Hopp til innhold

Denne supporteren er du

BLOGG: Kjenner du deg igjen i disse supporter-klassikerne?

Super-supporter

Fotballen fenger bredt. Svært bredt.

Foto: Douglas Magno / Afp

Desember er høytid, også for de fotballfrelste. Det kryr av kamper. Og på tribunen og foran TV-skjermen finner du garantert noen av disse typene:

Hissigpropp-supporteren:

Du blir altså så sint av å se på fotball! Du banner mer når du ser en uadressert tversoverpasning enn når du knuser et melkeglass på kjøkkenet. Det er bare fotball som kan fremprovosere slike følelser hos deg.

Skjellsordene er ikke mange, men gode, og du bruker dem gjerne om hverandre og helt uten mening når det virkelig koker i topplokket:

«F****-dritt!». «Balle-k**!». «Helvete fa*** p***-fa** assa!».

Fyll inn stjernene selv.

Repsils er din beste venn etter 90 minutter dårlig bortekamp.

Hissig supporter

Denne supporteren har noe å melde. Vi vet ikke hva, men det er neppe særlig pent.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Medgangssupporteren:

Andre supportere hater deg. Du får med deg når laget ditt ligger på topp, og tar deg tid til å se den ene kampen i året som avgjør om laget vinner serien eller ikke.

Ellers gir du blaffen.

Du vet knapt nok hva lagets manager heter og tror at et lag kan ryke ut i kvartfinalen av Premier League.

City-supportere

Heia de som vinner!

Foto: Jon Super / Ap

Motgangssupporteren:

Av en eller annen grunn har du bestemt deg for å heie aller mest når laget ditt gjør det aller dårligst.

Det er i motgang det går oppover, tenker du. Nedrykksdrama er jo morsommere enn gulldrama. Det er nesten så du liker at laget ditt taper, så du kan vise hvor mye du heier – uavhengig av resultat.

«Sandnes Ulf skal vinne serien i år» synger du – idet Strømsgodset går opp til 4-0.

Sandnes Ulf-fans

'Hehe, og der lå'n i nettet nok en gang. Jaja. Vi koser oss, vi'.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Fjong med skjerf-supporteren:

Fotball fenger også fiffen (delvis), og som fast sesongkortholder tar du turen ned på stadion når laget ditt spiller hjemme. Supporterskjerfet pent i halsen, six-pencen på hodet, allværsjakka over skulderne. Kamp.

Eller «match» som du sier når du virkelig gleder deg. Eller når du havner i prat med noen litt mindre fjonge supportere enn deg selv.

«Han er god, han høyrebacken», sier du – til deg selv selvfølgelig, for du snakker ikke mens du ser fotball. Du ser og observerer mer enn du heier. Snufser litt, myser litt.

Nå og da blir du kanskje med på et «klapp klapp klapp» når supporterklanen drar i gang et «HELE STADION!»-rop.

Fjong supporter

'....Uff, nei dette laget altså... *host*.... Helt utrolig at de er profesjonelle spillere også klarer de ikke å dempe ballen engang....'*stillhet*

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

«God fotball»-supporteren

«Ah, Barcelona - Arsenal i kveld. Det blir en bra kamp, den skal jeg se. Jeg har ikke noe forhold til noen av lagene, jeg vet knapt hva noen av spillerne heter. Men jeg vet de spiller god fotball, så den skal jeg se.»

Du har ikke noe favorittlag, du. Men fotball er du glad i. God fotball.

Du er en utrolig irriterende del av de som følger fotball. Du er alltid nøytral til hvem som vinner, så lenge resultatet blir målrikt. Du ser kamper som ren underholdning, og vil ha mest mulig underholdning i 90 minutter.

4-4 er bra. Da er du fornøyd. Og du begriper ikke hvordan noen kan tenke annerledes.

Blide supportere

Hyggelig på kamp. Dette bildet ble tatt etter en 3-3 kamp i eliteserien.

Foto: Schr¯der, Tor Erik / NTB scanpix

Fyllik-supporteren:

Du er grunnen til at det ikke selges alkohol på norske fotballarenaer. I dine øyne er en kveld med fotball også en kveld for øl, både før og etter avspark. Aller mest før. Du går på stampuben gjerne to-tre timer før hver hjemmekamp, og har det egentlig aller best der.

«Vi tar en pils» blir til seks-sju halvlitere med påfølgende jäger-shot. «Det er bare eeen Frode Kippe!» blir til «Dæ´ bare éeeeen FRODE KIPPEEE!».

Selve kampen? Du sjekker resultatet med ett øye på mobilen før du slukner.

FBL-WC2006-GERMANY-ENGLAND-FANS

Disse blide gutta er hentet fra fotball-VM i Tyskland i 2006. Se som de gleder seg!

Foto: KATJA LENZ / AFP

Supporter-supporteren:

Du vet han som står med ryggen til stort sett hele kampen og oppildner sine medsupportere til å synge høyere? Dette er deg.

Du er opptatt av supportersanger, supporterkultur, TIFO (et annet ord for bannere og supportereffekter) – stort sett alt som har med supporterne å gjøre. Selve laget, eller resultatet av kampen, er ikke så viktig.

De eneste gangene du får med deg det som faktisk skjer på banen, er i sekundene etter det har blitt scoring. Du rekker aldri å snu deg for å se ballen treffe nettmaskene.

Det er ikke så farlig, tenker du – så lenge supporternes felles scoringsdans etterpå sitter som et skudd. Bluss er alltid gøy.

TIFO

Supportere som drar på fotballkamp for å se på andre supportere. Supporter-supportere.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Fantasy-supporteren:

Du er han som knytter neven i stillhet – under bordet – idet Sergio Agüero scorer sitt tredje mål mot United - og du er United-supporter.

Ved siden av din vanlige jobb er du nemlig manager for et fotballag på internett, og gjør stadige endringer i startelleveren.

Assist, eller målgivende pasning, gir poeng. Og poeng betyr alt i din verden.

Derfor ser du fotballkamper med et litt annet fokus enn mange andre. Gult kort har plutselig blitt veldig spennende. Det gir minuspoeng. Og aldri har målgivende pasninger, bytter, antall spilte minutter, ja til og med antall redninger fra keeper (!) betydd mer.

Pep Guardiola

'Hvem scora? Diego Costa sier du? Ok, hvem hadde assisten da, Fabregas eller? Det var det ja?! På begge scoringene? Ah, herlig!'.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Serie A-supporteren:

De som er frelst av italiensk fotball er en egen kategori. Ingenting er nemlig vakrere enn «calcio». De som ikke er enige i det, vet ikke bedre. Du HATER det enorme fokuset på engelsk fotball som finnes i Norge. Og bruker ethvert kommentarfelt på internett til å påpeke nettopp det.

Stemningen på en Premier League-kamp kan nemlig ikke måle seg med den «gryta» som oppstår i et ordentlig lokalderby i Milano. De som mener noe annet, vet ikke bedre.

Du heier alltid på Italia i mesterskap, og mener Andrea Pirlo er verdens beste fotballspiller det siste tiåret. Han eller Francesco Totti. Eller Del Piero. En av de tre.

Italia-supportere

Er du norsk og står med Italia-supporterne når de møter Norge? Da er du Serie A-supporter.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Én spiller-supporteren:

Du heier ikke på et lag, men har i stedet forelsket deg i én spesifik spiller. Steget. Teknikken. Skuddet. Smilet. Og han følger du fra klubb til klubb.

Du vet fødselsdatoen hans, du vet hvor han bor, hvem han er gift med og hva han liker å gjøre på fritiden. Du har full oversikt over statistikken hans. Og har han selvfølgelig som bakgrunnsbilde på PCen din.

Hvilken klubb han spiller for er ikke så nøye. Dette er DIN mann.

Beckham-supporter

Du har de som kun heier på David Beckham. Sånn som denne lille gutten (og moren hans).

Foto: DESMOND BOYLAN / REUTERS

Rushden & Diamonds-supporteren:

Hvorfor heie på et topplag når du heller kan holde med et lag langt nede i divisjonene?

Det er jo så mange fordeler! Lettere å få tak i kampbilletter, for eksempel. Mye billigere også. Og så er det jo så trivelig å rykke litt opp og litt ned. Alltid spennende, med andre ord.

Rushden & Diamonds for eksempel. Herlig lag. Og så koselig stadion a´ gitt. Rykker opp og rykker ned. Men aldri høyere enn tredje øverste nivå. Leeds-supporterne som har hengt med siden CL-semien i 2001 har plutselig blitt kroneksemplet på denne gruppen.

  • Noen supportertyper du savner? Del din supportertype i kommentarfeltet under!

Fotball

  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28) og kaptein Maren Mjelde (34).

    De er ute med skader og har ikke vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP
  • Lyon til CL-semifinale uten Hegerberg

    Tittelgrossisten Lyon er klar for mesterligaens semifinale etter å ha slått Benfica 4-1 hjemme og 6-2 sammenlagt. Det skjedde uten Ada Hegerberg.

    – Ada er ikke klar til kampen. Vi tar det dag for dag, sa Lyon-trener Sonia Bompastor før kampen på spørsmål om Hegerbergs skade.

    Forrige kamp for Hegerberg var cupsemifinalen mot Fleury 9. mars, da hun måtte ut før halvspilt første omgang. Lyon tapte den kampen etter straffesparkkonkurranse.

    Delphine Cascarino, som nylig var tilbake etter en korsbåndskade, tok ansvar i Hegerbergs fravær og scoret hjemmelagets to første mål. Kadidiatou Diani økte ledelsen to ganger på overtid. Marie Alidou scoret Benficas ene mål.

    Lyon har vunnet mesterligaen åtte ganger, hvorav seks siden Hegerberg kom til klubben i 2014. Hun har scoret 63 mesterligamål, flere enn noen annen kvinne. (NTB)

    Lyon
    Foto: Reuters
  • Lode klar for Häcken: – Føles veldig rart å forlate Bodø/Glimt

    Marius Lode er ferdig i Bodø/Glimt og har signert for den svenske fotballklubben Häcken.

    Det opplyser klubben i sine mediekanaler. Lode fikk i alt 193 kamper for Glimt før han nå flytter til Göteborg og den svenske toppdivisjonen.

    – Det føles veldig rart å forlate Bodø/Glimt, for det er en klubb og en by jeg har blitt veldig glad i. Totalt sett ser jeg tilbake på en fantastisk tid i Bodø, sier han.

    31-åringen med to landskamper for Norge havnet bak i køen for spilletid hos Glimt og åpnet tidligere i mars opp om et ønske om klubbskifte.

    Tidligere Odd-trener Pål Arne «Paco» Johansen leder Häcken etter at han erstattet Per-Mathias Høgmo. (NTB)

    Marius Lode
    Foto: NTB
Guro Reiten
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland