballen i målet, og det endte dermed 0-0 og poengdeling.

Video Høydepunkter fra Bodø/Glimt - Moss, 31.10.10

Se sammendrag fra Bodø/Glimt - Moss her.

Med det så rykker Moss ned, og har ingenting å spille for når de møter Follo i den siste serierunden av årets 1.divisjon. Moss hadde en stor sjanse til å klare kvalik med tre poeng her i dag, men isteden er de avhengige av tre poeng i den siste kampen som er mot Tromsdalen. Samtidig så må oppgjøret mellom Strømmen-Løv-Ham ende uavgjort.

Mistet viktige poeng på overtid

Alta – Ranheim 2-2

Ranheim måtte nøye seg med ett poeng i bortekampen mot Alta etter at Martin Norbye utlignet for hjemmelaget på overtid. Med tanke på at både Løv-Ham og Bodø/Glimt avga poeng i sine kamper ville Ranheim vært klar for kvalifisering til neste års Eliteserie med seier, men nå er det fortsatt en mulighet for at de kan miste plassen.

Blåtrøyene skal møte Sogndal på hjemmebane i siste kamp og vil med uavgjort eller bedre være sikret kvalifisering. Strømmen og Løv-Ham ligger to poeng bak, men siden de møtes i siste kamp kan kun en av de to ha mulighet til å passere trønderne. Bodø/Glimt ligger tre poeng bak og skal møte Tromsdalen i siste kamp. Med seier til Glimt og tap til Ranheim vil laget fra Bodø passere Ranheim på tabellen.

Ranheim startet kampen best, men det var Alta som gikk opp i ledelsen. Thomas Braaten fikk godt treff på et frispark og banket ballen i mål. Hjemmelaget tok med seg ledelsen inn til pause, men i løpet av to hektiske minutter i andre omgang snudde kampen.

Ranheim fikk to straffespark på kort tid etter to identiske hands-situasjoner inne i Altas 16-meter. Kenneth Dokken var sikker ved begge anledninger og det så lyst ut for bortelaget.

Likevel fikk Alta sin utligning på tampen av kampen og det er duket for en meget spennende avslutning i 1. divisjon.

Video Alta - Ranheim 31.10.10

Se sammendrag fra Alta - Ranheim her.

Knepen seier til FFK

Fredrikstad – Tromsdalen 2-1

Fredrikstad tok en viktig seier hjemme mot Tromsdalen og henger fortsatt med i kampen om andreplassen som gir direkte opprykk.

Tromsdalen på sin side må etter all sannsynlighet belage seg på spill i andredivisjon til neste år. Laget fra nord ligger tre poeng bak Sandes Ulf på sikker plass, men grunnet deres dårlige målforskjell er de i realiteten nede.

Video Fredrikstad - Tromsdalen 31.10.10

Se sammendrag fra Fredrikstad - Tromsdalen her.

Tromsdalen satte en støkk i hjemmefansen like etter pause da Jonas Johansen sendte sitt lag i ledelsen fra straffemerket. Likvel tok det ikke lang tid før FFK hadde snudd kampen. Først utlignet Gunnar Heidar Torvaldsson fra straffemerket og drøye ti minutter senere sendte Simen Rafn FFK i ledelsen. Tromsdalen klarte aldri å svare etter dette og hjemmelaget kontrollerte inn kampen mot slutten.

• Karina Sævik ble Vålerenga-helt med to perlemål

Karina Sævik scoret begge målene da Vålerenga slo Røa 2-0 i Toppserien lørdag ettermiddag. De blåkledde fra Oslo øst står med to seirer etter to kamper i Toppserien.

Onsdag vanter nok et lokaloppgjør for VIF når Stabæk kommer på besøk.

Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
  • Hansen og Barcelona med kjempesmell i semifinalen

Caroline Graham Hansen og Barcelona er storfavoritter til å vinne mesterligaen, men røk på et bananskall i første semifinalekamp mot Chelsea. Det endte med 0-1-tap.

Erin Cuthbert ble kampens eneste målscorer like før pause, og de blåkledde tar med seg en 1-0-ledelse til returoppgjøret i London neste lørdag.

Chelseas Guro Reiten kom inn som innbytter på overtid, mens Ingrid Syrstad Engen ble byttet ut etter en drøy time. Hansen spilte hele kampen for Barcelona.

Spain Soccer Champions League

• Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

– Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

Haaland
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

– Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

– Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

– Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

Andreas van der Spa
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.