Hopp til innhold

Hvor ble stjernene av?

De var elsket og hatet, utlendinger og eliteserieprofiler. Men hvor ble fotballstjernene av? Her får du svaret.

Ijeh, Miller, Alanzinho, Kienast, Arason, Kopteff

Savner du noen av disse? Øverst fra venstre: Peter Ijeh, Charlie Miller og Alanzinho. Nederst fra venstre: Roman Kienast, Arni Gautur Arason og Peter Kopteff.

Foto: NTB scanpix

Alt var bedre før, heter det. I hvert fall var det flere store profiler i norsk fotball.

Men hva gjør de nå?

NRK.no har fulgt sporet til noen av de største stjernene som har forlatt norsk toppfotball i løpet av de ti siste årene.

Nederst i saken kan du fortelle hvem du savner aller mest!

Charlie Miller

Charlie Miller
Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Skotten med den grå luggen ble av mange beskrevet som en bohem da han spilte for Brann mellom 2004 og 2006. Brann skriver på sine egne nettsider følgende om Miller:

«Ikke alltid disiplinert, men en kjempespiller på sitt beste og populær blant fansen.»

Den offensive midtbanespilleren fikk ett cupgull, 54 kamper og 14 mål for Brann før han ble fristilt fra kontrakten.

Miller dro videre til Belgia og Australia før han returnerte til Skottland og klubben Clyde. Han la opp som fotballspiller i 2011 og driver nå fotballakademiet «Charlie Miller FA» i Glasgow. Der har han ansvar for fotballtalenter mellom fem og 15 år.

Michael Mifsud

Mifsud
Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

Spissen fra Malta var hurtig, teknisk og ganske målfarlig. Lille Mifsud scoret 17 mål på 48 kamper mellom 2004 og 2007 for Lillestrøm og ble en stor profil i eliteserien.

Mifsud har vært i en rekke klubber etter at han forlot Åråsen, blant annet Coventry og Melbourne Heart. Nå spiller han fotball hjemme på ferieøya for klubben Sliema Wanderers.

Veigar Páll Gunnarsson

Stabæks Veigar Pall Gunnarsson
Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Veigar Páll Gunnarsson er en av mange islendinger som har hatt en eventyrlig karriere i Norge. Han er nok mest kjent for sine to opphold i Stabæk der han scoret mål på mål og serverte Daniel Nannskog assist etter assist.

Det kanskje ikke alle vet er at han startet sitt Norge-opphold i Strømsgodset. Han fikk 15 kamper og to mål for drammenserne i 2001.

Dessverre er navnet hans blitt knyttet til «overgangssaken» som pågikk mellom 2011 og 2013. I dag spiller spissen hjemme på Island for klubben Stjarnan, og er lagets aller største profil. Forrige sesong hjalp han laget til en historisk tredjeplass i serien.

NRK.no møtte Gunnarsson på Island i september 2013, og han fortalte da at han i tillegg trente et av klubbens juniorlag.

Peter Kopteff

Peter Kopteff
Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Dette var vingen som fløy elegant oppover venstrekanten, men som sjelden returnerte for å hjelpe til defensivt. Finnen spilte 101 kamper for Viking mellom 2001 og 2005. Deretter gikk han til Stoke og deretter FC Utrecht før han returnerte til Norge i 2009.

Han fikk 18 kamper for Aalesund før han ble skadet. Den lekne finske vingen gikk i 2012 til Brodd i 3. divisjon, der forteller kilder til NRK.no at formen ikke var helt på topp, så han fikk bare en B-kamp i femtedivisjon før han gikk til FC Show i Stavanger.

Der spilte han et par kamper i fjerdedivisjon og gjorde seg ikke bort, ifølge kilder i klubben. Han har vært skadet den siste tiden, men FC Show-lagledelsen håper å se Kopteff tilbake på gresset i løpet av sesongen.

Christian «Chippen» Wilhelmsson

Wilhelmsson
Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Den blonde svensken har vært verden rundt etter at han dro fra Mjällby i 1999. Han var blant annet innom Stabæk og Bærum kommune der han sjarmerte Nadderud-publikummet i senk mellom 2000 og 2003.

I et intervju med VG i 2012 sa «Chippen» at Stabæk er klubben i hans hjerte ettersom det var her hans store karriere startet. Etter at Wilhelmsson forlot de blå har han blant annet vært i Nantes, Roma, Bolton, Los Angeles Galaxy og Baniyas i Abu Dhabi. For å nevne noen.

Tirsdag kom nyheten om at svensken har signert for klubben der det hele startet - Mjällby. Klubben spiller i Allsvenskan, som er den øverste divisjonen i Sverige.

Peter Ijeh

Peter Ijeh
Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Peter Ijeh. Redningsmannen. Målmaskinen. Og stjerna. Han reddet Viking nærmest på egen hånd fra nedrykk en sur novemberdag i 2006: Tom Nordlies Viking måtte vinne med mange mål for å ha håp om å overleve i eliteserien. Peter Ijeh kom, så og erobret. Han scoret fire av fem mål og sørget for ellevill jubel i oljebyen.

Han forlot Viking i 2009 etter å ha scoret 39 mål på 78 kamper og fortsatte fotballeventyret i Syrianska FC og GAIS. Stavanger Aftenblad lette tidligere i juli opp nigerianeren som nå er utdannet trener og bor i Göteborg-området. Han er hovedtrener for Assyriska BK, en klubb som ifølge avisen spiller på fjerde nivå.

Alanzinho

Stabæks Alanzinho
Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Denne mannen snakkes det fortsatt om i brakkene på Nadderud. Grunnen? Han hadde en vidunderlig teknikk, et voldsomt driv og en kreativitet på høyde med Pablo Picasso. Han ble hyllet langt utenfor Bærums grenser og ble kåret til årets eliteseriespiller i flere aviser da han i 2008 hjalp Stabæk til seriemesterskapet.

I 2009 forsvant han til Trabzonspor, men hadde ikke et spesielt godt opphold i Tyrkia. I sommer var Alanzinho tilbake i hjembyen Rio de Janeiro og jobbet på spreng med å finne en ny klubb.

Det ble lenge spekulert i om han skulle returnere til de blå i Bærum. Men dét skjer ikke – i hvert fall ikke med det første. Den lille brasilianeren signerte nylig en toårsavtale med den nyopprykkede tyrkiske klubben Balikesirspor.

Roman Kienast

ELITESERIEN HamKam - Stabæk 0-2
Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Den østerrikske spissen scoret 36 mål på 93 kamper for Hamarkameratene mellom 2006 og 2009, og ble en stor profil i løpet av sitt opphold i Norge.

Han traff mye blink i starten, men slet med måltørke mot slutten av oppholdet i mjøsbyen. Kienast ble dessverre også kjent for hendelser som ikke har noe med fotball å gjøre. Han fikk blant annet tre kampers karantene for en rasistisk bemerkning mot Stabæks Daniel Nannskog.

Kienast har siden 2012 spilt for FK Austria Wien i hjemlandet.

John Obi Mikel

John Obi Mikel
Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

Midtbanespilleren er den største utenlandske stjernen som har spilt i den norske eliteserien. Men det var et kort og stormfullt opphold: Han spilte bare seks eliteseriekamper for Lyn og imponerte såpass at både United og Chelsea ville signere han.

For å gjøre en lang historie kort – John Obi Mikel ble Chelsea-spiller og har nå 206 Premier League-kamper for London-laget.

Mame Biram Diouf

Moldes Mame Biram Diouf
Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Spissen gikk fra fotball-linjen på Molde Folkehøgskole til A-stallen til Molde Fotballklubb i 2007. Det ble en stor suksess: Senegaleseren scoret jevnt og trutt noe som imponerte selveste Sir Alex Ferguson og Manchester United.

Det ble få jubelsaltoer på Diouf på Old Trafford og han gikk etter hvert videre til Hannover 96. Nå har spissen signert for Stoke og blir å se i Premier League denne sesongen.

Robert Koren

Robert Koren
Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Fart, teknikk og overblikk. Tre ord som beskriver Robert Korens ferdigheter i Lillestrøm. Han var en av de aller beste utlendingene i ligaen da han spilte på Åråsen midt på 2000-tallet.

Han ble linket til både Leeds og Manchester City, men fortsatte karrieren i West Bromwich i 2007. I 2010 ble han hetet av Hull City og der har han vært siden.

Marek Sapara

Marek Sapara
Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

«Oh! Ah! Sapara! Marek Sapara!», ropte Kjernen og resten av Lerkendal-publikummet annenhver helg i flere år. Og slovaken svarte med lekre pasninger og frispark klistret i vinkelen. Han var blant Rosenborgs beste spillere på slutten 2000-tallet, og en stor bidragsyter til at trønderne vant serien i 2009.

Både i -09 og -08 hadde midtbanemannen mer enn 10 målgivende pasninger. Sapara forlot imidlertid RBK til fordel for tyrkiske Ankaragücü i 2010. Han har holdt seg i Tyrkia de siste årene og signerte nylig for Gaziantepspor til tross for heftig flørting med Rosenborg ved juletider.

Olivier Occean

Olivier Occean
Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Skien og Lillestrøm ble Olivier Occeans hjem i Norge mellom 2004 og 2010. Den kanadiske spissen spilte til sammen 137 kamper for Odd Grenland og Lillestrøm og scoret 56 ganger.

Høydepunktet i Norge var trolig da han i 2007 scoret begge målene da LSK slo Haugesund 2–0 i cupfinalen.

Det ble imidlertid ikke mange mål den siste tiden på Åråsen, og «Ollie» fortsatte karrieren i 3. Bundesliga og Kickers Offenbach. Han har senere forflyttet seg oppover i divisjonene i Tyskland og eies i dag av Bundesliga-klubben Eintracht Frankfurt.

Forrige sesong var han lånt ut til Kaiserslautern i 2. Bundesliga.

Eddie Gustafsson

Lyns keeper Eddie Gustafsson
Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Eddie Gustafsson var en stor profil i norsk eliteserie i seks år da han spilte for Molde, HamKam og Lyn.

Svensken ble kåret til årets keeper i 2008 etter en eventyrlig sesong for Lyn, og forlot samme året Norge og Oslo til fordel for Østerrike og Red Bull Salzburg. Der har han vært siden.

Tidligere i sommer ble det imidlertid klart at 37-åringene legger hanskene på hylla. Han ønsker likevel å bli i Salzburg og fortalte fotbollskanalen.se tidligere i juli at han trolig blir speider for klubben.

Andre eliteserieprofiler:

  • Raio Piiroja. Norsk klubb: Fredrikstad. Hvor nå? FC Flora Tallinn.
  • Arni Gautur Arason. Norsk klubber: Rosenborg, Vålerenga og Odd Grenland. Hvor nå? Jurist/saksbehandler Skien kommune.
  • Daniel Nannskog. Norsk klubb: Stabæk. Hvor nå? Fotballekspert for SVT.
  • Adin Brown. Norsk klubb: Aalesund. Hvor nå? Har ulike roller i Portland Timbers.
  • Rob Friend. Norsk klubber: Moss og Molde. Hvor nå? LA Galaxy.
  • Anthony Ujah. Norsk klubb: Lillestrøm. Hvor nå? FC Köln.
  • Anders Lindegaard. Norsk klubb: Aalesund. Hvor nå? Manchester United.
  • Per «Pelle» Nilsson. Norsk klubb: Odd Grenland. Hvor nå? FC København.
  • Martin Fillo. Norsk klubb: Viking. Hvor nå? 1. FK Pribram.
  • Celso Borges. Norsk klubb: Fredrikstad. Hvor nå? AIK.
  • Rudolph Austin. Norsk klubb: Brann. Hvor nå? Leeds.
  • Odion Jude Ighalo. Norsk klubb: Lyn. Hvor nå? Watford.
  • Patrice Bernier. Norsk klubber: Moss og Tromsø. Hvor nå? Montreal Impact.
  • Daigo Kobayashi. Norsk klubb: Stabæk. Hvor nå? New England Revolution.
  • Luton Shelton. Norsk klubb: Vålerenga. Hvor nå? Volga Nizhny Novgorod.
  • Abgar Barsom. Norsk klubb: Fredrikstad. Hvor nå? Leder i Barsom Sport Management.
  • Magnus Powell. Norsk klubb: Lillestrøm og Lyn. Hvor nå? Toppspillerutvikler i Lillestrøm.
  • Christian Bolaños. Norsk klubb: Start. Hvor nå? Flamengo.

Hvem savner du? Og vet du hva vedkommende gjør i dag? Skrive et innlegg i kommentarfeltet!

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten