Hyllet keeperen da Costa Rica gikk til kvartfinale

– Han er en av verdens beste keepere, sa Costa Rica-treneren om Keylor Navas etter straffeseieren mot Hellas.

TOPSHOTS-FBL-WC-2014-MATCH52-CRC-GRE

Se hele den dramatiske straffesparkkonkurransen.

– Han er av verdens beste keepere. Vi stolte fullstendig på Navas når det ble straffer, han er en ekstraordinær mann, sa Costa Ricas trener Jorge Pinto etter kampen.

Navas spiller nå for Levante, men dersom ting hadde gått litt annerledes, så kunne også han ha vært et innsalg på «VM norskeste lag».

Da agent Mike Kjølø var i VM-studio tidligere i VM, bekreftet han nemlig at Navas for et par år siden var blitt forsøkt solgt til en eller flere Tippeliga-klubber uten hell.

Den investeringen ville trolig betalt seg nå, etter at Navas har imponert stort gjennom hele VM, og kun sluppet inn to mål på fire kamper.

Til himmels med straffer

To mål, ett fra hvert lag, gjorde at det ble spilleforlengelse og til slutt straffer i søndagens kamp mellom Costa Rica og Hellas.

I straffesparkkonkurransen scoret Costa Rica fire ganger og Hellas tre ganger før Theofanis Gekas bommet for grekerne.

Dermed fikk Michael Umana muligheten til å sende Costa Rica til en historisk kvartfinale.

Nordmannen Geir Jordet har forsket på straffesparkkonkurranser, og funnet fram til at dersom en spiller kan sørge for at laget hans vinner ved å score på en straffe er det 92 prosent sjanse for at han kommer til å gjøre nettopp det.

Den statistikken slo til også her, og Umana sendte Costa Rica til en historisk kvartfinale.

– Jeg har ikke ord, det er en utrolig følelse. Vi har sett total dedikasjon og offervilje fra spillerne. Det er ikke lett å spille med ti mann, men vi klarte å kontrollere dem, og kampen ble avgjort på straffer. Der var vi veldig selvsikre, vi stolte på vår brilliante keeper, sa Costa Rica-treneren i et intervju etter kampslutt.

Kjedelig start

Første omgang ble en nokså kjedelig affære, og først etter pause begynte det å skje ting som kan diskuteres i lunsjpausene.

52 minutter var spilt da Costa Rica spilte seg fri på venstrekanten. Den gamle starthelten Christian Bolanos fant Bryan Ruiz alene på seksten meter, og han trillet ballen rolig nede i høyre hjørne. Dermed ledet overraskelseslaget åttedelsfinalen 1-0.

Costa Rica har kun en gang tidligere vært i åttedelsfinalen i VM, og i 1990 ble det da brutalt stopp med tap 4-1 mot Tsjekkoslovakia.

Round of 16

Bryan Ruiz sender Costa Rica i føringen.

Et tent Costa Rica var ute etter å forvalte denne muligheten bedre, og bare minutter etterpå ble Bolanos og Costa Rica snytt for straffe da Hellas og Vasilios Torosidis feilberegnet et hodestøt og istedenfor handset i feltet.

Torosidis handser for Hellas i egen boks, men er heldig for det ser ikke den australske dommeren. Stopper en kjempesjanse for Bolaños der.

Duarte utvist

Isteden ble det Hellas som dro fordel av en dommeravgjørelse. Costa Ricas Oscar Duarte kastet seg inn i en takling, men var altfor sent ute. Siden Duarte allerede hadde gult kort ble dommeren nødt til å vise ut 25-åringen.

De siste 25 minuttene måtte dermed Costa Rica spille med ti mann, men de klarte å holde Hellas fra livet, og slapp dem ikke til store sjanser. Men rett etter at klokka hadde tikket forbi nitti minutter skjedde det.

Theofanis Gekas vendte opp i feltet og fyrte av et skudd som Keylor Navas reddet. Dessverre for Costa Rica landet ballen i beina på Sokratis Papastathopoulos, som banket den i nettet. Dermed var eventyrhistorien til Costa Rica satt på pause i påvente av ekstraomgangene.

Costa Rica v Greece

Hellas setter inn 1-1 på overtid.

Slitne bein

I ekstraomgangene var det Hellas som presset mest på for en scoring. Med en mann mer hadde de flere gode muligheter til å score, men mange slitne bein ble en belastning og begge lag ble for upresise til å klare å utnytte de stadig større rommene som åpnet seg.

Mot slutten av andre ekstraomgang var det helt elleville scener, med spillere som omtrent ikke klarte å stå på beina. Mål ble det derimot ikke, og dermed skulle kampen avgjøres på straffesparkkonkurranse.

Der ble Keylor Navas og Michael Umana de store heltene. Mens Gekas bommet, så scoret Costa Rica på alle sine straffer, og er nå klare for kvartfinale mot Nederland.

Se alle høydepunktene her. Kommentatorer: Christian Nilssen og Tom Nordlie

Se høydepunktene fra kampen.

• Liverpool slått ut av Europa tross drømmestart

Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det er fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

• Villa-keeper fikk to gule kort – ble likevel straffehelt i Europa

Det ble full forvirring da Aston Villa-keeper Emiliano Martinez ikke ble sendt av banen etter to gule kort. Så sørget han for at Villa slo Lille på straffer i kvartfinalen i Serieligaen.

De engelske gjestene taklet presset best og tok en 4-3-seier i straffesparkkonkurransen. Sammenlagt endte det 3-3 over to kamper.

Begge lag hadde bommet én gang før Lilles kaptein Benjamin André måtte treffe som hjemmelagets femte straffeskytter. Forsøket ble reddet av Emiliano Martinez.

Forvirringen på tribunen og blant TV-kommentatorene var stor da Martinez fikk sitt andre gule kort for kvelden etter den første runden med straffer. Dommeren slo ned på det han mente var forsøk på å provosere hjemmefansen, men det førte ikke til noen utvisning.

Årsaken er at gule kort fra selve kampen strykes når straffesparkkonkurransen har kommet i gang.

Etter kampen fikk Aston Villa-manager Unai Emery spørsmål om han trodde Martinez ble utvist.

– Ja, men sånn er reglene, sier Emery ifølge BBC.

– Han pøvde å kontrollere følelsene, men fansen presset han. Han er moden, men han har mye personlighet. Han er alltid under sin egen kontroll, fortsatte Emery om keeperen sin.

Martinez reddet totalt to straffer, og sørget for at Aston Villa er klare for semifinale i Serieligaen. Det er første gang klubben er i en europeisk semifinale siden de vant Mesterligaen i 1981/82-sesongen.

Unai Emery kan bli første manager til å lede Aston Villa til en tittel siden Birmingham-klubben vant ligacupen i 1996. (NTB/NRK)

Europa Conference League - Quarter Final - Second Leg - Lille v Aston Villa
  • FA-cupen kutter omkamper – vil skåne spillere etter nytt CL-format

Omkamper i FA-cupen blir skrinlagt fra neste sesong, melder Det engelske fotballforbundet (FA) torsdag.

Tiltaket om å avskaffe alle omspillskamper er en del av en ny avtale mellom FA og Premier League. I avtalen inngår det også at Premier League-klubbene skal betale ytterligere 450 millioner norske kroner som skal gå til grasrotfotballen hver sesong.

FA hadde allerede skrotet omkamper fra femte runde og utover. Grepet med å droppe alle omkamper kommer som følge av de utvidede Uefa-turneringene.

Neste sesong er det nytt format i mesterligaen, europaligaen og conferenceligaen som fører til enda flere kamper.

FA informerte også om at alle rundene i cupen nå vil bli spilt i helger. Finalen skal spilles den nest siste helgen i Premier League-sesongen, på en lørdag uten noen toppkamper som skal spilles på samme dag. (NTB)

Haaland
  • NFF fikk gjennom forslag hos Uefa

Norges Fotballforbund (NFF) fikk gjennomslag hos Det europeiske fotballforbundet (Uefa) for å kunne registrere flere spillere til europacuper.

I fjor sendte NFF et innspill til Uefa om at klubber som deltar i europeiske turneringer, og har sesonger som starter og slutter samme kalenderår, burde kunne registrere inn flere spillere foran cupspillet på våren. Det har forbundet nå fått gjennomslag for.

«Uefa har sett den spesielle utfordringen med at mange spillere forsvinner etter slutt på nasjonal sesong, og vedtatt følgende», skriver NFF og lister opp de to regelendringene:

* Hvis en klubb mister seks spillere eller mer fra A-listen før utslagsrundene starter, får de mulighet til å registrere 3+1 spillere.

* Hvis en klubb mister åtte spillere eller mer fra A-listen før utslagsrundene starter, får de mulighet til å registrere 3+2 spillere.

Fra før kunne klubbene kun registrere tre nye spillere foran cupspillet hvert år. Det skapte problemer for blant andre Bodø/Glimt, som måtte utelate spillere som Kasper Høgh og Omar Elabdellaoui før møtet med Ajax i conferenceligaen.

Ulrik Saltnes jubler men målet ble annullert
  • Klubblegenden overtok etter Mourinho – har forlenget kontrakten

Tidligere Roma-kaptein Daniele De Rossi har forlenget sin kontrakt som Roma-manager etter bare tre måneder. Det opplyser klubbens eiere.

Ifølge eierne Dan og Ryan Friedkin har De Rossi skrevet under på en kontrakt som gjør at han fortsetter «etter denne sesongen og i overskuelig framtid».

De Rossi tok over for José Mourinho som fikk sparken i januar. Kontrakten var da ut sesongen.

Da lå Roma på 9.-plass og risikerte å gå glipp av spill i Europa kommende sesong. Med De Rossi ved roret har Roma rykket opp til 5.-plass og er med i kampen om en mesterligaplass.

De Rossi har ledet Roma i 16 kamper i alle turneringer og notert seg for elleve seirer og tre uavgjort. Det eneste tapet i Serie A er mot serieleder Inter. Det andre var et 0-1-tap for Brighton i Europa League etter at Roma vant 4-0 i den første kampen. (NTB)

Daniele De Rossi
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.