Hopp til innhold

– Alle storklubbene vil følge med på disse spillerne

EM er høysesong for talentspeidere. Her er oversikten over EMs heteste salgsobjekter.

Stig Torbjørnsen

Stig Torbjørnsen er talentspeider i Rosenborg og fotballekspert for Viasat.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

NRK har fått talentspeider Stig Torbjørnsen og fotballagent Stig Lillejord til å sette opp hver sin topp 10-liste over spillere de tror vil bli solgt etter EM.

– Jeg anser det som aller høyst sannsynlig at disse spillerne bytter klubb etter EM. Det avhenger selvfølgelig av hvor bra de gjør det. Ved et godt EM øker jo sannnsynligheten betraktelig, sier Torbjørnsen til NRK.no.

– Alle storklubbene vil følge med på disse spillerne, sier Lillejord om sin liste.

De to fotballkjennerne har valgt nokså forskjellige spillere i sine respektive topp 10-lister. Kun tre spillere går igjen hos begge.

– Det avhenger selvsagt av hvor bra lagene totalt sett gjør det. Å få spilletid blir også viktig, sier Lillejord.

EM avgjør overgangsvinduet

Russiske Andrej Arsjavin kom fra intet og ble alles yndling under EM i 2008. Kort tid senere ble han solgt fra Zenit St. Petersburg til Arsenal for 15 millioner pund.

Etter sommerens EM-sluttspill vil nye talenter ha fått sitt internasjonale gjennombrudd.

– Det sier seg selv at EM vil bli avgjørende for hvordan sommerens overgangsvindu vil se ut, sier Lillejord.

Thorbjørnsens topp 10-liste:

Stig Torbjørnsen, som til daglig jobber som talentspeider i Rosenborg, begrunner sine valg med at ingen av spillerne er å finne i de aller største klubbene ennå, og derfor vil være svært ettertraktet fra de mer pengesterke klubbene.

– Denne lista er tatt etter eget hode, og er stort sett basert på det jeg har sett av CL- og Europaliga-fotball denne sesongen, påpeker Torbjørsen.

– Kan vi få se noen av disse i EM-finalen?

– Spania og Nederland er potensielle vinnere, så ja, det tror jeg.

1. Gregory van der Wiel (24), høyreback, Nederland

  • Debuterte for Ajax som 19-åring, og spilte seg til fast plass på det nederlandske landslaget i løpet av tre år. Ble kåret til Årets unge spiller i Nederland i 2009/2010-sesongen. Stortalentet spilte fast for Nederland under VM i 2010, der nederlenderne tapte finalen mot Spania.

2. Adil Rami (26), midtstopper, Frankrike

  • Høy, duellsterk spiller som blomstret sent. Karrieren kom først ordentlig i gang i 2007, da han ble plukket opp av franske Lille. Fikk sin landslagsdebut mot Norge etter Frankrikes VM-fiasko i 2010. Signerte for Valencia i januar 2011.

3. Christian Eriksen (20), kantspiller, Danmark

  • Hele Danmarks «wonderboy» har blitt sammenlignet med legenden Michael Laudrup i lang tid. Ble plukket opp av Ajax som 18-åring, og fikk sin debut i den nederlandske serien to år senere i 2010. Var med Danmark til Sør-Afrika-VM som mesterskapets yngste spiller, og har bare fortsatt å utvikle seg. Ble kåret til Årets unge spiller i Nederland i 2011.

4. Rasmus Elm (24), midtbanespiller, Sverige

  • Spilte for svenske Kalmar i fire sesonger, før han signerte for nederlandske AZ Alkmaar i 2009. Ifølge Sveriges tidligere landslagssjef Lars Lagerbäck er han Sveriges største fotballtalent etter Zlatan Ibrahimovic. Slet mye med skader i starten av proffkarrieren, men har virkelig begynt å skinne den siste sesongen. Pasningssterk.

5. Ola Toivonen (25), spiss, Sverige

  • Nok en svenske som har fått sitt gjennombrudd i den nederlandske serien. Ble kåret til Årets nykommer i Allsvenskan i 2006, og signerte for PSV Eindhoven i 2009. Har siden etablert seg som spiss i PSV og scoret 15 seriemål i 2010/2011-sesongen. Har havnet i skyggen av Zlatan Ibrahimovic på landslaget, men kan få sitt gjennombrudd i EM.

6. Javier Martinez (23), defensiv midtbanespiller/midtstopper, Spania

  • Signerte for Athletic Bilbao som 17-åring i 2006. Har markert seg som motoren og bautaen i et Bilbao som har etablert seg som et topp 8-lag i Spania. Fikk sin landslagsdebut i 2010, og var med å vinne VM-gull i Sør-Afrika uten spesielt mye spilletid. Var kaptein på Spanias U-21-landslag som ble europamestere i 2011.

7. Fernando Llorente (27), spiss, Spania

  • Svært rutinert spiller med over 200 kamper for Athletic Bilbao siden 2005. Har hatt opp- og nedturer opp gjennom karrieren, men har hele tiden vært blant Bilbaos viktigste angrepsvåpen. Har hatt en strålende 2011/2012-sesong som endte i Europaliga-finale og Copa del Rey-finale. Kan få tillit i EM i David Villas fravær.

8. Robert Lewandowski (23), spiss, Polen

  • Polens viktigste spiller i en alder av 23 år. Scoret i annhver kamp for Lech Poznan før han ble hentet til tyske Borussia Dortmund i 2010. Har vært de tyske seriemesternes målmaskin den siste sesongen, og ble kåret til Årets spiller i Bundesliga etter sesongslutt. Hett tips til å bli EMs toppscorer.

9. Leighton Baines (27), venstreback, England

  • Av de mer rutinerte spillerne på lista, men har fortsatt potensial til å spille i en større klubb enn Everton. Begynte karrieren i Wigan, signerte for Merseyside-klubben i 2007. Kjent for sine gode dødballer og vakre frisparkmål. Tatt ut på Årets lag i Premier League sist sesong, og danket dermed ut stjerner som Patrice Evra og Ashley Cole.

10. Alan Dzagoev (21), CSKA Moskva

  • Stortalentet fra russiske Beslan har allerede over 100 kamper for den Øst-Europeiske giganten CSKA Moskva. Allerede for fire år siden var en storklubb som Real Madrid i gang med å snuse på unggutten. 18 år gamler fikk han virkelig vist verden hva han duger til, da han leverte et perlemål i 3-3 oppgjøret med Manchester United i Mesterligaen. Vil være en av nøkkelspillerne på det russiske laget i EM.

Outsider: Jores Okore (19), midtstopper, Danmark

  • Født i Elfenbenskysten, men flyttet til Danmark som 3-åring. Har spilt for Nordsjælland siden 2007, og har på tross av sin unge alder enorme fysiske egenskaper. Har nylig gjennomført sin første hele sesong på seniornivå, og taklet nivået meget bra. Får neppe mye spilletid i EM, men er et navn for fremtiden. – Han er yngst i Danmarks tropp, og får nok ikke spilletid. Okore er likevel meget, meget spennende. Han er en «dark horse», sier Torbjørnsen.

Lillejords topp 10-liste:

Stig Lillejord

Stig Lillejord er agent for blant annet Magne Hoseth.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Stig Lillejord er fotballagent på heltid, og påpeker at mange av spillerne han har valgt ut allerede er godt kjente spillere - men som likevel kan bli plukket opp av større klubber etter EM.

– Alle disse spillerne vil kunne sette sitt preg på mesterskapet, og vil i forhold til alder være ettertraktet, sier Lillejord.

Lillejords liste består av flere franske spillere. Dette bunner i agentens tro på at de franske stjernene vil gå langt i mesterskapet. Det franske landslaget har nemlig ikke tapt på 21 kamper.

– Dersom Frankrike får sving på spillet sitt, så tror jeg Frankrike har muligheter, sier Lillejord.

1. Christian Eriksen (20), kantspiller, Danmark.

  • – Han er min ubestridte favoritt, sier Lillejord om Ajax-spilleren. Eriksen figurerte også på lista til Torbjørnsen.

2. Alex Oxlade-Chamberlain (18), kantspiller, England

  • Ble hentet fra Southampton til Arsenal for over 100 millioner kroner som 17-åring før 2011/12-sesongen. Beviste seg prislappen verdig med å score to mål på sine tre første kamper for London-klubben, og ble samtidig tidenes yngste målscorer i mesterligaen. Fikk sin landslagsdebut mot Norge på Ullevaal 26. mai.

3. Robert Lewandowski (23), spiss, Polen

  • Lewandowski figurerer også på lista til Torbjørnsen.

4. Ibrahim Afellay (26), kantspiller, Nederland

  • Lynrask og teknisk spiller som har slitt med å få spilletid i Barcelonas stjernespekkede lag. Kom fra PSV i januarvinduet i 2011, men har kun spilt 20 kamper for de spanske gigantene så langt. – Han er klar for et klubbskifte, sier Lillejord.

5. Marvin Martin (24), midtbanespiller, Frankrike

  • Martin er kun 170 centimeter høy, men kompenserer med et meget godt blikk for spillet. Har blitt kalt "Lille Xavi" av lagkameratene i Sochaux. Var nominert til å bli Årets unge spiller i Frankrike.

6. Olivier Giroud (25), spiss, Frankrike

  • Årets toppscorer i franske Ligue 1. Har vært med på eventyret med lille Montpellier som sensasjonelt tok seriegull i Frankrike i år. Ble hentet inn på landslaget etter storspillet i den hjemlige serien. Måltyv.

7. Yann M'Vila (21), defensiv midtbanespiller, Frankrike

  • Blir beskrevet av sin klubb Rennes som en spiller med "glimrende defensive egenskaper" og "imponerende fysisk styrke". Har spilt hele sin karriere i Rennes, og ble tatt ut på Årets lag i Frankrike i 2010/2011-sesongen. Kom inn på landslaget etter Frankrikes VM-fiasko i 2010, og debuterte mot Norge i august det samme året.

8. Toni Kroos (22), midtbanespiller, Tyskland

  • Ble kåret til turneringens beste spiller i U17-VM i 2007. Har i ung alder spilt seg til fast plass på Bayern Münchens midtbane, og spilte hele kampen da Bayern tapte mesterligafinalen mot Chelsea i år. Vært fast inventar på den tyske midtbanen gjennom EM-kvalifiseringen.

9. Ola Toivonen (25), spiss, Sverige

  • Toivonen figurerer også på lista til Torbjørnsen.

10. Wesley Sneijder (27), midtbanespiller, Nederland

  • Er allerede en stor stjerne i internasjonal fotball, og ble toppscorer i Sør-Afrika-VM med fem mål. Har spilt tre sesonger i Inter, men en hel fotballverden venter fortsatt på at Manchester United skal hente ham til Old Trafford. Det har ennå ikke skjedd, men et godt EM kan gjøre ham enda mer aktuell for Sir Alex' lag.

Fotball

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland