Norge reddet uavgjort foran 6.796 tilskuere

ULLEVAAL (NRK.no): Daniel Braaten (31) reddet litt av den norske æren med å score i sin 50. landskamp og sikre uavgjort mot Island. Islendingene kunne imidlertid juble for playoff-plass.

Daniel Braaten og Per Ciljan Skjelbred

Daniel Braaten jubler sammen med mannen bak den målgivende pasningen, Per Ciljan Skjelbred.

Fyldig livereferat: Norge - Island 1-1

Kolbeinn Sigthorsson

Kolbein Sigthorsson sendte Island i ledelsen med en meget presis avslutning tidlig i kampen.

– Førsteomgangen er vi gode frem til Island scorer. Så har vi en dårlig periode frem til vi får scoringen. Etter det er vi gode, sier Per-Mathias Høgmo til TV2 umiddelbart etter kampen.

6.796 tilskuere - rundt 3000 av dem islendinger - var til stede da Oslo-gutten Daniel Braaten utliknet Islands ledelse med en sterk prestasjon i det 30. minutt.

Dårligste tilskuertall siden '92

Etter en gjennombruddspasning fra Per Ciljan Skjelbred løp Braaten seg fri fra to Island-forsvarere og fikk plassert ballen til side for keeper.

Kvarteret før hadde Island tatt ledelsen på sin første sjanse i kampen ved lagets toppscorer Kolbeinn Sigthorsson.

Det er forøvrig det dårligste tilskuertallet i kvalifiseringskamp på Ullevaal siden møtet med San Marino i 1992.

– Vi tar et steg videre. Jeg begynner å se konturene av ting, men det er fortsatt mye å jobbe med, sier Høgmo.

Den nye landslagssjefen tok altså ett poeng på sine to første kvalikkamper. Egil «Drillo» Olsen var ikke til stede på Ullevaal.

– Det er bare beklage

I andre omgang hadde «Nye Norge» ballen klart mest, og spesielt Per Ciljan Skjelbred hadde mye ballkontakt. Tysklandsproffen klarte imidlertid ikke å spille flere av lagkameratene frem til opplagte målsjanser.

Stefan Johansen og Tarik Elyounoussis skuddforsøk endte rett på keeper eller utenfor. Aleksander Tettey hadde også et brukbart forsøk, men Island-keeper Hannes Thór Halldórsson reddet godt.

– Det er bare å beklage. Vi er ikke bedre. Du ser det i dag også, vi skaper ikke all verden, sier Tom Høgli til NRK.

I stedet var det Island som var farligst på kontringer.

Keeper Rune Almenning Jarstein reddet Norge ved flere anledninger - blant annet da den tidligere Barcelona- og Chelsea-stjernen Eidur Gudjohnsen avsluttet godt midtveis ut i omgangen.

Derfor drar vi ikke til Brasil

– Vi synes ikke dette er noe artig, vi spillerne heller. Nå kan vi forhåpentligvis få ro og en ny start, sier Høgli.

– Det er mye å ta tak i. Vi har ikke vært gode nok, rett og slett. Men nå har vi fått inn en ny trener, alle har bra med energi, og vi gleder oss til fortsettelsen, sier Stefan Johansen.

Tarik Elyounoussi oppsummerer den norske VM-kvaliken slik:

– Vi tapte hjemme mot Albania, og fikk en dårlig start med tap på Island. Vi kom bra tilbake med resultater mot Sveits (borte) og Kypros. Men etter det har det vært dårlig. Derfor fortjener vi ikke Brasil-tur, sier Elyounoussi.

– Vi er ikke gode nok. Det er ikke mer å si. Vi fortjener ikke å være i Brasil, sier Hangeland resolutt.

Kamara-smell

Strømsgodset-spissen Ola Kamara fikk sin første landskamp fra start, men midtveis ut i andreomgang måtte 23-åringen byttes ut.

Etter en kollisjon med en islandsk forsvarer holdt angriperen seg til brystet, og klarte ikke å fortsette kampen.

Etter kampen var han imidlertid oppe på beina igjen.

– Han kjørte en hockeyblokk rett i solar plexus på meg, og da var det rett ut. Jeg prøvde å gi litt juling tilbake, men det var ikke noe håp. Jeg måtte bare bytte, sier Kamara til NRK.

4.-plass i kvaliken

Med kveldens ene poeng endte Norge på 12 poeng i denne VM-kvalifiseringen. Totalt tre seire, tre uavgjort og fire tap. Det holdt til en fjerdeplass.

Sveits er soleklare gruppevinnere med 24 poeng, mens Island går til playoff med 17 poeng.

Strømsgodset-spissen har imidlertid klokkertro på at «Nye Norge» vil reise seg.

– Per-Mathias har vært en frisk pust inn, og jeg tror dette ender i Frankrike i 2016, sier Kamara, og sikter til fotball-EM som arrangeres i Frankrike om to og et halvt år.

• United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

– Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

– Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

– Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

776131836
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

Premier League - Leicester City v Liverpool
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.