Hopp til innhold

Her har Graham Hansen (11) allerede startet hardkjøret

NORRKÖPING (NRK.no): Caroline Graham Hansen startet uvanlig tidlig å trene systematisk for å bli det hun nå er blitt: Norges nye fotballyndling.

Graham Hansen

Her er Caroline Graham Hansen i aksjon som 11-åring på Lyns 91-lag. I kveld spiller hun EM-semifinale for Norge.

– Det begynte med at jeg syntes det hørtes skikkelig kult ut å trene to ganger om dagen. Det var ikke konkret for å bli landslagsspiller da, jeg tenkte bare det ville bli gøy, forteller Caroline Graham Hansen.

18-åringen har forbløffet det norske publikummet under fotball-EM med sin usedvanlig slepne teknikk og underholdende måte å spille fotball på, noe du kan se i videoen under. Stabæk-spilleren er i disse dager i forhandlinger med flere storklubber, blant andre Bayern München.

Det kan hun trolig takke et valg hun gjorde allerede da hun gikk på barneskolen. Da begynte Graham Hansen å trene systematisk og målrettet med håp om en dag å bli proff fotbaIlspiller.

I dag er hun selvskreven i startoppstillingen når Norge spiller EM-semifinale mot Danmark i svenske Norrköping.

NTG som 13-åring

Selv mener Graham Hansen det var et nøkkelvalg å begynne på ungdomsskolen ved Norges Toppidrettsgymnas som 13-åring, men pappa Petter Normann Hansen mener datteren startet satsingen enda tidligere.

Graham

Caroline Graham Hansen har vært en viktig spiller for Norge hittil i EM. Her feirer hun Norges mål mot Island.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Da hun var 10-11 år begynte vi å snakke om at hun skulle sette seg hårete mål for talentet hun hadde. Helt fra syvårsalderen var det veldig mye fotball, men hun begynte å trene strukturert da hun var rundt 11 år, sier han.

Valget var lystbetont for Graham Hansen, men skilte seg fra det de fleste jevnaldrende venninnene var opptatt av på den tiden.

Spilte med gutter

– Caroline var veldig tidlig ute med å være bevisst på hva hun ville. For en jente var det uvanlig å være så målrettet så ung, men hun spilte sammen med gutter som hadde samme drømmer. Så det ble veldig naturlig, sier Normann Hansen.

Men starten på fotballsatsingen ble tøffere enn antatt for den unge Graham Hansen. Hun gikk rett i gang med å trene to treningsøkter om dagen da hun begynte på NTGs ungdomslinje som 13-åring.

Graham Hansen var spinkel, og den økte treningsmengden satte sine spor på kroppen.

– Det første året gikk jeg ned en del i vekt og ble ganske tynn og sliten. Det var litt tøft i starten, men det gikk seg til etter hvert, forteller hun.

Pappa Hansen utdyper:

– Hun var sliten etter det første året, det så vi. Mange får skader fordi de ikke er vant til treningsmengden, men det går seg til. For Caroline hadde all trening før NTG vært en slags lek med ball, noe som også var en del av planen, men ved 13-årsalderen begynte hun å fokusere mer på styrke og hurtighet og sånn.

Graham Hansen valgte bort mye av det andre ungdommer er opptatt av for å satse fullt på idretten. Festing og tenåringsopprør har det ikke blitt så mye av.

– Man har kanskje ofret litt, men det man ikke vet noe om har man ikke vondt av, sier hun og ler.

– Jeg hadde heldigvis en hel del venner som drev med idrett. Etter hvert som vi ble eldre falt mange av de fra og ville gjøre andre ting, men for meg har fotballen alltid vært det mest morsomme jeg kan drive med, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Caroline Graham Hansen regnes som norges største fotballtalent for jenter. I EM har hun briljert banen. Redigering: Peter Bryng

VIDEO: Slik har Caroline Graham Hansen briljert i EM.

Undervurdert av Klaveness

Oslo-jenta spilte sammen med gutter helt frem til hun var 15 år, og tror dette er mye av grunnen til at hun er blitt så god – spesielt teknisk.

– Jeg tror det har hatt veldig mye å si. Jeg spilte sammen med mange som var litt bedre enn meg, og måtte alltid være skjerpet og gi mitt beste, forteller hun.

Blant annet spilte hun sammen med Molde-spilleren Mats Møller Dælie på Lyns guttelag. Som 15-åring ble hun oppdaget av Stabæks toppserielag. Det husker NRKs fotballekspert, Lise Klaveness, veldig godt. Hun spilte selv for Stabæk da.

– Da Caroline kom på den første treningen, syntes jeg helt ærlig hun så veldig tynn, liten og ikke spesielt god ut. Men den tanken måtte jeg bare spise i meg, for da jeg fikk se henne med ball skjønte jeg fort at hun hadde et voldsomt talent, forteller Klaveness.

Studerer Barcelona

Graham Hansen spilte seg rett inn på laget til Stabæk, og debuterte på høyeste nivå i en alder av 15 år og 192 dager. Året etter, i 2011, spilte hun sin første a-landskamp.

Hun har så å si vært fast i Norges tropp siden da. Klaveness har tidligere uttalt at hun tror 18-åringen kan bli verdens beste.

– Jeg er veldig fan av Caroline. Ikke bare er hun god, hun er også genuint opptatt av fotball. Hun er sånn som sitter og ser på video av Barcelona og tenker og analyserer veldig mye. Hun var tidlig ute med sånt, for mange av de unge spillerne er mest opptatt av seg selv og er gjerne såre for tilbakemeldinger.

– Carolines store styrke er derimot at hun er veldig sterk mentalt og tar til seg alle tilbakemeldinger, sier Klaveness.

– Ingen Zlatan-type

Graham Hansen har familien med seg til EM i Sverige, som er hennes første mesterskap. Pappaen er veldig stolt, men ikke overrasket over at datteren har nådd så langt tross sin unge alder.

– Jeg skjønte at Caroline kunne bli god allerede da hun spilte syverfotball som liten jente, etter et halvt år med organisert fotball. Hun dominerte sammen med guttene og var en morsom spiller allerede da, men hun har aldri vært noen Zlatan-type som har gått rundt og sagt at hun skal bli landslagsspiller, det har bare vært naturlig for henne å drive veldig mye med fotball, fastslår han.

I EM har hun måttet innfinne seg med en litt uvant kantrolle, som gjør at hun ikke har fått benytte seg av finteferdighetene i like stor grad som ellers. Likevel har hun vært en av de klart beste for Norge, og utnevnes av Danmark-kaptein Katrine Pedersen som den spilleren de må passe mest på i kveldens semifinale.

– Vi skal nok bruke litt ekstra tid på Caroline i kampen, ja. Hun er veldig god, sier Pedersen, som til vanlig er lagvenninne med Graham Hansen i Stabæk.

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden