Hopp til innhold

Forteller om enkel kampfiksing: – Vi ga ikke 100 prosent og tapte alltid 2-1

ÅRHUS (NRK.no): Mario Cizmek (37) har fått livet totalt snudd på hodet etter å ha delt sin historie om skyggesiden av fotballen: Å jukse for å tjene penger.

Kroatia

Tidligere fotballspiller Mario Cizmek fortalte hvordan og hvorfor han valgte å være en del av kampfiksingen i hjemlandet.

Foto: Thomas Søndergaard / Play the Game 2013

Den tidligere fotballspilleren er nervøs der han sitter på første rad under årets Play The Game- konferanse på Jylland. Åpningstema er det stadig økende problemet med kampfiksing i Europa.

Cizmek er en av svært få europeiske fotballspillere som har tilstått kampfiksing og som står frem. Denne uken fikk et hundretalls journalister, akademikere og sportsmyndigheter høre hans historie.

Han er langt fra noen superstjerne, men har 250 klubbkamper i Kroatia, på Island og i Israel. Etter 2010 har han imidlertid blitt svært kjent i hjemlandet. Men ikke på en positiv måte.

37-åringen er ikke stø i engelsk muntlig. Han ser sjelden bort fra det nedskrevne manuset mens han setter ord på hva som førte til at han ble en fiende av spillet han elsker - etter en 16 år lang proffkarriere.

Fristet av pengene

Sesongen 2009/10 var ille for FC Croatia Sesvete. Da det gjenstod seks kamper var både det sportslige og det økonomiske i klubben fullstendig mislykket.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Konferanse

En sal fylt av journalister, akademikere og sportsmyndigheter lyttet til Mario Cizmeks foredrag.

Foto: Thomas Søndergaard / Play the Game 2013

Klubben var allerede ute av øverste serie. Spillerne var uengasjerte, deprimerte og gjeldstynget.

– Vi hadde ikke fått lønn på 14 måneder, forteller Mario.

En dag kom en kjenning med et forslag. Denne mannen var en velkjent, lokal fotballmann. Han tok kontakt med åtte av spillerne.

– Dette var en mann vi hadde kjent siden barndommen, forteller Mario.

– Lett bytte

Spillerne hadde stor tiltro til han. Forslaget hans var hvordan spillerne kunne tjene penger på kampfiksing av klubbens seks siste og ubetydelige kamper. Mannen fortalte i detalj hva de skulle gjøre.

– Vi var et lett bytte for kriminelle. Jeg fikk 3000 euro per kamp for å tape, forteller Mario.

Ifølge organisasjonen FIFPro, er det svært vanlig i Øst-Europa at spillere som ikke får lønn er mer utsatt for oppmerksomhet fra kriminelle.

Ifølge en undersøkelse gjort i 15 land, kjent som The Black Book fra 2011, fortalte over 500 spillere at de ofte måtte vente på lønn i opptil 12 måneder.

– Over halvparten av disse «sårbare» spillerne hadde blitt kontaktet av kamp-fiksere, forteller Wil van Megen, som er juridisk rådgiver for FIFPro.

– Sov ikke om natten

Den internasjonale spillerorganisasjonen mener at kampfiksingen reduseres dersom de grunnleggende rettighetene til spillerne ivaretas. Å få lønn i rett tid er en slik rettighet.

Mario

Mario Cizmek fortalte om en tøff tid etter å ha stått frem med sin historie.

Foto: Thomas Søndergaard / Play the Game 2013

I Marios klubb var det hele åtte spillere som var «kjøpt», forteller Mario.

– Vi tapte alltid 2-1. Åtte spillere var enig om opplegget. Det var enkelt. Vi ga ikke 100 prosent. Så tapte vi.

– Følelsen var forferdelig, jeg sov ikke om natten. På den tida var det utenkelig for meg å ta kontakt med det kroatiske fotballforbundet. Vi tenkte kun på å overleve.

Skilt og utestengt på livstid

I 2010 ble han arrestert. Politiet kom hjem og hentet fotballspilleren foran de to døtrene. Mario forteller hvor skamfull han var. Deretter fulgte 47 dager i fengsel før rettsaken startet. Totalt er 24 personer fra tre klubber dels under etterforskning og behandling i rettsapparatet i Kroatia.

Selv venter også Mario på en endelig dom i saken.

FIFPro og den nasjonale spillerorganisasjonen i Kroatia har i ettertid vært behjelpelig. Ifølge Mario har fotballspillere i Kroatia ingen rettigheter, de lever som slaver under grådige klubbeiere. Og det er lite det kroatiske fotballforbundet har gjort for å bedre de økonomiske rettighetene for spillere.

Etter å ha fortalt historien sin på konferansen er han lettet. Han har blitt skilt fra kona og er utestengt fra fotball i Kroatia på livstid.

Han har mistet mange venner. Men han vil bruke sin historie for å advare andre unge fotballspillere som blir fristet.

– Jeg får aldri tilbake livet mitt. Men jeg løper ikke unna, sier Mario.

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden