Hopp til innhold

Dette vidunderet har Ødegaard studert på Youtube

MARBELLA (NRK): Martin Ødegaard (16) studerte kometen Aden Halilovic (18) allerede for ett år siden. Nå tror mange at de kan bli de neste El Clasico-rivalene.

Halilovic_Ødegaard

FREMTIDEN: Real Madrids Martin Ødegaard og Barcelonas Aden Halilovic (innfelt) er begge i troppen når Norge møter Kroatia lørdag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Det er jo sånn det blir. Folk spekulerer når vi er i Barcelona og Real Madrid, smiler Ødegaard til NRK.

De to tenåringene er blant de aller største fotballtalentene for øyeblikket. Mens Ødegaard gikk veien gjennom Strømsgodset, herjet Dinamo Zagreb-spiller Halilovic så mye i hjemlig serie at han ble signert av Barcelona i mars i fjor.

Karriereveiene har fått Real Madrid- og Barcelona-supportere nærmest til å krangle om hvem som har sikret seg det største talentet.

  • Halilovic ble tidenes yngste debutant i den kroatiske serien: 16 år og 101 dager. 11 dager senere ble han også tidenes yngste målscorer.
  • Ødegaard ble tidenes yngste debutant i eliteserien: 15 år og 117 dager. 33 dager senere ble han også tidenes yngste målscorer.
  • 10. juni 2013 ble Halilovic tidenes yngste landslagsspiller for Kroatia i en privatlandskamp mot Portugal.
  • 27. august 2014 ble Ødegaard tidenes yngste landslagsspiller for Norge i en privatlandskamp mot De forente arabiske emiratene. To måneder senere ble han også tidenes yngste i en EM-kvalifiseringskamp.

– Det har blitt sånn i de to klubbene. Alt skal sammenlignes, sier C Mores La Liga-ekspert Petter Veland.

Laster Twitter-innhold

Han trekker frem at det enorme rivaleriet i stor grad har handlet om hvem som har den største stjernen.

– Sånn var det med Zidane og Ronaldinho. Nå Messi og Ronaldo, og delvis med Bale og Neymar, selv om begge må finne seg i å være nummer to. Det er naturlig at det samme skjer nå. Det er en konsekvens av at supporterne håper de skal bli så gode som mange tror, sier Veland.

Eksperten mener det først og fremst er karriereveien som er den slående likheten mellom Halilovic og Ødegaard. Han trekker frem fotballhodet og overblikket som det ekstreme ved Ødegaard, mens Halilovic har evnen til å gjøre det helt spektakulære.

Det finnes likevel flere likhetstrekk mellom dem også som spillere: Begge er venstrebeinte, begge er offensive midtbanespillere og begge har en ekstraordinær nærteknikk.

Det var også de tekniske ferdighetene Ødegaard beundret ved den daværende Dinamo Zagreb-spilleren.

– Han er en veldig god spiller. Jeg har sett en del av ham på Youtube, faktisk. Allerede for et år tilbake, sier Ødegaard, som ikke hadde debutert for Strømsgodset på det tidspunktet.

– Han er en veldig god dribler. Han er flink til å gå av folk og spille gjennom andre. I tillegg er han en målscorer selv, sier 16-åringen om hvorfor han fikk øynene opp for kroaten.

Neste Messi?

Høgmo

NÆRMER SEG LAGET: Per-Mathias Høgmo fortalte på torsdagens pressekonferanse at han har laget mot Kroatia så godt som klart.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Ett år senere kan de to møtes i EM-kvalifiseringskampen i Zagreb. Det var altså her eventyret startet for Halilovic. Han er født i Dubrovnik, men ble raskt plukket opp i ungdomsavdelingen til storklubben.

18-åringen ble i likhet med Ødegaard sett på som et ekstremt talent allerede i guttealder. Og der Ødegaard reiste rundt fra klubb til klubb i fjor høst, opplevde Halilovic den samme drakampen fra verdens største klubber.

Halilovic skal blant annet ha vært svært nær en overgang til Atlético Madrid. Men til tross for den store interessen, ble prislappen «bare» 22 millioner kroner for Barcelona. Samtidig fikk kroaten en femårskontrakt med katalanerne.

Og: Han har alltid vært Barcelona-supporter.

– Jeg er veldig glad for å få sjansen i verdens største klubb, sa Halilovic til klubbens nettsider da han ble presentert.

Kun dager senere stilte den britiske storavisen The Guardian spørsmålet: Har Barcelona funnet den neste Lionel Messi?

– Kan ikke ham veldig godt

Kroaten står allerede med sju A-landskamper, og 18-åringen fikk spilletid mot både Malta og Aserbajdsjan i EM-kvalifiseringen.

SOCCER-FRIENDLY/ Barcelona's Halilovic shoots the ball next to Napoli's Inler during their friendly soccer match at Stade de Geneve in Geneva

I SKUDDET: Alen Halilovic i en treningskamp for Barcelona i fjor sommer.

Foto: PIERRE ALBOUY / Reuters

Men mye tyder på at jokeren ikke er viet altfor mye oppmerksomhet i Norge-leiren før lørdagens kamp.

– Jeg kjenner ham ikke veldig godt. Dermed blir det vanskelig å trekke bastante paralleller, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo på spørsmål fra NRK om hvilke likheter han ser mellom kroaten og Ødegaard.

Han var imidlertid veldig imponert av sin egen joker, som har blitt drillet som spiss på Marbella. Høgmo mener Ødegaard har tatt tydelige steg siden forrige landslagssamling.

– Han bærer preg av å ha trent på veldig høyt nivå i det siste, sa Høgmo på torsdagens pressekonferanse.

Ødegaard har i likhet med Halilovic fått trene med A-laget de siste månedene. Her måler han altså krefter med stjernespillere som Luka Modric og Cristiano Ronaldo.

– Når du trener på et så høyt nivå som jeg har gjort, venner du deg til det. Du blir tvunget til å være på et høyt nivå hele tiden, sier Ødegaard om effekten av Real Madrid-treningene.

FBL-EURO-2016-CRO-MLT

PÅ LANDSLAGET: Alen Hailiovic er den yngste noensinne til å debutere på det kroatiske landslaget.

Foto: STR / Afp

Både Høgmo og de norske spillerne er samstemte i at Norge må tørre å spille etter sine egne prinsipper – selv om det kan bli tøft mot Kroatias stjernegalleri.

– Jeg tror det blir viktig å holde på det vi er gode til og har vært gode til tidligere i kvalifiseringen. Vi må ikke ha for mye respekt for motstanderne selv om de er gode, sier Martin Ødegaard.

– Vi får vente og se

Halilovic har sluppet til for Barcelona i cupen, hvor han fikk sine første minutter som innbytter mot Elche i januar. Kroaten venter altså på sin seriedebut.

Men til tross for at begge så vidt er i gang med karrieren i storklubbene, er forventningene allerede skyhøye til hva de kan levere – mot hverandre. Petter Veland mener opphausingen blir ekstra stor siden de har valgt nettopp de to klubbene.

– Hvis Halilovic hadde gått til for eksempel Bayern München, hadde det aldri blitt det samme. Likhetene mellom de to gir også en selvforsterkende effekt. Hvis det går som mange forventer, blir de nøkkelspillere i El Clasico om noen år, sier Veland.

Ødegaard har også fått med seg spekulasjonene om ham og lørdagens motstander. Han bryr seg likevel ikke nevneverdig om forventningene til Kroatias og Norges fotballjuveler.

– Vi får bare vente og se, smiler Ødegaard.

Fotball

  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Heggebø reddet Brann mot HamKam

    Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

    Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

    Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

    Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

    Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

    Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

    Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Kjempetabbe da Molde gikk på årets første tap

    Molde-keeper Jakob Karlstrøm rotet det til i egen boks og serverte vinnermålet til Odd 20 minutter før slutt. Dermed vant telemarkingene 2-1.

    Sisteskansen rotet et tilbakespill til og fyrte klareringen rett i en Odd-spiller. Returen plukket 17-åringen Faniel Tewelde opp, og satte ballen i åpent mål.

    – Jeg feilberegner tilbakespillet, så da kommer han for nært, og var maks uheldig derifra. Det er tynt av meg, sier Karlstrøm til NRK.

    Tidligere hadde Bork Bang-Kittilsen utlignet for Odd etter halvspilt førsteomgang. Det var nemlig Molde som fikk den beste starten da Kristian Eriksen enkelt trillet et innlegg over mål.

    Dermed tapte Molde sin første seriekamp for sesongen etter fire spilte serierunder. De to baklengsmålene var også de første Molde har sluppet inn i år. (NTB)

    Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
  • Hegerberg forlenger med Lyon

    Ada Hegerberg har bestemt seg for å bli i Lyon, og har skrevet under på en kontrakt frem til sommeren 2027.

    Det bekrefter klubben på sine hjemmesider onsdag kveld.

    Hegerberg hadde en kontrakt som gikk ut til sommeren, og i januar kunne NRK erfare at Hegerbergs representanter var i dialog med flere storklubber.

    Agentene til Hegerberg var også i dialog med Lyon om en ny kontrakt, og valget falt altså til slutt ned på det – selv om Hegerbergs agent innrømmer i en pressemelding at det lå en mulig overgang til Barcelona i kortene.

    – Jeg er glad for at vi fikk til dette. Historien er ikke over ennå, sier Hegerberg i en pressemelding.

    Dermed forlenger den norske superstjernen rekken i den franske storklubben. Til sommeren har 28-åringen vært i Lyon i ti år.

    Hegerberg har scoret 264 mål på 244 kamper i klubben, og i løpet av hennes tid der har hun blant annet vært med å vinne Mesterligaen seks ganger, serien åtte ganger og cupen seks ganger.

    Denne sesongen har Hegerberg scoret 24 mål på 26 kamper i alle turneringer.

    – Jeg tror virkelig at vi har et lag som kan vinne flere troféer i årene som kommer, og støtten vi trenger for å holde laget og klubben på det høyeste nivået mulig, sier Hegerberg.

    Ada Hegerberg
    Foto: FRANCK FIFE / AFP
  • Norge møter tittelforsvareren i G19-EM

    Norge skal opp mot regjerende mester Italia, Ukraina og vertsnasjon Nord-Irland i sommerens EM-sluttspill for G19-landslag i fotball.

    Det ble klart da gruppene ble trukket onsdag. Mesterskapet spilles fra 15. til 28. juli.

    Norge tok seg nylig til EM som en av sju puljevinnere i den avgjørende eliterunden. Som vertsnasjon blir Nord-Irland det åttende deltakerlaget.

    Gruppe A: Norge, Italia, Nord-Irland og Ukraina

    Gruppe B: Danmark, Frankrike, Spania og Tyrkia.

    Kampene spilles i Belfast og Larne. Mesterskapet fungerer også som kvalifisering til neste års U20-VM i Chile.

    I fjor tok Norge seg til semifinale i G19-EM under ledelse av Luis Pimenta, og i sommer er han sluttspillklar igjen med et nytt årskull. (NTB)

    Nypan
    Foto: Ole Martin Wold / NTB
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten