Hopp til innhold

«Kanskje er et nedrykk akkurat det Start trenger»

KOMMENTAR: Start er i fritt fall etter seks strake tap i eliteserien. Men et eventuelt nedrykk vil kanskje gjøre klubben godt.

start

JUVELEN: Kristoffer Ajer er en av flere store talenter fra Sørlandet. Oppskriften for Start må være å utvikle disse nå, fremfor å spille for overlevelse, mener vår fotballskribent.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Møtet med Strømsgodset endte slik man nesten kunne forvente for Start nå; med et nytt tap.

Sørlendingene er inne i en fryktelig formkurve som har sendt dem rett ned i bunnstriden i eliteserien.

Det begynner å se stygt ut.

Startet bra - endte dårlig

Før dagens kamp var det 24 år siden sist Start vant en eliteseriekamp i Drammen. Medisinen som skulle brukes for å rette på det var omtrent like gammel.

Start åpnet med et gufs av Drillo, i en lav 4-5-1, med fokus på faste situasjoner og kontringer.

Og det startet egentlig meget bra.

Allerede etter fire minutter kunne Daniel Aase ha sendt bortelaget i ledelsen. Et søvnig Godset slumret videre og etter syv minutter lå ballen i nettet bak Bugge Pettersen. Det var et langt innkast, som ble kriget i mål av Rolf Daniel Vikstøl.

Drillo ville vært stolt.

Men etter baklengsmålet kom Godset mer inn i kampen. Likevel tok det 43. minutter før utligningen kom.

Start hadde ligget med laget lavt gjennom mesteparten av kampen, men de prøvde ved enkelte anledninger å stenge av Stømsgodests igangsettinger fra keeper. Det var det som var foranledningen til 1-1 målet.

Godset spilte seg mesterlig ut bakfra under tøft press og fikk frigjort sin juvel Iver Fossum i mellomrommet.

Ballen gikk ut på kant og inn foran mål, og debutant Jørgen Hammer var uheldig da han skulle klarere i den lave sola på Marinelyst. 1-1 til pause.

Målet som avgjorde kampen kom etter drøye timen. Igjen prøvde Start med et litt høyere press, som Godset utnyttet.

pedersen

Marcus Pedersen ble matchvinner.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Igjen var Fossum involvert i oppbyggingen og det var han som ble lagt i bakken da dommer pekte på straffemerket. Den hjemvendte Marcus Pedersen gjorde ingen feil, og ble matchvinner i sin hjemkomst på Marinelyst.

Hvor ble identiteten av?

Ballinnehav forteller ikke alt om en kamp, men det forteller en del. I dag hadde Godset ballen 72 prosent av tiden.

Selv om Mjelde og Start tidvis serverte vintage Drillo-fotball, gjorde varmen i Drammen det umulig å ikke sende noen tanker tilbake til Start-laget som sist slo Godset i Drammen.

Det var altså i 1991. Målene ble scoret av Frank Strandli, Totto Dahlum og Morten Pettersen. Vi som var til stede senere den sommeren på Kristiansand Stadion og så Start utspille både Rosenborg og Viking i tropevarmen lengtet tilbake til fotballen under daværende trener Brede Skistad.

Under ham var det epokedefinerende kamper på Sørlandet.

Start i 3-5-2. Erik Mykland, Tore Andre Dahlum, Frank Strandli, Pål Lydersen - og så videre. Det var fotballkunst.

Det var kamper og spillere som alle på Sørlandet, til med jeg som da var en tolv år gammel mandalitt, husker.

Det jeg skal frem til er at jeg lurer på hvor Starts fotballidentitet er blitt av.

Mons Ivar Mjelds mantra under sin tid i Kristiansand har vært “vi skal legge stein på stein”. Kanskje skulle han sett til 90-tallet – til tegningene Skistad i sin tid utarbeidet, når disse steinene er lagt.

I dag er Start blitt en grå, identitetsløs masse. Jeg ser ingen plan, ingen identitet, ingen glede.

Men å lime alt det triste på Mjelde er ikke helt rettferdig, for IK Start driver som et skip uten styring.

Det er et interessant tankeeksperiment å sammenligne Start med dagens motstander Godset. Spør du en drammenser om hvem som er sjef for det sportslige i Godset, vil alle svare Jostein Flo. Gjør du det samme i Kristiansand får du sannsynligvis et skuldertrekk.

På Start sine hjemmesider finnes det et organisasjonskart hvor avdelingen toppfotball er punkt 7 - og der toppfotball skrives i anførselstegn.

Kanskje kan man si at dette gjenspeiler seg ute på banen.

start

Strømsgodset har fått mye ut av sitt stortalent Iver Fossum, som her blir jaget av Gudmundur Kristjansson.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Hvordan bruke juvelen?

Trygghet og utviklingen har ført til at Godset står frem med en klar tanke om hvordan de ønsker å spille fotball.

Som i kveld, da begge målene kom etter at laget startet med ballen helt bak hos keeper og de greier å involvere sin juvel, Iver Fossum, på motstanders halvdel.

Start har, sett ut fra dagens kamp, ingen god strategi for å få involvert sin juvel Kristoffer Ajer.

Det er et annet punkt som er verdt å ta med, og som også skiller disse to klubbene. Budsjettene. Altså det viktigste i den moderne fotballen. Strømsgodset har i år 30 millioner mer å rutte med enn Start. Det er mye penger i etter norsk standard, men vi skal ikke lengre tilbake enn sesongen 2013 hvor forskjellen kun var fem millioner i fordel Godset - som da også vant ligaen.

Stiller vi klokka tilbake til 2011, da Godset ble cupmestere, er rollene snudd, Start hadde 60 millioner i budsjett og Godset kun 49 millioner.

Start blir akterutseilt økonomisk. Det peker i retning av at det ikke bare er rundt det sportslige klubben sliter. Men Start kan ikke bare gjemme seg bak anstrengt økonomi. Stabæk har eksempelvis 10 millioner mindre å rutte med denne sesongen enn Start.

Veien videre?

mjede

Start-trener Mons Ivar Mjelde er på utgående kontrakt.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Fedrelandsvennen har vært ute og sagt at Mjelde, som allerede er på utgående kontrakt, må gå. Dét er lett å forstå, særlig med tanke på fremtiden. For det finnes mye talent på Sørlandet.

Ajer kjenner vi, og bak han står det mange nå som kan Start tilbake. Men med dagens kampplan frisk i minnet, ser det ikke ut som utvikling er hovedfokuset for Start.

Det er overlevelse.

Igjen kan vi sammenligne med motstander Strømsgodset: de tok grep da laget ikke opptrådte slik klubben ønsket under David Nielsen.

Det kunne kanskje Start også gjøre. Finne en ny trener som kan bygge et lag for fremtiden - for talenttilgangen minner om begynnelsen på 2000-tallet. Da fostret Start spillere som Kristoffer Hæstad og Fredrik Strømstad, som skulle prege norsk fotball i flere år.

Men om Start skal få en slik posisjon igjen holder det i så fall ikke bare å håpe på hederlige resultater mot Strømsgodset.

Fotballen de spiller nå er ikke utviklende, og vil ikke gagne klubben på sikt.

I mine øyne kan det nå være lurere å starte helt på nytt. Kanskje må Start rykke ned for å komme tilbake dit de vil være.

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten