Hopp til innhold

Her er ekspertenes drømmelag fra VM

En norsk spiller fikk plass da NRKs fotballeksperter Tom Nordlie og Lise Klaveness tok ut de 11 spillerne de mener har vært best i årets VM.

Hope Solo, Lena Goessling og Ada Hegerberg

Amerikanske Hope Solo (t.v.), tyske Lena Goessling og norske Ada Hegerberg er tre av spillerne på NRK-ekspertenes VM-lag.

Foto: Ap/Afp/NTB Scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Natt til mandag (norsk tid) avsluttes fotball-VM med finale mellom USA og Japan.

I den anledning har de to NRK-ekspertene tatt ut hvert sitt «drømmelag» fra VM.

Lise Klaveness` «all star» VM-lag:

Lise Klaveness

NRKs fotballekspert Lise Klaveness.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Keeper:

Hope Solo, USA

– I tøff konkurranse med Nadine Angerer (Tyskland) og Wang Fei (Kina), lander jeg på at Hope Solo har vært VMs beste målvakt, sier Klaveness.

FBL-WC-2015-WOMEN-MATCH49-USA-GER

Hope Solo, USA.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

USA avanserte fra det de fleste mener var den desidert tøffeste gruppen og har kun ett baklengsmål.

– Det skal Solo ha sin del av æren for. Autoritær i feltet, god på distribusjon og sterk i posisjonsspillet både offensivt og defensivt. Og selvsagt: den beste reaksjonsevnen av alle keeperne, sier Klaveness.

Sidebacker:

SOCCER/ Soccer: Women's World Cup-Training USA

Ali Krieger, USA.

Foto: Michael Chow / Reuters

Ali Krieger, USA og Lucy Bronze, England

– I et VM der mange av de beste lagene har hatt glimrende backer, synes jeg nevnte to har stått mest frem. Krieger har vært fremragende en mot en, både offensivt og defensivt, samt vært aktiv fremover med mange løpsinitiativ langs linjen, sier Klaveness.

Hun peker på at Lucy Bronze på sin side har hatt to avgjørende scoringer – i åttedelsfinalen mot Norge og i kvartfinalen mot Canada.

– Også med sitt kontante spill defensivt har Bronze vært toneangivende for det engelske sensasjonslaget.

Midtstoppere:

FBL-WC-2015-WOMEN-MATCH49-USA-GER

Julie Johnston, USA.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Julie Johnston, USA og Azusa Iwashimizu, Japan

– Julie Johnston er VMs største, positive overraskelse. Hun hadde ikke mange landskamper i forkant av VM, men har tatt tak i det amerikanske forsvaret som om hun aldri har gjort annet enn å prestere i mesterskap, sier Klaveness, og fortsetter:

– Hun har en enorm rekkevidde og har ikke vært redd for å bryte ut av forsvarsleddet for å bidra offensivt i kontringer. Johnston har dessuten vært en viktig brikke på USAs dødballer.

I likhet med USA har Japan imponert defensivt.

– Midtstopper Iwashimizu har samarbeidet godt med resten av den japanske backfireren, og har i tillegg fungert som en viktig ballsentral offensivt ved at hun strør baller til de fremste spillerne fra midtforsvaret.

Midtbane: '

SOCCER/ Soccer: Women's World Cup-Training Session USA

Carli Lloyd, USA.

Foto: Michael Chow / Reuters

Carli Lloyd, USA

– Carli Lloyd har hatt nok et strålende mesterskap, og har kanskje vært VMs aller beste og viktigste spiller. Hun har styrt den amerikanske midtbanen med sin uovertrufne innsats. Lloyd har skapt rom for andre ved at hun ofte har tatt dype løp i banen og hun har vært avgjørende for USAs suksess med sine scoringer og assists.

Fara Williams, England

– Den svært rutinerte Liverpool-spilleren har vært sentral for Englands suksess-VM. Williams har en strøken dødballfot, er smart i posisjonsspillet sitt og svært dyktig til å vurdere hvilket rom det er mest effektivt at hun slår ballen inn i. I tillegg har hun holdt nervene i sjakk når hun ved to anledninger har scoret på straffe.

FBL-WC-2015-WOMEN-USA-PRESSER

Megan Rapinoe, USA.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

Megan Rapinoe, USA

– Rapinoe åpnet mesterskapet med et brak. To scoringer og banens beste mot Australia. Måtte stå over kampen mot Kina på grunn av karantene (gule kort), men har for øvrig vært en av USAs beste spillere i øvrige kamper også. Rapinoe er en uforutsigbar spiller med god nærteknikk og fantastisk tilslag.

Angrep:

FOI-WOM-GERMANY-V-FRANCE:-QUARTER-FINAL---FIFA-WOMEN'S-WORLD-CUP

Eugenie Le Sommer, Frankrike.

Foto: Minas Panagiotakis / Afp

Eugenie Le Sommer

– Le Sommer har vært bra for Frankrike i mange år, men i årets VM tok hun virkelig steget opp blant de aller beste angriperne. Dyktig på å variere mellom det å slå og gå, og det å tørre å utfordre selv. Hun har fremstått med stor selvtillit og det har stor sett blitt farlig hver gang Le Sommer har hatt ballen. Har scoret tre mål.

SOCCER/ Soccer: Women's World Cup-France at Germany

Celia Sasic, Tyskland.

Foto: Eric Bolte / Reuters

Celia Sasic, Tyskland

– Med sine seks mål ligger Sasic an til å bli VMs toppscorer. Hun har vist fantastiske avslutteregenskaper mesterskapet gjennom, og har dessuten vist at hun er en mester i å kombinere med spillere rundt seg (særlig spisskollega Anja Mittag).

Lisa De Vanna, Australia

– Australia har vært et av de lagene som har imponert mest under årets VM, og De Vanna har utvilsomt vært lagets store profil. Hun har grepet hver kamp med lidenskapelig innsats og et ekstremt tempo i alt hun har gjort. Hun har i tillegg jobbet hardere defensivt enn vi har sett henne gjøre i tidligere år. Scoret tre mål.

Tom Nordlies «all star» VM-lag

Tom Nordlie

NRKs fotballekspert Tom Nordlie.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

(Formasjon: 4-3-3)

Keeper:

Hope Solo, USA

– Hun har sluppet inn ett mål. Det har også med hele laget å gjøre, men hun er trygg på strek, trygg i feltet, hun dirigerer og er en leder.

Fabiana, Brasil

– Hun er den eneste som har levert til forventningene på Brasil. Hun har enorm løpskapasitet, og er veldig bra offensivt.

Julie Johnston, USA

– Hun hadde bare noen få landskamper før VM. Hun var på Algarve Cup også, og også da var hun rask og meget god i lufta. Hun har store lederegenskaper.

Wendie Renard, Frankrike

– Hun er elegant, på grensen til nonchalant. Det ser nesten ut som det går litt sent med henne, men hun har full kontroll og oversikt. En typisk spillende midtstopper.

FBL-WC-2015-WOMEN-FRA-PRESSER

Amel Majri, Frankrike.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Amel Majri, Frankrike

– Jeg synes ikke det har vært så mange gode venstrebacker i dette VM. Majri startet ikke i starten av VM, men i de to siste kampene har hun kommet inn og vært drivende god offensivt. Hun har et godt venstrebein.

FBL-WC-2015-WOMEN-MATCH18-SUI-ECU

Ramona Bachmann, Sveits.

Foto: ANDY CLARK / Afp

Ramona Bachmann, Sveits

– Dette er en spiller få prater om, men som er en skikkelig indreløper. Hun er en motor, og hun kunne spilt på hvilket som helst av lagene i VM.

FBL-WC-2015-WOMEN-GER-PRESSER

Lena Goessling, Tyskland.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

Lena Goessling, Tyskland

– En spielführer. Hun dirigerer kampene. Hun har ikke vært helt på høyden i hele VM, men forsvarer en plass.

Carli Lloyd, USA

– Hun kan spille flere steder på midtbanen. Hun er forholdsvis målfarlig og en ledertype. En god allrounder.

Élodie Thomis, Frankrike

– Hun er den raskeste spilleren, og helt livsfarlig foran mål. Det er uforståelig at hun ble byttet ut da Frankrike tapte for Tyskland i kvartfinalen.

ada

Ada Stolsmo Hegerberg.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Ada Stolsmo Hegerbeg

– Hun spilte på et lag i VM der hun ikke helt fungerte, men likevel. Hun er bare 20 år, sterk, rask og jobber knallhardt for laget. Alle snakker om henne som stor og sterk, men jeg ser henne som fotballklok og som en leder, allerede nå i ung alder.

Asisat Oshoala, Nigeria

– I de innledende kampene i VM var hun en av de aller beste. Hun er målfarlig, driblesterk og har x-factor. Hun er en spiller som kan gjøre veldig mye på egenhånd.

PS! Ada Stolsmo Hegerberg benytter Tom Nordlie som mental trener og rådgiver og har jevnlig kontakt med den kjente trenerprofilen.

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland