Hopp til innhold

– Vi spilte med det vi fant. Enten plastposer, flasker eller noe annet som så rundt ut

Sandnes Ulfs farligste angrepsvåpen, Kamal Saaliti (32), fikk ikke fotball før han var 14 år gammel.

Kamal Saaliti

«Flasketouch» er blitt et begrep i Sandnes Ulf etter at Kamal Saaliti kom til klubben. Lagkameratene bruker det når han kommer med sleivspark fordi 32-åringen vokste opp med flasker som ball i Marokko. Til høyre ser du Saaliti spille fotball i landsbyen Midar hvor han vokste opp.

Foto: Privat

Kamal Saaliti er opprinnelig marokkansk, men kom til Norge som 14-åring.

I dag er han en viktig spiller for Sandnes Ulf og mye av ansvaret for at laget overlever i eliteserien hviler på hans skuldre. Men veien til norsk toppfotball har ikke vært lett.

– Jeg tenker ofte på hvor jeg kommer fra og føler meg priveligert som kan leve av fotballen, sier han til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kamal Saaliti

Kamal Saaliti (nr. tre f.h.) i landsbyen Midar i Marokko i oppveksten.

Foto: Privat

22. september 1993

22. september 1993 kom 14 år gamle Kamal Saaliti til Norge. Han elsket fotball og fikk for første gang muligheten til å spille med en ordentlig ball.

– Jeg hadde en sult da jeg kom til Norge. Når du aldri har hatt verken ball eller fotballsko setter du veldig pris på at du plutselig får det, sier han.

Poser og flasker

Hjemme i landsbyen Midar brukte de det de fant.

– Enten samlet vi masse poser og formet de til en ball eller så brukte vi flasker. Det var det enkleste, for det var tilgjengelig, forteller han og legger til:

– Da vi først hadde penger brukte vi de ikke på fotball, det var mer fornuftige ting å bruke de på.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kamal Saaliti

2005: Daværende Hønefoss-spiller Kamal Saaliti feirer 5-0-seier i cupen mot HamKam sammen med Hønefoss-fansen.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

Valgte fotball før fest

Selv om han ikke hadde utstyret brukte han all sin tid på fotball og valget om å satse var derfor enkelt da han kom til Norge.

– Jeg ble igjen etter treningene. Mens andre var ute på byen, spilte jeg fotball. Jeg har mange timer med egentrening, men jeg stortrives og setter fotballen veldig høyt.

Karrieren startet i Frigg, gikk via Våleranga og til Hønefoss. Nå er det Sandnes Ulf.

I fjor scoret han 15 mål i 1. divisjon og ble lagets toppscorer og mener han kan fortsette å score mye i eliteserien.

«Flasketouch»

– Jo eldre jeg har blitt, jo smartere har jeg blitt foran boksen, mener han.

Men hvis det kommer et sleivspark eller to på trening får han høre det av lagkameratene som kjenner historien fra Marokko.

– «Flasketouch», kaller de det, gliser Saaliti.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kamal Saaliti

I DAG: Nå er Kamal Saaliti en av Sandnes Ulfs viktigste spillere. Mandag starter elitesesongen med nabokrig mot Viking. Her er Saaliti i 1. divisjon i fjor.

Foto: SandnesUlf.no

Erfaring

Han tror oppveksten hjelper han til å glede seg over fotballen og liker ikke at en del unge norske spillere ikke vet hvor bra de har det når de får alt utstyret de trenger.

– Jeg ser at mange tar det som en selvfølge. Det er litt kjedelig, sier han.

Mandag går han løs på sin tredje sesong i eliteserien. Han har vært der før med både Hønefoss og Vålerenga, og tror erfaringen er en av hans styrker.

Konkurranseinstinkt har han alltid hatt.

– Selv om vi spilte med flasker og brukte steiner til mål, var det tøff konkurranse. Jeg tipper vi hadde det like moro som norske barn har når de spiller på en gressbane. Men når det er sagt, skulle jeg gjerne hatt en ball og et par fotballsko.

Fotball

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland