Hopp til innhold

Anzjis mystiske helomvending forundrer fotballverdenen

Anzji var fotballens svar på eksklusiv, russisk kaviar. Plutselig har oligark-eieren solgt stjernene på «garasjesalg», blitt ettersøkt hos Interpol og kjøpt Vadim Demidov.

Sulejman Kerimov og Samuel Eto'o

Anzji-eier Sulejman Kerimov sjokkerte fotballverdenen da han kjøpte Samuel Eto'o og begynte å lage et stjernelag i turbulente Dagestan. Nå har han stengt pengekrana.

Foto: NTBscanpix

Dagestan

To rebeller poserer i fjellene i Dagestan. Det er altså i dette landet Sulejman Kerimov bestemte seg for å starte en milliardklubb.

Foto: HANDOUT / Reuters

Det virket fullstendig klin kokos da den russiske milliardæren Sulejman Kerimov bestemte seg for å bygge et fotballag av glitrende superstjerner i Dagestan.

Det lille landet med 2,5 millioner innbyggere har så mye fjell at navnet betyr «Fjellandet».

Den turbulente republikken i Nord-Kaukasus er kjent for å være en voldelig miks av etniske grupper og forskjellige språk.

Det dør så mange mennesker i terrorangrep i det lille russiske territoriet at NUPI-forsker Julie Wilhelmsen karakteriserer det som en krigstilstand.

For å si det sånn: Det nærmeste Dagestan kommer å være en verdensmetropol, er navnet på naboterritoriet Stavropol.

Dagestan

Makhatsjkala, hovedstaden i Dagestan og hjembyen til Anzji, kan være svært turbulent. Dette bildet er tatt idet en av to bomber eksploderer i sentrum i mai i år. Minst fire personer ble drept.

Foto: Ap

Glitrende milliardlag

Likevel har Dagestan de siste årene vært åsted for et av de heftigste fotballprosjektene i verden. De har hatt fotballstjerner i hundremillioners-klassen, banan-frisparkene til den brasilianske kulthelten Roberto Carlos, stjernetreneren Guus Hiddink og et ungdomsakademi i toppklasse.

Det oser ikke «her spiller verdens best betalte fotballspiller» av fjellheimen i Nord-Kaukasus, men det har Samuel Eto'o gjort.

Det startet 18. januar 2011, da gjødsel-baronen Sulejman Kerimov kjøpte den forholdsvis ukjente og normale klubben Anzji Makhatsjkala. Eller rettere sagt, han fikk den gratis av myndighetene i bytte mot å investere i et nytt stadion, ifølge den russiske avisa Vedomosti.

Spillerne pendler 2000 kilometer

Willian

Anzji-spillerne trener og bor i Moskva. De har også spilt enkelte kamper der. Her er 300-millionersmannen Willian i Moskva. Han ble nylig solgt til Chelsea etter kort tid i Anzji.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Planene var mildt sagt grandiose.

Spillerne skulle bo i Moskva og pendle 2000 kilometer til hver eneste hjemmekamp i Dagestan - med et betydelig sikkerhetsopplegg.

Etter hvert skulle det bygges luksushotell og en ny stadion med 40.000 tilskuere. Laget skulle bygge en nasjonal identitet i det lille landet med over 40 forskjellige folkegrupper.

– Det er typisk for denne typen republikker. De starter symbolske prosjekter innenfor kultur og kunst, og pumper inn penger. Man prøver det i stedet for å rette opp de fatale feilene i organisering og politikk, sier NUPI-forsker Julie Wilhelmsen til NRK.no.

– Kreml skjønner at det er et kjempeproblem med et territorium der 40 folkeslag er i ferd med å drepe hverandre, også prøver de å rette på det med et fotballag, sier Wilhelmsen, som er ekspert på Nord-Kaukasus.

Stjernespillere i fleng

47-åringen Kerimov handlet raskt.

To år senere hadde han skaffet seg teknikeren Willian, som var på ønskelistene til flere av verdens største klubber, for nesten 300 millioner kroner.

Han hadde kuppet den kamerunske spissen Samuel Eto'o fra Inter for 195 millioner kroner og gjort ham til tidenes best betalte lagidrettsutøver.

Eto'o tjente rundt en tusenlapp i sekundet på banen.

Det var i det hele tatt liten tvil om at oljepengene rant fritt gjennom tappekrana på Anzji-Arena. Den tidligere gull- og gassinvestoren brukte totalt over 350 millioner kroner på Jucilei da Silva, Mbark Boussoufa, Balázs Dzsudzsák og Christopher Samba.

I tillegg hadde oligarken sikret seg stjerner som nevnte Roberto Carlos og tidligere Chelsea-spiller Jurij Zjirkov, og lite tyder på at stjernegalleriet flyttet til Russland for noe annet enn pengene.

Guus Hiddink og Roberto Carlos

Den brasilianske venstrebacken Roberto Carlos la opp etter kort tid i Anzji, men gikk over i en rolle som sportsdirektør. Her er han sammen med stjernetrener Guus Hiddink, som blant annet har trent Chelsea.

Foto: GRAHAM STUART / Afp

Plutselig helomvendig - slutt på pengene

Likevel var det snakk om småpenger for Suleyman Kerimov, som ifølge Forbes er verdt nesten 50 milliarder kroner.

Men det er akkurat den typen investeringer som får fotballtopper til å skjære grimaser og varsle katastrofe. I Anzjis tilfelle ser det ut som de har fått rett.

For nå virker det som kaoset råder i klubben. På bare noen dagers varsel bestemte eieren seg for å kutte satsningen.

I en merkelig rekke Twitter-meldinger i sommer gikk klubbdirektør Konstantin Remtsjukov ut og sa at Anzhi forberedte seg på et realt garasjesalg.

Remutsjukov forklarte at resultatene hadde vært skuffende etter alle kjøpene. Laget ble bare nummer tre i den russiske ligaen i år.

– Anzji skal omorganiseres. Mange dyre spillere kommer til å dra, og budsjettet kommer til å havne på rundt 300 og 400 millioner kroner, tvitret klubbdirektøren ifølge Reuters.

Til sammenligning lå budsjettet på 1,1 milliard i 2012, ifølge russiske sport.ru.

Solgte unna stjerner på rekke og rad

Kursendringen var like voldsom som den var plutselig.

Kamerunske Eto'o, selve symbolet på den nyrike klubben, ble dumpet billig til Chelsea. Superstjernen Willian fikk gå til samme klubb, bare et halvt år etter han ble kjøpt.

Trener Guus Hiddink forlot klubben bare dager etter han forlenget avtalen sin med klubben. Anzji sikret seg en gullklump av en erstatter i den ettertraktede Manchester United-treneren Rene Meulensteen. Han var ferdig etter 16 dager i jobben.

Klubbens nyeste stjernespiller, landslagsspiller Igor Denisov, ble solgt videre til FC Dynamo Moskva etter bare tre kamper for Anzji. Zjirkov og Kakarin ble solgt samtidig til samme klubb.

Hevder de vil fortsette å bygge

Russiske medier spekulerte i om hele klubben skulle legges ned. Det har ikke skjedd, og Anzji hevder hardnakket at de bare tar en ny retning for å prøve å bygge opp et nytt lag med unge, sultne spillere - i tråd med UEFAs nye Financial Fair Play-regler (som er innført for å holde klubbøkonomier under kontroll).

– Vi snakker ikke om et massesalg av spillere eller noe av det andre mediene har snakket om, het det i en uttalelse fra klubben.

NRK.no har ikke lyktes i å få tak i Vadim Demidov på onsdag, men den norske midtstopperen forsvarte Anzjis satsning i Nettavisen på tirsdag.

– Det som er skrevet om at eieren trekker seg ut og legger satsingen på hylla, stemmer ikke. Klubben har fremdeles et enormt budsjett, sa Demidov.

– Eieren har ikke vært fornøyd med retningen klubben tok og har bestemt seg for å gå en annen vei. I stedet for å ha store stjerner som tjener mye, vil klubben ta en lengre vei til suksess, ved å satse på unge, sulte spillere - og bli et topplag på den måten, sa 26-åringen til Nettavisen.

Tina Kandelaki

Sulejman Kerimov har vært involvert i en rekke kontroverser. I 2006 etterforsket fransk politi hvorfor oligarkens Ferrari krasjet inn i et tre i Nice. Den russiske TV-personligheten Tina Kandelaki (bildet) var passasjer.

Foto: VYACHESLAV KOCHETKOV / AFP

Mange teorier om hvorfor oligarken snudde

Mandag stengte overgangsvinduet, og Anzji har kjøpt en del spillere, blant dem norske Vadim Demidov. Ikke til forkleinelse for Demidov, men signeringene lukter ikke like mye fugl som Willian og Eto'o.

Så nå spør en forundret fotballverdenen seg: Hva i all verden har skjedd? Hva tenker den 47 år gamle trebarnsfaren som tydeligvis har stoppet flyten av penger?

Twitter-meldingene fra klubbdirektøren tyder unektelig på at oligark-eieren rett og slett har mistet interessen, den kanskje største frykten til fotballklubber som baserer driften på en rik investor.

Anzji hadde åpnet sesongen katastrofalt og lå på 13.-plass i den russiske ligaen. Nedsablingen startet bare dager etter et viktig tap, ifølge RT. Kanskje var det dårlig sportslig payoff for milliardinvesteringene som gjorde at oligarken mistet motet.

– Uten å kjenne til Kerimov spesifikt, vil tro det er et slags lokalpatriotisk prosjekt. Kanskje et idealistisk prosjekt også. Det har jo vist seg at Chelsea-eier Abramovitsj er relativt trofast, Men det er vanskelig å si med en mann som velger å investere i fotball i Dagestan, sier NUPI-forsker Wilhelmsen.

Ifølge avisa Sport Ekspress uttalte sportsdirektøren at «Kerimov ikke lenger følte at klubben var verdt å kaste bort nervene og helsa på», noe som satte igang spekulasjoner om at milliardæren hadde alvorlige helseproblemer.

Problemer i kunstgjødsel-markedet

Andre mener at Kerimov, Russlands 19. rikeste mann, rett og slett ikke hadde råd lenger. 30. juli gikk han nemlig på en skikkelig smell i finansmarkedet.

Selskapet hans Uralkali, verdens største produsent av et stoff som brukes i kunstgjødsel, brøt en viktig avtale med sine hviterussiske handelspartnere.

Ifølge RT tapte Kerimov over 2,2 milliarder kroner på én dag.

Sulejman Kerimov

Det er vanskelig å slå fast hva som er Sulejman Kerimovs motivasjon for å investere i Anzji. Årsakene han handle om både idealisme, patriotisme eller trykk fra russiske myndigheter. I tillegg kan det være store PR-muligheter i å eie en fotballklubb, eller han kan rett og slett synes det er gøy. Her ser han på en treningskamp mot Irak i Dubai.

Foto: SERGEI RASULOV JR. / Afp

Ettersøkt av Interpol

Den seneste utviklingen er at Sulejman Kerimov er ettersøkt i Hviterussland for grov maktmisbruk. Han kan havne i fengsel i opptil ti år, ifølge det lokale lovverket i Hviterussland, og nå er han ettersøkt av Interpol.

Politiet mener at Kerimov og Uralkali brøt gjødselavtalen med hviterusserne bevisst for å skape kaos i markedet. Det er altså snakk om den samme avtalen som gjorde at han tapte over to milliarder på én dag.

En talsmann for Vladimir Putins har uttalt at det er viktig å komme til bunns i anklagene mot Kerimov, som også sitter i det russiske parlamentet.

Medaljens bakside

Ingen vet hva som skjer med milliardæren, og det er dramatisk for Anzji, som er helt avhengige av sin «rike onkel».

Teoriene er mange om hva som kan skje videre. Uansett er det liten tvil om at historien om Anzji er et skrekkeksempel på hva som kan skje når en fotballklubb satser hele sin operasjon på en enkeltinvestor.

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden