Spania venter på første "skikkelige" seier over Frankrike

Regjerende verdens- og europamester Spania har aldri slått sin nabo Frankrike i en tellende fotballkamp. Det kan de gjøre noe med i EM-semifinalen lørdag.

Michel Platini fotball-EM 1984

Dagens UEFA-president kunne heve EM-pokalen etter finaleseieren over Spania hjemme i Paris i 1984

De to naboene har møtt hverandre hele 30 ganger, og seirene i disse oppgjørene totalt er riktignok noenlunde likt fordelt. 13 ganger har Spania vunnet, 11 seirer har gått til Frankrike. Seks møter har endt uavgjort.

Men bare seks av disse 30 kampene er kvalifiserings- eller sluttspillkamper. Og av disse seks har Frankrike vunnet fem, én har endt uavgjort. Spania har med andre ord aldri slått Frankrike i kamper der resultatet har betydd noe.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Slik gikk det i de seks kampene:

27. juni 1984. EM, finale i Paris

Frankrike - Spania 2-0

Dagens UEFA-president Michel Platini var på høyden av sin karriere, og på hjemmebane ledet han Frankrike fram til landets første mesterskapstittel. Han ble toppscorer med ni mål i turneringen, et resultat ingen har matchet verken før eller siden i et EM.

Det niende og siste var kanskje både det viktigste og heldigste. Spanias keeper Luis Arconada hadde kontroll over Platinis skudd, men mistet ballen som trillet såvidt over streken. Bruno Bellone spikret Frankrikes EM-gull med 2-0 fem minutter før slutt, etter at Yvon le Roux hadde blitt utvist.

Jean-Pierre Papin

Jean-Pierre Papin scoret to ganger da Frankrike satte Spania utenfor EM i Sverige i 1992

20. februar 1991. Kvalifisering til EM 1992, Paris

Frankrike - Spania 3-1

De to gigantene hadde havnet i samme kvalifiseringsgruppe til EM i Sverige. Jose Mari Bakero ga gjestene ledelsen etter bare ti minutter. Men Franck Sauzee utliknet kort tid etter, og Jean-Pierre Papin og dagens landslagstrener Laurent Blanc sikret en klar fransk seier tidlig i kvalifiseringen.

12. oktober 1991. Kvalifisering til EM 1992, Sevilla

Spania - Frankrike 1-2

Spania jaktet revansje i returkampen, men Luis Fernandez og Jean-Marie Papin ga de franske gjestene en sjokkstart med 2-0 etter bare drøyt ti minutters spill. Abelardo reduserte før pause, men Frankrike holdt ut og vant. Frankrike vant dermed gruppa, mens Spania misset et mesterskap for første gang på 18 år.

15. juni 1996. EM, gruppespill i Leeds

Frankrike - Spania 1-1

Frankrike så ut til å gå mot sin andre seier i gruppa etter at Yuri Djorkaeff hadde gitt dem ledelsen tidlig i andre omgang. Men fem minutter før slutt dukket Jose Caminero opp og utliknet. I siste gruppespillrunde fikk Spania hjelp av den franske seieren over Bulgaria, slik at begge lagene gikk videre. Spania ble slått i kvartfinalen, Frankrike i semifinalen.

Zinedine Zidane

Zinedine Zidane har vært med på å senke Spania to ganger i mesterskap

25. juni 2000. EM, kvartfinale i Brugge

Dette ble kanskje den mest dramatiske av de seks kampene. Zinedine Zidane ga Frankrike ledelsen på en suser av et frispark etter en halv time. Men ikke lenge etterpå utliknet Spania på Gaizka Mendietas straffespark. Sekunder før pause ble Yuri Djorkaeff spilt gjennom og satte inn det som skulle vise seg å bli det franske seiersmålet. I kampens siste minutt fikk Spania nytt straffespark, men Raul satte ballen høyt over. Spanias faste straffeskytter Mendieta var da tatt av banen. Frankrike fortsatte helt til topps i mesterskapet og tok sin andre EM-tittel.

27. juni 2006. VM, åttedelsfinale i Hannover

Spania - Frankrike 1-3

Spania var snaue favoritter etter seier i gruppe H, mens Frankrike såvidt hadde slitt seg til andreplass i gruppe G bak Sveits. Spania tok da også tidlig kommandoen, og ledet etter at David Villa satte inn en straffe etter en snau halvtime. Men Franck Ribery utliknet før pause. Patrick Vieira og Zinedine Zidane avgjorde den jevnspilte kampen til fransk fordel med to mål i kampens siste sju minutter. Frankrike fortsatte helt til finalen, der de ble slått på straffer av Italia.

Men det var også siste gang Spania har blitt eliminert fra et mesterskap. Tapet i 2006 ble et vendepunkt i spansk fotballhistorie.

Det var nemlig da daværende landslagssjef Luis Aragones besluttet å satse hardt på Barcelona-stilen i landslaget. Spillere som passer til tiqui-taca-stilen fikk tillit over tid og ble samspilte. Både i EM i 2008 og i VM i 2010 gikk Spania helt til topps.

Men da møtte de ikke Frankrike. Det gjør de nå.

• Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

– Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

Haaland
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

– Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

– Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

– Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

Andreas van der Spa
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

– Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

– Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.