Hopp til innhold

- De målte farten til 150 km/t. Men jeg tror ikke det var så mye

Hvilken sjuåring ville ikke dyrke en person med tilnavnet "Hot Shot"? Peter Lorimer var i våre øyne halvt superhelt og halvt fotballspiller.

Peter Lorimer

Leeds-legenden Peter Lorimer var nylig i Norge på en lynvisitt for å besøke venner i den norske avdelingen av Leeds' supporterklubb.

Foto: Montasje/Bjørnar Hjellen

Denne uken har han besøkt Oslo.

Jeg sitter bare noen centimeter unna en av verdens mest berømte skuddføtter. Høyrefoten til Leeds-legenden Peter Lorimer.

En gang skjøt den foten så hardt at universiteter målte farten på skuddene og slo fast at Peter Lorimer hadde verdens hardeste skudd.

Skotten tar et godt grep rundt låret.

- De målte farten til 150 kilometer i timen. Men jeg tror ikke det kan ha vært så mye. De kom i hvert fall frem til at det handlet om timing, forteller han til meg.

Les flere saker om Leeds United her

Hvilke fotballmyter vokste du opp med? Del dem nederst i saken!

Kunne brekke målstenger

Mytene om Peter Lorimer var mange da jeg vokste opp. Uten internett og Wikipedia måtte vi basere oss mye på hva de eldre gutta fortalte oss. Og det var ofte mye løgn.

Vi blandet dermed sammen virkelighet og fri fantasi.

Skuddbeinet til Lorimer kunne brekke målstenger i to, hørte vi om den skotske fotballhelten da vi vokste opp.

Vi slukte historiene rått mens vi byttet til oss fotballkort av målmaskinen.

Stilte du deg i veien for Peter Lorimers ball-prosjektiler på 60- og 70-tallet, var du i trøbbel.

Den knallharde skuddfoten skaffet ham tilnavnet "Hot Shot", og Leeds ble laget lenge før jeg hadde sett en eneste kamp med den engelske klubben.

Kevin Keegan? Hvem var det?

Peter Lorimer

Peter Lorimer: - Det forundrer meg at andre klubber gjør de samme feilene som Leeds.

Foto: Bjørnar Hjellen

Haltende innledning

Denne ukenskulle jeg endelig få møte mr. "Hot Shot".

Idet jeg hilser på helten fra fotballkortene, ser jeg at han har endret stil med årene.

Den grånende Leeds-legenden har etter hvert rukket å bli 64 år og noen kilo tyngre. Som alle gode briter drikker han sitt øl med glede. Noe han også gjorde idet jeg ankom.

- I must say that you to me are an legend, stammer jeg.

Jeg hører plutselig at jeg snakker engelsk med øst-europeisk aksent. Jeg er paralysert av overdreven respekt for den pensjonerte fotballspilleren.

Hyggelig som han er, tar han det med fatning, og røper at han har et avslappet forhold til sin egen legendestatus.

- Jeg er fornøyd med å tenke på at jeg har gitt glede til så mange over så mange år. Jeg kan selv huske hvordan jeg så opp til mine helter da jeg var ung gutt i Dundee, forteller han.

- Må oppmuntre unge talenter

I likhet med Herman Stengel, som torsdag signerte for Stabæk og kan bli eliteseriens yngste spiller , var Lorimer kun 15 år da han ble oppdaget.

Det er ikke for ungt, synes skotten.

Peter Lorimer - fotballkort

Peter Lorimers fotballkort fra glansperioden i Leeds.

- Man må helt klart oppmuntre unge talenter. Hvis du er stor nok og god nok, så er du gammel nok, sier Lorimer engasjert.

Lorimer er derimot mer bekymret over at ungdommen ikke spiller nok fotball.

- I England er det nesten ingen som spiller fotball ute på løkka lenger. De sitter i stedet inne og spiller og er opptatt av telefonene sine.

Etter den haltende innledningen har jeg gjenfunnet både ro og opprinnelig aksent. Lorimer er avslappet og i godt lune, og ikke vanskelig å be når han får spørsmål om fotball.

- Før i tiden pleide vi å si at de beste ungene var de sultne ungene, de som kom fra arbeiderklassen. Slik er det tydeligvis ikke lenger, sier den fargerike skotten.

Tøft i Premier League

Peter Lorimer debuterte for A-laget i 1963 og spilte 449 kamper for laget til han ga seg i 1979. I 1983 gjorde han comeback i Leeds-drakten, for å hjelpe klubben som hadde rykket ned i 2. divisjon.

Han spilte sin siste kamp for Leeds i 1985 som 39-åring.

Lorimers "alt for klubben"-holdning, er vanskelig å finne igjen i dagens Premier League.

Peter Lorimer - fotballkort

'Peter has the hardest shot in football', står det på baksiden av kortet.

Mye er forandret siden 60-tallet, og Leeds-veteranen tror det aldri har vært så tøft som nå for en ung og ukjent spiller å slå seg opp i Premier League.

- Klubber som Manchester City betaler enorme summer for å hente til seg de største profilene, så en ukjent spiller fra Norge har ikke en sjanse, selv om han kan være en like god fotballspiller, forteller han.

- Det er nesten ikke engelskmenn tilbake i Premier League, heller.

Forundret over pengebruk

I dag sitter Peter Lorimer i styret i Leeds. Han driver også puben The Commercial i Leeds, et populært sted for mange norske Leeds-fans.

- De oppfører seg fint når de er der, forteller han og smiler.

Leeds har vært med på både opp- og nedturer i engelsk fotball.

Etter suksessfulle sesonger på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet (blant annet med semifinalespill i mesterligaen), rammet krisen Leeds.

Les mer om Leeds ned- og oppturer her

Store investeringer førte til at klubben satte seg i kraftig gjeld, og flere av de beste spillerne måtte selges. Dermed raste klubben ned i Championship etter 2003/04-sesongen, etter å ha spilt i mesterligaen fire år tidligere.

- Det som forundrer meg er at andre klubber nå gjør de samme feilene som Leeds i sin tid gjorde, sier Lorimer, og fortsetter:

- Investorer vil til slutt stoppe opp og se på hva det koster å drive en fotballklubb, og komme frem til at de ikke tjener penger. Det hele må komme ned på et mer realistisk nivå.

Etter opprykk til Championship, håper Leeds-fansen nå på en ny storhetstid i Premier League for laget.

- Ken Bates har gjort en god jobb med klubben, og klubben er godt forberedt, sier han optimistisk. En optimisme som kjennetegner de fleste Leeds-supportere.

Men det smitter. Det er nesten så jeg kjenner det rykker litt i høyrefoten.

Les også: Hjemmesiden til supporterklubben til Leeds

Fotball

  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP
  • Lyon til CL-semifinale uten Hegerberg

    Tittelgrossisten Lyon er klar for mesterligaens semifinale etter å ha slått Benfica 4-1 hjemme og 6-2 sammenlagt. Det skjedde uten Ada Hegerberg.

    – Ada er ikke klar til kampen. Vi tar det dag for dag, sa Lyon-trener Sonia Bompastor før kampen på spørsmål om Hegerbergs skade.

    Forrige kamp for Hegerberg var cupsemifinalen mot Fleury 9. mars, da hun måtte ut før halvspilt første omgang. Lyon tapte den kampen etter straffesparkkonkurranse.

    Delphine Cascarino, som nylig var tilbake etter en korsbåndskade, tok ansvar i Hegerbergs fravær og scoret hjemmelagets to første mål. Kadidiatou Diani økte ledelsen to ganger på overtid. Marie Alidou scoret Benficas ene mål.

    Lyon har vunnet mesterligaen åtte ganger, hvorav seks siden Hegerberg kom til klubben i 2014. Hun har scoret 63 mesterligamål, flere enn noen annen kvinne. (NTB)

    Lyon
    Foto: Reuters
  • Lode klar for Häcken: – Føles veldig rart å forlate Bodø/Glimt

    Marius Lode er ferdig i Bodø/Glimt og har signert for den svenske fotballklubben Häcken.

    Det opplyser klubben i sine mediekanaler. Lode fikk i alt 193 kamper for Glimt før han nå flytter til Göteborg og den svenske toppdivisjonen.

    – Det føles veldig rart å forlate Bodø/Glimt, for det er en klubb og en by jeg har blitt veldig glad i. Totalt sett ser jeg tilbake på en fantastisk tid i Bodø, sier han.

    31-åringen med to landskamper for Norge havnet bak i køen for spilletid hos Glimt og åpnet tidligere i mars opp om et ønske om klubbskifte.

    Tidligere Odd-trener Pål Arne «Paco» Johansen leder Häcken etter at han erstattet Per-Mathias Høgmo. (NTB)

    Marius Lode
    Foto: NTB
Guro Reiten
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland