Hopp til innhold

Her er Fergusons første ord til fansen - i kveld tar han farvel

MANCHESTER/OSLO (NRK.no) Sir Alex Ferguson la vekt på fansens støtte allerede i sitt første kampprogram. Søndag tar et 27 år langt forhold slutt.

Fergie

Her jubler Sir Alex Ferguson for sin første seier på Old Trafford i 1986. I kampnotatet (innfelt) deler han sine tanker med supporterne for første gang. Nå tar den suksessrike skotten farvel med Manchester United som manager.

Foto: Bob Thomas / Bob Thomas/Getty Images

Stapleton

United-veteran Fank Stapleton tror det blir svært vanskelig å erstatte Sir Alex Ferguson.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK
Moyes

Søndag leder også Everton-manager David Moyes sin siste kamp på hjemmebane før han flytter til Old Trafford.

Foto: Tim Hales / Ap

– Det er en kjempestor mulighet å ta over en så stor klubb som Manchester United. Men en fotballklubb er en fotballklubb, og jeg skal prøve å styre ting på Old Trafford på den riktige måten.

  • Les Sir Alex Fergusons første ord til fansen nederst i artikkelen!

Slik åpnet Sir Alex Ferguson sitt første kampnotat foran møtet med Queens Park Rangers i 1986.

Søndag, knappe 27 år senere, trår Sir Alex Ferguson ut på Old Trafford for aller siste gang som manager.

Siden 71-åringen takket av onsdag , har den i utgangspunktet betydningsløse kampen mot Swansea utviklet seg til å bli klimakset for alle United-supportere.

Både Sir Alex Ferguson og klubblegende Paul Scholes får sin avskjedskamp i «drømmenes teater», samtidig som klubbens 20. seriegull overrekkes.

Brått og uventet skal hjemmefansen ta et tårevått farvel med to av sine mest trofaste.

Trakk frem supporterne

Skotten har sanket utrolige 38 titler i løpet av tiden på Old Trafford, og hele eventyret begynte for alvor 22. november 1986.

Da ledet han nemlig rødtrøyene i sin aller første seier mot Queens Park Rangers på hjemmebane (1-0).

Etter å ha tapt debutkampen mot Oxford og spilt uavgjort mot nyopprykkede Norwich (begge borte), var det en ydmyk, men målrettet United-manager som skrev sine første ord til fansen.

I kampprogrammet fremhever han viktigheten av å være tålmodig, bygge stein for stein og finne de riktige spillerne.

Samtidig skriver Ferguson at han ikke har bekymringer for ledelsen av laget, fordi han vet «at han kan stole på støtten fra supporterne».

Scholes

Få spillere har hatt en like stor stjerne i United-supporternes bok som Paul Scholes. Søndag legger han opp for godt.

Foto: JON SUPER / Ap

Seks sesonger senere hevet han klubbens første ligatittel på 26 år, noe som gjorde United til Premier Leagues første mestere (1992-93).

Resten er, som de sier, fotballhistorie.

– Håper det ikke forstyrrer utviklingen

Frank Stapleton (56) spilte i Manchester United fra 1981-1987, og han var dermed blant spillerne som ønsket Ferguson velkommen.

NRK.no møtte United-veteranen på klubbens «night-out» i Manchester i forbindelse med søndagens kamp.

Han håper nyansatte David Moyes klarer å videreføre kontinuiteten i klubben.

– Jeg håper det ikke forstyrrer klubbens utvikling at Sir Alex gir seg. Forhåpentligvis er det en kontinuitet der med ansettelsen av den nye manageren, sier Stapleton til NRK.no.

– Det vanskeligste blir å komme inn med klubbens historie og gjøre det supporterne forventer. Både resultat- og spillemessig, legger han til.

– Riktig tid

Hvordan Ferguson og Scholes kommer til å reagere på hyllesten fra tribunene, blir et av spenningsmomentene søndag ettermiddag.

Tradisjonelt har Ferguson talt til Old Trafford-publikummet etter sesongens siste hjemmekamp.

– Avgjørelsen om å gå av er noe jeg lenge har tenkt mye på, og er ikke blitt tatt med et lett hjerte. Tiden er riktig, sa Ferguson da han annonserte sin avgang onsdag.

Også erstatteren Moyes, som har utviklet Everton fra et bunnlag de siste 11 årene, tar farvel med fansen på Goodison Park søndag.

Til tross for at han ikke kan se tilbake på noen titler, har Moyes kjempet på øverste halvdel av tabellen år etter år med svært begrensede midler.

Så får tiden vise om Moyes klarer å gjenskape noe av bragdene på Old Trafford, og kanskje kan han finne lærdom i de historiske ordene fra Sir Alex Ferguson:

Sir Alex Fergusons første kampnotat foran Manchester United - QPR 22. november 1986:

Det er en kjempestor mulighet å ta over en så stor klubb som Manchester United. Men en fotballklubb er en fotballklubb, og jeg skal prøve å styre ting på Old Trafford på den riktige måten.

Jeg er egentlig ikke interessert i hva som har skjedd her tidligere. Jeg mener ikke å være respektløs overfor Manchester Uniteds store bragder de siste årene. Nå er det enkelt og greit bare én vei å gå, og det er fremover.

Fergie

Robin van Persie føyer seg inn i rekken av suksessfulle Ferguson-signeringer. Ligaens toppscorer jakter sitt 26. mål mot Swansea søndag.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Klubbens mål må åpenbart være å vinne ligaen. Det er den eneste måten å skremme bort spøkelsene fra fortiden. Vi kan ikke tillate en klubb av et slikt kaliber å gå et kvart århundre uten å ha en ligatittel i troféskapet.

Derfor ønsker jeg kun spillere som er fast bestemt på å nå det målet både for klubben og for seg selv. De må umiddelbart kvitte seg negative tanker om at det er umulig å oppnå.

Jeg er kun interessert i spillere som virkelig ønsker å spille for Manchester United, og som i likhet med meg er dårlige tapere. Det er alltid nødt til å være et utgangspunkt, og jeg vurderer ligaen som det beste grunnlaget for Manchester Uniteds fremtid.

Suksess har en snøballeffekt – noe jeg lærte i Aberdeen der noen trodde at vårt første seriemesterskap var flaks. Å ha troen og selvtillit er veldig viktig, og å sørge for at spillerne har den rette innstillingen blir min førsteprioritet.

Det kan ikke skje over natten, og det kan fort ta noen måneder før jeg har klart å bygge et godt bånd til spillerne. Men det er dét jeg skal jobbe mot og jeg kommer til å elske hvert minutt.

Det er så mange ting ved Manchester United, ikke minst den utrolige støtten fra supporterne. Vårt gjennomsnittspublikum på Pittodrie var på 12.000 tilskuere, så da skjønner dere kanskje hva det enorme publikummet på Old Trafford betyr for meg.

Omdømmet til United-supporterne er legendarisk. Man skal være glad om man får muligheten til å trene Manchester United én gang i livet, og kan love dere at jeg ikke har tenkt til å la denne sjansen gå fra meg.

Dette er en sjanse veldig få mennesker får, og jeg skal ikke legge skjul på at utfordringen tenner meg.

Jeg gleder meg til å møte dere i ettermiddag til min første kamp på Old Trafford. Vår innsats på Carrow Road, selv om det bare ble uavgjort, overbeviste meg om at det ikke er noe alvorlig galt med Manchester United. Laget trenger kanskje å bli ledet i riktig retning, men det skal gå bra.

Jeg vet at vi kan stole på støtte fra dere.

Alex Ferguson

  • Her kan du lese originalversjonen (ekstern lenke).

PS! Fergusons aller siste kamp som manager spilles søndag 19. mai når United gjester West Bromwich.

Fotball

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
  • Viking stoppet av FFK – tre kamper uten seier

    Poengfangsten går trått for Viking. Søndag ble laget holdt til 1-1 hjemme mot Fredrikstad.

    Ikke siden åpningskampen har Viking stått igjen som vinner i Eliteserien. Nicholas D'Agostinos hodestøt fikset poenget mot FFK.

    Før det hadde Morten Bjørlo gitt gjestene ledelsen på fantastisk vis. I det åttende minutt snappet han opp en svak Viking-pasning, tok seg oppover i banen og knallet inn 0-1 fra 20 meter.

    (©NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Viking - Fredrikstad
    Foto: Carina Johansen / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden