Hopp til innhold

«Ødegaard virket ikke komfortabel»

KOMMENTAR: Martin Ødegaard spilte på det trygge, men virket ikke like komfortabel på høyre kant som i indreløperrollen han ble tildelt i Castilla.

Real Madrid vs AS Roma 86288831

FIKK SJANSEN: Martin Ødegaard fikk tillit fra start mot Roma. Det i seg selv er verdt å ta med videre.

Foto: Robert Cianflone / Getty Images

Martin Ødegaard fikk 45 minutter fra start da Real Madrid spilte 0-0 mot Roma i Melbourne lørdag formiddag.

Playmakeren spilte på det trygge. Men han virket ikke like komfortabel på høyre kant som i indreløperrollen han ble tildelt i Castilla.

Det er lett å miste perspektivet når man snakker om en norsk 16-åring som deltar fra start i Real Madrids sesongoppkjøring foran 80 000 tilskuere. At Martin Ødegaard var i førsteelleveren mot Roma var stort i seg selv.

Likevel vil selv de mest optimistiske norske øyne ha hatt problemer med å trekke frem store høydepunkter fra dagens kamp.

Dette bør egentlig ikke overraske. Med en så ung spiller i en slik situasjon, er det vanskelig å være altfor kritisk til en anonym prestasjon.

Spilte trygt

Men Ødegaards mentalitet var verdt å notere. Han spilte trygt og forsiktig, og det handlet mer om å unngå feil enn å skape farligheter. Støttepasninger ble slått i situasjoner hvor man kunne driblet eller prøvd en farlig stikker.

Samtidig var flere av Real Madrids stjernespillere rustne. Selv Cristiano Ronaldo var langt unna sitt beste. Dette var en seanse hvor få av stjernene overbeviste.

Det kommer flere kamper, og sannsynligvis flere sjanser for Ødegaard. Innen den tid kan dette noteres som en start uten bemerkelsesverdige involveringer.

A-laget eller utlån

Det har vært knyttet stor spenning opp mot Ødegaards rolle under denne sesongoppkjøringen, som svinger innom både Kina og Tyskland før den avsluttes i Oslo 9. august.

En ny sesong med Castilla i tredjedivisjon frister lite: Stallen har mistet fire av sine beste spillere over sommeren, noe som ser ut til å redusere Zinédine Zidanes håp om opprykk denne sesongen.

Tre av spillerne har gått på lån til La Liga-klubber, og det kan også blir Ødegaards skjebne. Alternativet er å bli i Madrid og utvikle seg sammen med førstelaget. De to store sportsavisene i hovedstaden er uenige om hva som vil skje: Én sier Ødegaard vil lånes ut uansett; en annen hevder han har sjansen til å få en rolle på A-laget.

«Spørsmålet er om han er for ung nå», svarte Rafa Benítez på spørsmål fra VG natt til fredag. «Det er det vi må avgjøre. Nå skal han trene med oss. Så bestemmer vi oss etter disse ukene. Jeg vil se ham i en posisjon der han trives, gjør det bra og kan få noen kamper».

Det virket naturlig å tro at Ødegaard ville få et par innhopp – og kanskje en kamp fra start – over de seks oppgjørene Real Madrid skal spille før de ankommer Norge.

Få hadde trodd at Ødegaard ville få sjansen fra start så fort.

Martin Ødegaard marsjerer inn for Real Madrid.

VIDEO: Martin Ødegaard marsjerer inn til spill foran 80.000 i Melbourne. Bilder fra MAX.

Skapte ingenting

I tillegg var dette ingen svak startoppstilling full av småplukk. Benítez startet med sin nåværende førstekeeper – Keylor Navas – og en forsvarsfirer bestående av Dani Carvajal, Raphaël Varane, Sergio Ramos og Marcelo. Kun Pepe kunne muligens forsterket det leddet.

På midten spilte trollmannen Luka Modrić sammen med Asier Illarramendi. De offensive rollene gjenspeilte øvelsene fra lagets treninger i Melbourne: Jesé spilte på topp, Gareth Bale like bak, med Cristiano Ronaldo på venstre kant. Formasjonen var 4-2-3-1, et system Benítez har foretrukket de siste 15 årene, og som sannsynligvis blir det mest brukte denne sesongen.

Ødegaard startet på høyre, som han gjorde i debuten for førstelaget, mot Getafe, i Real Madrids siste kamp forrige sesong.

Og bevegelsesmønsteret her minnet om den kampen. Han kom dypt i banen når laget hadde ballen, og vandret ofte innover for å kombinere med medspillerne.

Han hadde imidlertid langt færre involveringer enn mot Getafe. Dette var tross alt mot Roma.

Ødegaard fikk et par gode muligheter. Han mottok ballen flere ganger upresset på høyre hjørne av sekstenmeteren. Den første gangen vendte han innover og slo et innlegg som ble klarert. Deretter valgte han trygge løsninger. Han vurderte situasjonen, stoppet opp, og spilte ballen enten tilbake eller på tvers av boksen.

Et par ballmottak i andre situasjoner var heller ikke vellykkede. Det var stort sett lite bemerkelsesverdig å rapportere om før han, i liket med mange andre, ble byttet ut i pausen.

Farlig sentralt

Med hensyn til selve rollen er det verdt å huske tilbake på Ødegaards utvikling i Castilla. Fra det øyeblikket han ble kritisert for å ikke være en naturlig del av laget, ble stilen hans forandret.

Før hadde han fokusert på å spille ambisiøse stikkere og å prøve vanskelige driblinger. Etterpå var det mer normalt å se kjappe og trygge kombinasjoner. I enkelte tilfeller overlot han rett og slett ballen til en medspiller.

Dette fungerte stort sett godt. Ødegaard ble sakte men sikkert innlemmet i Zidanes system, og lagkameratene fant ham oftere.

Det hjalp også at Zidane forandret systemet. Mot slutten ga han Ødegaard en indreløperrolle. Da Ødegaard hadde spilt høyre kant, hadde han stort sett tre muligheter: Finn alenespissen med en stikker, prøv å gå forbi backen, eller spill ballen innover i banen. Ofte ble valget det siste. Som sentral midtbane var pasningsmulighetene flere. De kjappe kombinasjonene var mer effektive, og Ødegaard konstruerte flere av Castillas angrep fra dypet.

Han var i korte trekk en playmaker, ikke en ving. Den nye rollen bidro i stor grad til at han var lagets beste spiller sett over sesongens siste tre kamper.

Det er selvsagt umulig å kreve at Ødegaard får en lignende rolle på førstelaget; strengt tatt er det vanskelig å forvente en rolle i det hele tatt. Men det er verdt å merke seg med tanke på fremtiden. En av konklusjonene fra Castilla-perioden var at en sentral rolle passer ham best.

Om Ødegaard blir lånt ut denne sesongen, noe som ikke virker mindre sannsynlig etter denne kampen, kan mer spill sentralt i banen bli en av de fremste fordelene.

Fotball

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland