Hopp til innhold

Ble uthengt som inkompetent - nå hylles Uniteds visepresident

KOMMENTAR: Syndebukken bak Manchester Uniteds katastrofale overgangsvindu i 2013 hylles nå som strategen bak klubbens lovende sommerhandel. Men det finnes også andre grunner til at United-fansen bør sette pris på visepresident Ed Woodward.

Ed Woodward

FRA FIASKO TIL SUKSESS: Manchester Uniteds visepresident Ed Woodward.

Foto: Jon Super / Ap

For to år siden ble Ed Woodward uthengt som naiv og inkompetent.

I en fase da Manchester United strevde med å erstatte Sir Alex Ferguson og daglig leder David Gill, hadde Woodward og David Moyes brukt sommeren på å jakte storstjerner til en tropp som sårt trengte forsterkninger.

De hadde ønsket Cesc Fàbregas og Leighton Baines, flørtet med Cristiano Ronaldo og blitt linket til Robert Lewandowski. De fikk i stedet Marouane Fellaini til overpris.

Woodward forbedret seg neste år ved å hente Ángel Di María, Falcao, Marcos Rojo, Daley Blind, Ander Herrera og Luke Shaw; men summene var høye, og ingen kan i ettertid anses som røverkjøp.

Denne sommeren har han lært. United er så langt blant markedets vinnere, med rekrutteringen av Memphis Depay, Matteo Darmian, Bastian Schweinsteiger og Morgan Schneiderlin.

Spillerne er gode. Summene er fornuftige. Alt har blitt fullført kjapt og effektivt.

Woodward lovprises nå som en kultfigur blant fansen. Men de som følger fotballens kommersielle verden har aldri vært i tvil om 43-åringens verdi for klubben.

Lojal til Glazer-familien

Woodward, klubbens «executive vice-president» – en tittel som i praksis gjør ham til daglig leder – hadde nemlig utført mirakler lenge før han havnet i rampelyset.

Han studerte fysikk ved Bristol University før han gjorde karriere som regnskapsfører, og innen 1999 jobbet han med investeringer for JP Morgan. Han elsket sport som ung, og i 2005 involverte han seg som rådgiver for Glazer-familien under oppkjøpet av United.

Jobben han gjorde var tydeligvis god, for han ble ansatt i klubben av Glazer-familien med ansvar for finansiell planlegging. To år senere ble han forfremmet til sjef over avdelingene for media og kommersielle operasjoner.

Det ble startsignalet for en periode med vanvittig vekst.

Woodward ansatte umiddelbart en ny direktør – Richard Arnold, som også studerte ved Bristol University, og er like gammel som Woodward – og ansatte flere folk. Da han tok over besto den kommersielle avdelingen av to personer basert i Manchester.

Nå inneholder det omtrent 140 ansatte, spredd rundt på kontorer i Manchester, London og Hong Kong.

Manchester United

NYSIGNERINGER: Memphis Depay, Matteo Darmian, Morgan Schneiderlin og Bastian Schweinsteiger har alle signert for Manchester United (FOTO: manutd.com).

Verdifulle diamanter

De har ikke ligget på latsiden. Et av de viktigste grepene har vært å finne ut hva Uniteds merkevare er verdt.

Woodward har bestilt rapporter for å finne ut hvor mange fans klubben har på verdensbasis. En undersøkelse i 2007 satte tallet til 333 millioner. En ny rapport i 2012 sa 659 millioner.

Dette er musikk i ørene til potensielle partnere, og Woodward & Co har jobbet med å demonstrere hva partnerne vil få igjen for pengene. Denne sommeren vil for eksempel draktsponsoren byttes fra Nike til adidas, i en enorm avtale verdt 75 millioner pund per år i ti år.

Ifølge The Times beregner United at rundt 70% av supporterne vil begynne å foretrekke adidas på generell basis, som for eksempel når de skal kjøpe fotballsko.

Tenk hva det betyr for adidas. Tenk salgene det involverer.

Woodward har også delt sponsorrettighetene opp i ulike regioner. I stedet for å ha én dekksponsor, har United tre ulike selskaper, fordelt på India, Midtøsten og Thailand; Indonesia; og Taiwan og Russland.

Lite overlates til tilfeldighetene. Da United sikret seg Aon som hovedsponsor i 2009, skal prosessen ha involvert undersøkelser av 3 000 potensielle partnere i 47 land.

Selv er Woodward beskjeden. «Alt vi gjør er å selge diamanter», sa han til supporterbladet United We Stand i 2013. «Vi lager dem ikke selv. Diamantene har blitt laget av den 135-årige historien til selve klubben og spillerne».

Woodward = Cristiano

Tallene er imponerende. I 2005 tjente United 48.7 millioner pund på sponsoravtaler. I 2014 var det oppe i 189 millioner. Når tallene for sesongen 2014/15 publiseres senere i år, forventes de å passere 200 millioner.

De har også blitt fotballklubben med nest høyest inntekt i verden. Den årlige rapporten til Deloitte satte kun Real Madrid foran dem i sesongen 2013/14, en forbedring med to plasser fra 2012/13. Den noterte også at Uniteds kommersielle inntekter hadde vokst med 83 % de siste tre årene.

Det er en fremgang få storklubber kan matche.

Brand Finance publiserte nylig sin årlige rapport over de mest verdifulle merkevarene i fotball. Der hadde United overtatt Bayern Münchens plass på toppen av listen, med en verdi på rundt 790 millioner pund.

«Manchester Uniteds suksess har blitt regissert av Ed Woodward», kommenterte Brand Finances daglige leder, David Haigh.

«Han er en Cristiano Ronaldo i fotballens kommersielle verden».

Ilddåpen

Denne innsatsen forklarer en del av hvorfor Woodward ble gitt så stort ansvar sommeren 2013. Skoene han fylte var store. Gill hadde lenge vært en effektiv daglig leder; en erfaren og kløktig operatør som hadde dannet en superduo med Ferguson i flere år.

I årene før jobbskiftet hadde Woodward jobbet med Gill og fått innsikt i noe av prosessen bak kjøp og salg av spillere. Ifølge BBC begynte han i 2012 å bli med Gill på møter med aksjonærene for å lære mer om den sportslige biten.

Likevel lå hovedansvaret alltid på Gills skuldre, og Woodward hadde ingen erfaring med sport før han ankom United i 2005.

Med andre ord var han en lettvekter da han ble gjort ansvarlig for spillerkjøp sommeren 2013. Han hadde ingen intuisjon, et lite kontaktnettverk og begrenset med erfaring.

Slikt merkes i en komplisert verden bestående av egoistiske spillere, sleipe klubber og kyniske agenter.

Woodward ble på mange måter kastet til ulvene.

Nøkkelfiguren

Nå kan den perioden anses som en verdifull erfaring for Woodward. Han har åpenbart lært av egne feil. Mye tyder nå på at klubben har en daglig leder som behersker både den kommersielle og den sportslige delen av rollen.

Dette er lovende for United. For nå som UEFAs finansielle regler krever at klubber selv må tjene pengene før de kan bruke dem – i motsetning til å få dem av rike onkler – bestemmer kommersielle inntekter i stor grad hvor mye penger United har tilgjengelig på markedet. Og her er Woodward kongen.

Den strukturen han har bygget vil gi United enorme finansielle muskler i flere år fremover. Han er ikke bare blitt nøkkelen bak spillerne som hentes, men også mannen som gjør klubben i stand til å hente dem.

På nettet i det siste har humoristiske fans fremstilt ham som Supermann, og de har et poeng. Woodward er gull verdt.

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland