Hopp til innhold

Her er eliteseriens drømmespiller

NRK.no lot Tom Nordlie leke Dr. Frankenstein. Her er hans ultimate fotballspiller basert på alle ferdighetene og kroppsdelene i eliteserien.

Foppal

Tom Nordlie fikk velge ut ferdigheter og kroppsdeler fra alle spillerne i eliteserien for å lage en drømmespiller. Les mer om hver enkelt spiller lenger ned i saken.

Foto: Grafikk: Henrik Lied

Tom Nordlie

Tom Nordlie har satt sammen sin egen, ultimate drømmespiller.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Om denne spilleren fantes, ville han ha vært verdensklasse! sier fotballtrener Tom Nordlie (51) begeistret.

Nordlie har en unik innsikt i norsk toppfotball etter å ha vært trener for fem av årets eliteserielag: Vålerenga, Lillestrøm, Odd, Viking og Start.

Derfor utfordret NRK.no Nordlie til å sette sammen sin egen, ultimate drømmespiller.

  • Er du enig med Tom Nordlie? Kom med dine forslag i kommentarfeltet under artikkelen!

Nordlie ble bedt om å finne eliteseriens beste høyrefot, venstrefot, målteft, spilleforståelse, fart, utholdenhet, takler, dribler og hodespiller.

Etterpå var han svært tilfreds med resultatet.

– Ingen av spillerne er verdensklasse totalt sett. Men det er få fotballspillere i verden som slår Peter Kovacs i en hodeduell eller som har bedre utholdenhet enn Bjørn Helge Riise. Min drømmespiller ville dominert både i eliteserien og på landslaget, mener Nordlie.

Under kan du lese hvorfor Tom Nordlie valgte som han gjorde i jakten på den ultimate eliteseriespilleren:

Høyre fot:

  • Borek Dockal, Rosenborg:

Den tsjekkiske midtbanespilleren leverte en strålende sesong i fjor, med ti mål og

Dockal

Nordlie beskriver Rosenborgs Borek Dockal som en ener.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

fem målgivende pasninger. 24-åringen slår det som er av offensive dødballer for Rosnborg, og er kjent for sitt millimeterpresise høyrebein.

– Han er en ener. Enten det er skudd eller pasninger, i fart eller fra dødball. Han treffer nesten alltid. Han behersker alle teknikker, og er utrolig viktig for Rosenborg både som tilrettelegger og avslutter, begrunner Nordlie.

Han trekker frem følgende spiller som en aktuell kandidat.

– Magnus Wolff Eikrem ble vurdert. Han har de samme kvalitetene, men jeg ser på Dockal som hakket mer effektiv, sier Nordlie.

Venstre fot:

  • Petter Vaagan Moen, Lillestrøm:

Den tidligere Brann og HamKam-spilleren ble hentet til Åråsen fra Queens Park Rangers før forrige sesong. I sin første sesong for Lillestrøm stod han for seks mål og ni målgivende pasninger, til tross for litt skadeproblemer.

– I likhet med Dockal har Vaagan Moen sin fremste styrke i en svært presis skudd- og pasningsfot. Han er kjent som «Mjøsas Beckham», og det er ikke uten grunn. Vaagan Moen har en strålende teknikk med innsiden av foten, noe som kommer godt med enten han skal sentre eller skyte, sier Nordlie.

Han fant ingen klare utfordrere til «beste venstrefot» i eliteserien.

– Det er ingen som kan måle seg mot Vaagan Moen og hans presisjon, forklarer Nordlie.

Fart:

  • Joshua Gatt, Molde:

Den amerikanske 21-åringen er egentlig angrepsspiller, men har operert både på høyreback og høyrekant etter overgangen til Molde. Der har han gjort seg bemerket for sine mange løp nedover sidelinjen.

– Gatt er utrolig rask. Han har veldig kvikke føtter, og dermed også raske retningsforandringer. Dessuten har han både god akselerasjon og god toppfart, forklerer Nordlie.

Han var også innom LSK-spiller Erling Knudtzon.

– Det var et vanskelig valg, for Knudtzon er utpreget rask, han også. Det hadde vært spennende å se de to i en ren løpsduell. Men jeg holder Gatt som den raskeste, sier trenerveteranen.

Utholdenhet:

  • Bjørn Helge Riise, Lillestrøm:

Bjørn Helge Riise er i likhet med sin storebror John Arne en skikkelig energibunt av en fotballspiller. Siden overgangen til Åråsen fra Fulham i fjor sommer, har 29-åringen vært en viktig mann for trener Magnus Haglund. Spesielt løpskraften har kommet til gode på en ellers offensiv LSK-midtbane.

– Først og fremst har Bjørn Helge et veldig godt oksygenopptak. Han gjør det alltid bra på tester, og er ellers full av energi, sier Nordlie før han fortsetter:

– Det som skiller ham fra andre spillere med god utholdenhet, er hans ekstreme vilje til å ta seg helt ut. Han kan det å presse seg, forklarer Nordlie.

Hodespill:

  • Peter Kovacs, Strømsgodset:

Den 34-årige ungareren scoret fjorten mål for «Godset» forrige sesong. Med sine 198 centimeter på strømpelesten er han nærmest umulig å slå i lufta, noe Strømsgodset vet å utnytte både på defensiv dødball og i motstanderens 16-meter.

– Kovacs har en egen evne til å være først på ballen i hodedueller. Han har en enorm rekkevidde han vet å utnytte, enten det er på offensive eller defensive situasjoner. Han har en stor fordel på grunn av høyden, men det er lov å være høy, sier Nordlie.

Han trakk fram Odds Frode Johnsen som en kandidat, uten at Johnsen nådde opp til stempelet «eliteseriens beste hodespiller».

Taklinger:

  • Frode Kippe, Lillestrøm:

Lillestrøm-kaptein Frode Kippe har i en årrekke vært en bauta i midtforsvaret til laget fra Romerike. 35-åringen er kjent for sin tøffe spillestil, og er en fryktet motstander for eliteseriens angripere.

Frode Kippe

Nordlie beskriver Frode Kippe som en kompromissløs spiller.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

– Kippe er kompromissløs. Han har stor rekkevidde, og takler med god timing og styrke, forklarer Nordlie.

Han mener det er viktig å påpeke at LSK-stopperen er en fair spiller, til tross for den tøffe spillestilen.

– Kippe har blitt tregere med årene, og må kompensere for det med sine taklinger. Han har utviklet den delen av spillet sitt, og er ofte rent på ballen. Det ble kun seks gule kort forrige sesong, sier Nordlie.

Driblinger:

  • Adem Güven, Odd:

Den 27-årige midtbanespilleren scoret fem mål på 27 kamper forrige sesong, og var en av Odds bedre spillere. Güven er kjent for sine kvikke føtter og sin strålende nærteknikk.

– At jeg velger Güven som eliteseriens beste dribler er kanskje en overraskelse for mange. Men han er undervurdert. På sitt beste har han enorme ferdigheter én mot én. De fleste har noe å lære av ham når det kommer til ballkontroll og tekniske ferdigheter, mener Nordlie.

Trenerveteranen vurderte Tarik Elyounoussi, men endte altså på Güven.

– De har mange like kvaliteter. Men på sitt beste er Güven umulig å stoppe, begrunner Nordlie.

Målteft:

  • Torgeir Børven, Vålerenga:

Spisstalentet scoret ti mål på 24 kamper fra start (for Odd og Vålerenga) forrige sesong, og har bøttet inn fulltreffere i vinter. Ni mål på åtte treningskamper er fasiten for 21-åringen.

– Det lukter mål når Børven er innenfor 16-meteren. Han dukker opp der han skal, og han han er unik evne til å være der returene havner, sier Nordlie.

Strømsgodsets nyervervelse Thomas Sørum ble nevnt av Nordlie, men ble veid og funnet for lett sammenliknet med Børven.

Fotballklokskap:

  • Daniel Berg Hestad, Molde

Superveteran Daniel Berg Hestad (37) spilte totalt 24 kamper for gullaget Molde forrige sesong, og bidro med sin enorme rutine til at Ole Gunnar Solskjærs menn forsvarte tittelen fra 2011.

Daniel Berg Hestad

Moldes Daniel Berg Hestad er er av eliteseriens mest rutinerte spillere.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

– Berg Hestad har en unik rutine og erfaring. Med alderen svekkes fysikken, og da blir den taktiske klokskapen mer og mer viktig for spillerne. Den klokskapen besitter Moldes kaptein i aller høyeste grad, sier Nordlie.

Han mener Magnus Wolff Eikrem er en god nummer to når det kommer til fotballklokskap, men mener Berg Hestad scorer høyere på det defensive.

– Berg Hestad har et strålende blikk for spillet. Han ser tidlig hva som er i ferd med å skje, og er flink til å bryte spillet, begrunner Nordlie.

Fotball

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
  • Viking stoppet av FFK – tre kamper uten seier

    Poengfangsten går trått for Viking. Søndag ble laget holdt til 1-1 hjemme mot Fredrikstad.

    Ikke siden åpningskampen har Viking stått igjen som vinner i Eliteserien. Nicholas D'Agostinos hodestøt fikset poenget mot FFK.

    Før det hadde Morten Bjørlo gitt gjestene ledelsen på fantastisk vis. I det åttende minutt snappet han opp en svak Viking-pasning, tok seg oppover i banen og knallet inn 0-1 fra 20 meter.

    (©NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Viking - Fredrikstad
    Foto: Carina Johansen / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden