Hopp til innhold

58 spillere mister neste kamp ved gult kort: – Regelen er altfor streng

Strømsgodsets Ronny Deila er én av mange eliteserietrenere som kan miste nøkkelspillere i serieinnspurten på grunn av gule kort. Nå mener både trenere og eksperter at regelen bør endres.

Borek Dockal

Her får Rosenborgs Borek Dockal gult kort under fredagens kamp mot Sandnes-Ulf. Kortet gjør at toppscoreren må stå over den viktige kampen mot Molde neste uke.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

  • Følg alle eliteseriekampene direkte her!

– Det er altfor strengt. Vi må tolerere at en spiller får tre gule kort etter tretti kamper, sier Deila, og peker på at dagens regel er den samme som da eliteserien besto av ti lag og atten kamper.

  • Se oversikt over alle spillerne som risikerer karantene nederst i saken!

– Dommerne i Norge legger også listen for lavt. Den første utestengelsen bør komme først etter fem gule kort, mener Strømsgodset-treneren.

Før kampene i kveld og i morgen er hele 58 spillere kun ett gult kort unna å måtte stå over neste serierunde. Av dem har 45 spillere to gule kort, mens 13 har fire gule kort eller flere.

Fra før er det klart at både Rosenborgs Borek Dockal og Sandnes-Ulfs Tommy Høiland mister neste kamp etter å ha fått gule kort under fredagens kamp på Lerkendal.

– Helt feil

Kongsvinger-trener Tom Nordlie er enig med Deila om at karantenereglene er for strenge i både eliteserien og førstedivisjon.

– Det blir helt feil at en midtstopper skal stå over seriefinalen etter å ha pådratt seg sitt tredje gule kort i den 29. kampen. Da har han jo vært altfor snill etter min mening, sier Nordlie.

– Blir det ikke mer «fair» spill med strenge regler?

– Det er helt avhengig av hvor lett det gis gule kort. Nå mener jeg det gis for mange, og da er det bedre å heve grensen for antall gule kort enn å heve listen for når dommerne skal dele dem ut, sier Nordlie.

Trenerne får støtte av NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken.

Deila

Strømsgodset-trener Ronny Deila mener karantegrensen bør heves.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– En bør se på reglene for hvor mange kort som skal til for å sone karantene. Tre gule er for lite. Serien er utvidet med flere kamper, da burde også antall gule før suspensjon vært det, mener Løken.

Nedstemt på Fotballtinget

På Fotballtinget i år ble det ikke lagt frem forslag om heving av kortgrensen. Men på begge foregående ting ble forslaget nedstemt av eliteserieklubbene, sier dommersjef Rune Pedersen i Norges Fotballforbund.

– Det har vært uenighet om regelen, men et flertall har ikke ønsket å heve grensen selv etter utvidelsen til 16 lag i 2009. Vi må huske på at hvis vi øker grensen, premierer vi spillerne som takler istedenfor de som spiller fotball, sier Pedersen til NRK.no.

  • Hva mener du om karanteneregelen? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Han er ikke enig med Nordlie og Deila om at norske dommere har lagt listen for lavt.

– Jeg har ingen indikasjoner på det. Det er mulig vi har et noe høyere snitt, men det kan også være på grunn av den fysiske fotballen som spilles i Norge, sier Pedersen.

– Mindre klubber er ekstra sårbare

Både Nordlie og Deila mener at de mindre klubbene med færre gode spillere rammes ekstra hardt av dagens regler.

NRKs fotball-ekspert Karl-Petter Løken

NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

– Suspensjonen gjør større utslag for ressurssvake klubber. De har færre spillere å ta av, og dermed blir de mer sårbare for gule kort, sier Nordlie, som selv leder en klubb med trang økonomi.

Sogndal har eliteseriens laveste budsjett med 29 millioner kroner. Før kveldens kamp mot Viking kan fem spillere bli suspendert til neste kamp.

– Det høres ut som regelverket er moden for en revurdering, men vi forholder oss til de reglene som er i dag, sier daglig leder Egil Mundal i Sogndal Fotballklubb.

– Det er viktig å se på alle nyansene i diskusjonen. En regelendring har en potensiell stor innvirkning på spillet, og det er viktig at det ikke går utover «fair play», legger han til.

Disse spillerne kan miste neste serierunde:

  • Molde: Davy Claude Angan, Mattias Moström, Jo Inge Berget, Knut Olav Rindarøy og Joshua Gatt (to gule). Magnus Wolff Eikrem (fire gule).
  • Vålerenga: Bojan Zajic, Andreas Nordvik og Ahmed Suleiman (fire gule).
  • Sogndal: Kenneth Udjus, Malick Mane, Ulrik Flo og Hannu Patronen (to gule). Taijo Teniste og Henrik Furebotn (fire gule).
  • Brann: Birkir Sævarsson, Kim Ojo, Amin Askar, Fredrik Nordkvelle og Christian Kalvenes (to gule).
  • Gatt

    Moldes Joshua Gatt må stå over toppkampen mot Rosenborg hvis han får gult kort mot Strømsgodset søndag kveld.

    Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix
    Fredrikstad:
    Vidar Martinsen, Simen Rafn, Zlatko Tripic, Lars Grorud og Haitam Aleesami (to gule). Andreas Landgren, Khalifa Jabbie, Jørgen Horn og Thomas Holm (fire gule).
  • Strømsgodset: Lars-Christopher Vilsvik, Adam Larsen Kwarasey, Razak Nuhu, Muhammed Keita og Lars Sætra (to gule).
  • Aalesund: Enar Jääger, Demar Phillips og Fredrik Carlsen (to gule). Tremaine Stewart (seks gule) og Michael Barrantes Rojas (fire gule).
  • Viking: Håkon Skogseid, Andre Danielsen, Johan Lædre Bjørdal, Christian Landu Landu og Erik Nevland (to gule).
  • Haugesund: Ugonna Anyora, Joakim Våge Nilsen og Martin Bjørnbak (to gule).
  • Tromsø: Fredrik Björck, Hans Norbye, Ole M. Årst, Hans Å. Yndestad og Saliou Ciss (to gule). Serigne Kara Mbodji (fire gule).
  • Stabæk: Sean Cunningham, David Hanssen og Mads Stokkelien (to gule).
  • Hønefoss: Riku Riski og Heiner Mora (to gule).
  • Oversikten er hentet fra altomfotball.no og NRK.

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden