Hopp til innhold

Diskerud slår tilbake mot Ap-topp

Fotballspiller Mikkel Diskerud (22) fikk krass kritikk etter sitt utspill om individualisme i norsk idrett. Nå svarer han med samme mynt i en omfattende tekst på NRK Ytring.

Mikkel Diskerud

Mikkel Diskerud har havnet i ordkrig med Ap-topp Raymond Johansen etter utspillet om fascistiske tendenser norsk idrettspolitikk.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

«Det er mulig Raymond Johansen er på ferie, jeg er ikke det. Jeg har lest hver setning han har formulert i denne saken. Han kan umulig ha gjort det samme med mine uttalelser».

Slik starter Mikkel Diskeruds 5.100 tegn lange motsvar til Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen.

LES OGSÅ:
Diskerud sammenligner Norge med fasciststat
Johansen slakter Diskerud-kritikk

«Oppgulp om verdiene i norsk idrett»

Norsk-amerikaneren bestemte seg denne uka for å spille landslagsfotball for USA i stedet for Norge. Begrunnelsen, hvor han blant annet nevner at norsk idrett er for nær det han kaller tidligere fascist- og kommuniststater, engasjerte mange.

Ikke minst Raymond Johansen, som tvitret at Diskeruds «oppgulp om verdiene i norsk idrett er lavmål.»

I et intervju med NRK.no, utdypet Johansen:

– Hvis du tror en dyrking av individet alene fører til suksess i Norge, tar du helt feil. Vi er av avhengige av bredde for å få fram norsk enere, sa Arbeiderpartiets partisekretær.

Og:

– Norsk idrett er en suksesshistorie fordi vi har fått frem en stor bredde gjennom å dra i samme ende av tauet. Det er verdier som tidligere Stabæk-spiller Diskerud har nytt veldig godt av, sier Johansen.

Diskerud svarer i dag på kritikken fra Arbeiderparti-politikeren.

– Partisekretæren i Norges viktigste parti klinket til mot meg personlig. Han «argumenterer» liksom mot meg, men bruker ytringer og påstander som ikke er mine. Da bør vel jeg svare, når jeg blir oppfordret til det, sier Mikkel Diskerud til NRK.no.

– Politikere har for mye makt i idretten

Diskerud, som spiller for Rosenborg i eliteserien, har sterke meninger om norsk idrett. I teksten går han langt i å antyde at politikere har for mye innvirkning på konkrete avgjørelser i idretten.

«At noen "idrettspolitikere" fra ditt ideologiske standpunkt skal legge føringer til "riktige holdninger", "riktig alder", "riktige festvaner", "riktige forbilder" og "sannsynlighet for at de kan klare å skaffe flest mulig medaljer til Norge ved senere anledninger" - det mener jeg er galt. Dét var slik kommunistene tenkte. Fascistene også,» skriver 22-åringen.

– Hvordan mener du at politikere legger føringer for slike detaljer i idretten i Norge?

– Kom igjen. Idrettsforbundet og kulturdepartementet er hånd i hanske. Hvem styrer tippemidlene? Hvem betaler for alt, og krever noe tilbake i form av holdninger og prinsipper? Ikke er det merkelig heller, inntil det begynner å bli for politisk.

- Noen vil ikke at politikere skal legge for store føringer på kirken. Jeg mener politikere ikke bør legge for store føringer for idretten. Er ikke det en grei sak? Man kan jo bare være uenig i det. Men det er jo egentlig et bevis på sammenblandingen når det er noe så høyt som en partisekretær i det partiet som politisk styrer landet som klinker til mot meg. Høres det ikke ut som han nettopp ønsker å legge noen føringer da, spør Diskerud.

– Hvorfor mener du politikeres påvirkningskraft inn mot norsk idrett er for stor?

– Jeg vil at idretten skal være så upolitisk som mulig. Men det er jo viktig at flest mulig blir gitt anledning til å drive med idrett, og da trengs det velvilje fra politikerne. Så spørs det hva de ledende politikerne kan/skal kreve tilbake. Jeg mener de ikke kan kreve at alle skal være enig med dem, men likevel behandles likt, og vurderes utfra idrettsprestasjon, og ingenting annet ved mesterskapsuttak.

Reagerer på norske laguttak

Diskerud har i begge sine tekster hentet frem uttak til mesterskap som en av tingene som foregår på kollektivets premisser i stedet for individets. Han henter blant annet frem turneren Espen Jansen, som ble vraket til OL i London til tross for at han var Norges beste turner. Årsaken var at forbundet ville satse på yngre utøvere.

«Det å ikke legge til rette for at de beste fritt skal få representere det geografiske området de kommer fra – Norge – synes jeg er en uting,» skriver Diskerud.

I USA, som Diskerud altså valgte foran Norge, benytter man seg som kjent av såkalte «amerikanske uttak», der den beste alltid blir tatt ut.

– Ikke er en partipolitisk debatt

I teksten, som du kan lese i sin helhet her, går «Mix» også detaljert inn i en diskusjon om sammenligningen med fascisme eller kommunisme er riktig.

Eliteseriespilleren understreker likevel at han egentlig ikke er ute etter en partipolitisk debatt. Grunnen til at han nå tar et oppgjør med en Arbeiderparti-politiker, er at Johansen selv valgte å gå ut mot ham i media.

Diskerud tror ikke et regjeringsskifte til høsten er det som skal til for å gjøre idretten mer som han vil.

– Dette bør ikke være veldig «partipolitisk». Jeg tror det dreier seg om å gjøre konkurranser mest mulig åpne og rettferdige for utøverne som synes de må velge de verdiene og livsstilen som de vil, uten å minske sjansene for å få delta i konkurranser, sier Diskerud til NRK.no.

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland